Milí moji,
prepáčte mi toto familiárne oslovenie, ale už viac ako rok denne navštevujem
Vašu stránku a a ste mi blízki ako moja rodina a priatelia. Každý deň sa
teším na nový príspevok a mám odložený a vyskúšaný každý nový recept. A
získala som fantasticky veľa nových vedomosti. No jednoducho s Vami ma to
baví, ste super.
Keďže pochádzam z Banskej Bystrice mám šťastie na zdroj
najmä bio potravín a tak v prevažnej miere ich uprednostňujem. A verte okrem
dcéry varím aj pre môjho 83 ročného otecka, ktorý často nevie čo za
suroviny napr. miesto mäsa použijem.
A variť ma baví a je mi ľúto keď tieto
fantastické produkty niekto ignoruje s poznámkou, že napr. to zobú iba vtáky
a pod. Ale "napravila" som už aj dosť mladých mamičiek.
Receptov
mám za dva" fascikle" väčšinou od p. Uhrína rodáka z B.B., ale
aj Mudr. Jonáša z Prahy a nimi sa inšpirujem, ale zapájam najmä vlastnú
fantáziu.
Ako na fašírky
Ale k receptu. Aj keď je leto a žiadate jednoduchý recept, myslím
si že na Vaších stránkach je ich mnoho, ale ja som vymyslela alebo vylepšila
obyčajnú "fašírku" po ktorej sa len tak zapráši a chutí aj
deťom. A najmä dá sa zobrať aj do batoha v lete.
Keďže suroviny nevážim odhadom:
- deň vopred namočiť a na druhý deň uvariť 250 g pšenice kamut a lebo špaldy bio
- 250 g cícer ( rímsky hrach) bio
- 250 g sója bio pomlieť na mäsovom plynčeku včítane
- 1 cibuľa
- pár obvarených šampiňónov(nemusí byť)
- 4-5 strúčikov cesnak
- majoránku podľa chuti
- solčanku, Wurzel
- droždie Tebi 2-3 lyžice
- špal. múka hrubá 2 lyžice + 2 pohrubá
- 2 domáce vajcia
Všetko zmiesiť a tvarovať malé fašírky ( karbonátky)
a tieto v rúre z oboch strán opiecť. Z uvedeného množstva cca 30 ks.
Chutia teplé napr. s tekvicovým resp. cuketovýcm prívarkom s kôprom a
zemiačikmi s osmahnutou cibuľkou a petržlen.vňaťou ale aj studené so surovou
zeleninou.
Takže prajem veľa úspechov vo Vašej prepotrebnej osvetovej práci a teším sa
na ďaľšie trhy v Trenčíne.
S pozdravom Vaša fanynka.
(Článok vyšiel v rámci súťaže Letné pochutnanie)