Informačná kancelária Európskeho parlamentu zrealizovala v mesiacoch september a október projekt „Európsky parlament prichádza k Vám“, ktorého cieľom bolo predstaviť občanom Slovenska návrh nového nariadenia o označovaní obalov ...
OZ CEPTA má na využívanie GMO (geneticky modifikovaných organizmov) a GMR (geneticky modifikovaných rastlín) jasný názor: NIE. Sme presvedčení, že prirodzené cesty šľachtenia sú dostatočné na vývoj nových odrôd a hybridov potrebných ...
OZ CEPTA vykonala 16. 06. 2010 odber vzoriek potravín v rôznych obchodných reťazcoch Slovenska, hrozno dovážané z Maroka presahovalo 4x povolené limity rezíduí pesticídov nebezpečného fungicídu procymidone.Legislatíva ani monitoring ...
Milí „biospotrebitelia“, Dovoľujem si zaslať aj Vám moju reakciu na článok Nie je to Frankenstein uverejnený v časopise .týždeň. Do redakcie časopisu som zaslal tento list: Vážená redakcia časopisu .týždeň, dovoľujem si ...
V tomto článku nájdete zredukovaný výber aditívnych látok, ktoré sú zaradené medzi číslami E 500 až E 585. Použitie aditív z tejto kategórie je rôznorodé, preto táto kategória nemá špecifický názov. Konkrétne vlastnosti ...
Hovorí Vám niečo pojem emulgátory ? Ak nie, práve v tomto článku sa o nich dozviete, a ak ste už o emulgátoroch počuli, aj tak sa oplatí prečítať tento článok, aj v tejto časti nájdete samozrejme zoznam najčastejšie používaných ...
Je naozaj také bezpečné konzumovať potraviny s vysokým obsahom zahusťovacích alebo gelírovacích látok ? Aké sú to látky, na čo slúžia a čo môžu spôsobiť, sa dozviete už v tomto článku...Čo sú to zahusťovacie a gelírovacie ...
V dnešnej dobe poznáme vyše 40 rôznych antioxidačných látok používaných v potravinárskom priemysle. Kvôli čomu sa pridávajú do potravín, sa dozviete už v tomto článku. Podobné funkcie ako prídavná látka do potravín, plní aj ...
V 3. časti seriálu o prídavných látkach (aditívach) do potravín sa dozviete niečo o okysľujúcich prísadách, načo a kde sa používajú, samozrejme opäť tu nájdete aj zoznam tohto druhu aditív.Potravinový kódex SR definuje niekoľko ...
Ešte stále nemáme dosť informácii, ako škodia. Málo ľudí verí tomu, že konzumácia potravín s aditívami môže viesť k mnohým rizikám. Nevedomosť o následkoch je ešte stále medzi nami.Do potravín sa pridávajú látky, ktoré napr. ...