Do 5 litrového pohára potrebujeme cca 7kg kapusty, 70g soli a čajovú lyžičku rasce.
Hlávky očistíme a narežeme na tenké rezance. Vo veľkej nádobe premiešame so soľou a rascou. Premiešanú kapustu silno natlačíme do pripravenej nádoby, kapustovú šťavu odoberáme. Ak naplníme pripravenú nádobu a je v nej málo šťavy, dolejeme z odobratej, ktorú môžeme doplniť prevarenou vlažnou vodou.
Kapusta musí byť zaliata, zaťažíme ju aby neplávala a dáme kvasiť do miestnosti s teplotou okolo 15 °C.
Kapusta začne silno kvasiť a
kvasenie trvá 14-18dní. Po uplynutí toho času (ak treba dolejeme vlažnú prevarenú a osolenú vodu) nádobu uzavrieme a uložíme na chladné miesto.
Počas odoberania kontrolujeme, či je v nádobe dostatok šťavy. Do kvasnej nádoby môžeme pridať rôzne korenie, aôe aj viničové listy,
kôpor, chren a jablká.
(Napísal: Daniel Lešinský - zdroj: Ing. Ivan Belko, VÚZ Nové Zámky)