BIO spotrebiteľ

Učitelia o BIO v Banskej Štiavnici

17.10.2006 06:36
Geografia. Biológia. Chémia. Stresové faktory. Etika. Nemčina. Pracovné vyučovanie. Technická výchova. To sú len niektoré z predmetov, v ktorých o ekologickom poľnohospodárstve z rôzneho pohľadu môžeme hovoriť. Práve učitelia týchto predmetov sa zúčastnili seminára „Ekologické poľnohospodárstvo vo vyučovaní základných a stredných škôl“.
Obilný stôl
Obilný stôl
V rámci Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku ho 12. 10. 2006 pripravili Fakulta ekológie a environmentalistiky (Technická univerzita vo Zvolene) a Slovenské banské múzeum, oddelenie marketingu a environmentálnej výchovy (Banská Štiavnica).

Výstava BIO-NEBIO, pravidlá ekologického poľnohospodárstva, rozdiely medzi konvenčným a ekologickým poľnohospodárstvom, certifikačný systém, prínosy ekologického poľnohospodárstva v širších súvislostiach (okrem produkcie potravín a uplatňovania princípu prevencie v ochrane životného prostredia – agroturizmus, environmentálna výchova, hippoterapia atď.) - to sú základné okruhy, ktorým sme sa venovali.

Učiteľom chutilo
Učiteľom chutilo
Pohánka, špalda, ovos, raž, cícer. Ich vlastnosti, účinky na zdravie, využitie v kuchyni. Klásky našich obilnín, k nim zrná a múka. A už rozvoniava chlebík, ktorý zamiesila pani učiteľka zo Špeciálnej základnej školy v Banskej Štiavnici. Dáme si prestávku. Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne ponúka časopisy Ďalekohľad a ďalšie materiály k environmentálnej výchove. A už tu máme študentky Súkromnej hotelovej akadémie, ktoré pripravili učiteľom ochutnávku. Z jedál, ktoré sme na tejto škole pripravovali pred týždňom sme vybrali Špaldový hrnčekový koláč, pohánkovú a cícerovú nátierku a šalát zo špaldových zŕn s jablkami, medom, hrozienkami a orieškami. Chutí!

Varili študentky Súkromnej hotelovej akadémie
Varili študentky Súkromnej hotelovej akadémie
Kočky sa tešia. Tak to spoločné varenie na ich škole snáď malo význam.

Niektorí učitelia (zväčša zo stredných škôl) odchádzajú, iní – najmä z 1. stupňa prichádzajú (limitované priepustky vedenia).

Pokračujeme tvorivou dielňou – využitie slamy. V útulnej a krásne jesenne vyzdobenej dielničke v budove Kammerhofu vzniká slamená hviezdička, ošatka či plátená bábika plnená pohánkovými plevami. Rozvoniava špaldová káva, mušt a čerstvý chlieb.

Slamená ošatka
Slamená ošatka
Okrem učiteľov siedmych štiavnických škôl prišli aj pracovníci Strediska environmentálnej výchovy, Slovenského banského múzea a niekoľko záujemcov z verejnosti. Niekoľko učiteľov si priamo na seminári dohodlo, že prídu so žiakmi/študentami do tvorivej dielne zomlieť si obilie, zamiesiť na chlieb, poznávať klásky a snáď sa aj na chvíľku zastaviť v tomto rýchlom svete.
Tak toto naučím aj deti...
Tak toto naučím aj deti...
Plátenná bábika
Plátenná bábika






Hodnotenie: 66.6%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Učitelia o BIO v Banskej ...

    aj my chceme!!! :-)

    krasna akcia. a nesmierne uzitocna. nerozmyslali autori nad tym, ze by ju ponukali aj v inych regionoch? u nas by sa veru zisla. sama som povodne ucitelka a viem svoje aj o stravovani v skolskych a skolkarskych jedalnach. v nasej mš, teda v tej, do ktorej chodí moj syn uz rodicia "vybojovali" aj druhu alternativu k obedu - bezmasitu. ale pani kucharky varia jedla, no..., niekedy sa im podari, inokedy nie. kazdopadne take cenne potraviny ako spalda, cicer, pseno pohanka apod. nepouzivaju vobec. uz som dokonca navrhla veducej jedalne, ze jej posyktnem nejake receptiky, velmi jednoduche a chutne pre deti, ale... to by bola praca naviac... urobte to aj pre nas... :-))) pre nase ucitelky, kucharky a veduce jedalni. :-)))
    luba   Reagovať
     
    0
     
    0

    Lubke

    Ďakujem za vaše slová, zohriali ma. Môžeme spoločnými silami pripraviť ochutnávku, prezentáciu BIOpotravín, rozprávanie pri fotkách, recepty. Iste máte svoje obľúbené jedlá, tipy pre deti. Po týchto Dňoch ekologického poľnohospodárstva mám pocit, že v tých budúcoročných by som sa chcela okrem svojich študákov venovať najmä hotelovým akadémiám a potom samozrejme učiteľom. Idem Vám napísať na Váš e-mail, som zvedavá odkiaľ ste, kedy by sme urobili ochutnávku a hlavne za aké peniažky nakúpime BIOpotraviny. Alebo aspoň urobme plán príp. na nejaký grant. Ďakujem za Váš záujem. Viac osobne.
    Zuzana Gallayová   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Dni EP 2006



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií