BIO spotrebiteľ

Potravinová bezpečnosť

Tlačová konferencia IKEP,  foto: Ján Štrba

Návrh na nový spôsob označovania potravín v EU

  Mgr. Monika Rodáková

Informačná kancelária Európskeho parlamentu zrealizovala v mesiacoch september a október projekt „Európsky parlament prichádza k Vám“, ktorého cieľom bolo predstaviť občanom Slovenska návrh nového nariadenia o označovaní obalov ...


Začneme právny proces proti GMO v EU? Potrebujeme cez 1 milión podpisov…

  Daniel Lešinský

OZ CEPTA má na využívanie GMO (geneticky modifikovaných organizmov) a GMR (geneticky modifikovaných rastlín) jasný názor: NIE. Sme presvedčení, že prirodzené cesty šľachtenia sú dostatočné na vývoj nových odrôd a hybridov potrebných ...


Hrozno, prekračujúce 4-krát limit rezíduí pesticídov na našom stole!

  Daniel Lešinský

OZ CEPTA vykonala 16. 06. 2010 odber vzoriek potravín v rôznych obchodných reťazcoch Slovenska, hrozno dovážané z Maroka presahovalo 4x povolené limity rezíduí pesticídov nebezpečného fungicídu procymidone.Legislatíva ani monitoring ...


AD: Nie je to Frankenstein

  Radoslav Makáň   2 reakcie

Milí „biospotrebitelia“, Dovoľujem si zaslať aj Vám moju reakciu na článok Nie je to Frankenstein uverejnený v časopise .týždeň. Do redakcie časopisu som zaslal tento list: Vážená redakcia časopisu .týždeň, dovoľujem si ...


Aditíva – E 500 – E 585

  Matej Šiculiak   1 reakcia

V tomto článku nájdete zredukovaný výber aditívnych látok, ktoré sú zaradené medzi číslami E 500 až E 585. Použitie aditív z tejto kategórie je rôznorodé, preto táto kategória nemá špecifický názov. Konkrétne vlastnosti ...


Aditíva – Emulgátory

  Matej Šiculiak

Hovorí Vám niečo pojem emulgátory ? Ak nie, práve v tomto článku sa o nich dozviete, a ak ste už o emulgátoroch počuli, aj tak sa oplatí prečítať tento článok, aj v tejto časti nájdete samozrejme zoznam najčastejšie používaných ...


Aditíva - Zahusťovacie a gelírovacie látky

  Matej Šiculiak   2 reakcie

Je naozaj také bezpečné konzumovať potraviny s vysokým obsahom zahusťovacích alebo gelírovacích látok ? Aké sú to látky, na čo slúžia a čo môžu spôsobiť, sa dozviete už v tomto článku...Čo sú to zahusťovacie a gelírovacie ...


Aditíva - Antioxidačné látky

  Matej Šiculiak

V dnešnej dobe poznáme vyše 40 rôznych antioxidačných látok používaných v potravinárskom priemysle. Kvôli čomu sa pridávajú do potravín, sa dozviete už v tomto článku. Podobné funkcie ako prídavná látka do potravín, plní aj ...


Aditíva – Okysľujúce prísady

  Matej Šiculiak

V 3. časti seriálu o prídavných látkach (aditívach) do potravín sa dozviete niečo o okysľujúcich prísadách, načo a kde sa používajú, samozrejme opäť tu nájdete aj zoznam tohto druhu aditív.Potravinový kódex SR definuje niekoľko ...


Aditíva – Konzervačné látky

  Matej Šiculiak   2 reakcie

Ešte stále nemáme dosť informácii, ako škodia. Málo ľudí verí tomu, že konzumácia potravín s aditívami môže viesť k mnohým rizikám. Nevedomosť o následkoch je ešte stále medzi nami.Do potravín sa pridávajú látky, ktoré napr. ...


BIO magazín

Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií