Aktívne sa zaoberať výživovými odporúčaniami Hildegardinej medicíny ma prinútili zdravotné problémy, o ktorých tu pomlčím. Chcem povedať niečo iné: už po niekoľkých mesiacoch po prechode na stravovanie podľa Hildegardy som pocítil nárast fyzických síl, psychickú aj telesnú pohodu, čo výrazne kontrastovalo s večnou únavou v predchádzajúcom období. To je dôvod, že na tomto mieste ponúkam svoje skúsenosti.
Na začiatku tejto skúsenosti som si kúpil hrubý receptár so stovkami zložitých receptov - skoro zbytočne. Pre začiatok stačí poznať niekoľko základných receptov a pri dodržiavaní niekoľko jednoduchých zásad variť ako predtým.
Najdôležitejšou potravinou je špaldová pšenica a výrobky z nej. Žial bielu špaldovú múku, ktorá je rovnocenná celozrnnej, dostať len v Maďarsku (asi 400 Ft/kg) a Rakúsku (2,50 euro/kg a viac), hoci bez nej je jedálníček značne obmedzený. Dúfajme, že biela
špaldová múka čoskoro bude aj u nás.
PRVÝ KROK:
Variť tak, ako ste dosiaľ varili
....
ale dodržiavať zásady pre výber potravín a korenín
Zásada 1:
používať optimálne potraviny a obmedziť používanie prípustných.
Sme u najdôležitejšieho bodu výživových odporúčaní. Podľa sv. Hildegardy v každom druhu potravín existuje jeden alebo niekoľko druhov, ktoré sú optimálne prispôsobené človeku, sú zdrojom zdravej energie, posilňujú imunitný systém, prinášajú telesnú a psychickú pohodu. Sú vhodné bez výhrad a obmedzení, pre zdravých aj chorých. Sú to:
- z obilnín: ŠPALDOVÁ PŠENICA - aj biela špaldová múka (dôležitý rozdiel od pšenice: je rovnocenná s celozrnnou!)
- z plodov: GAŠTANY
- zo strukovín: CÍCER
- zo zeleniny: FENYKEL ako zelenina, TEKVICA, MANGOLD (nie špenát), MRKVA
- z ovocí: DULE, MIŠPULA, DRIENKY
- z mäsa: SRNČIE, JELENIE, DIVOKÁ HUS, KOZĽA A JAHNIATKO
- tuky: MASLO (samozrejme obmedzovať u obéznych)
Iné
potraviny sú
vhodné len s obmedzeniami (neuvedené sa neodporúčajú):
Obilniny:
- pšenica: len ako celozrnná múka pre zdravých aj chorých; nie biela múka
- raž: len pre zdravých ako chlieb
- ovos: len pre zdravých a ľahko chorých
Strukoviny:
- fazuľa - len pre zdravých
Zelenina:
- zeler - len varený; nevhodný pre ľudí so sklonom k depresii
- cibuľa - len varená; nevhodná pre ľudí s chorým žalúdkom
- hlávkový šalát: len upravený nálevom s octom, kôprom, aspoň 10 minút stáť a niekoľkokrát premiešať
- žihľava: len mladé výhonky
- reďkovka: len pre zdravých a tlstých, tri dni nechať stáť vo vlhkej zemi
- červená repa: len varená, nevhodná pre chorých na pľúca
Ovocie:
- jablká: pre chorých len varené alebo pečené, pre zdravých aj surové
- hrušky: len varené; vyliať vodu, v ktorej sa varili
- čerešne: zdravým neškodia, chorí len malé množstvo
- ostružiny: neškodia zdravým ani chorým
- datle: len v malom množstve
- ribezle: len v kombinácii s inými plodmi, napr. s malinami ako zavarenina
- maliny: neškodia
- citron: na prípravu šalátov a nápojov; proti horúčke
Mäso a živočíšne potraviny:
- kura: pre chorých len varené s yzopom, nie často a nie pečené
- vajce: pre chorých len varené (bez škrupín) vo vode s octom alebo vínom
- mlieko: je lepšie v zime ako v lete; pre chorých prevariť a prečistiť sušenou žihľavou
- hovädzie: len pre zdravých s dobrým krvným obehom
- domáca kačica: zdraví ju znesú, chorým škodí
Cukor, soľ, ocot:
Len s mierou, aby ich chuť neprevládala a neprerazila vlastnú chuť jedla. Používame vínny ocot.
Prednosť má nerafinovaný trstinový cukor; med sa používa skôr v liekoch.
Odporúčania týkajúce sa nápojov:
- Čaje pripravovať s malým množstvom čajoviny a nechať len krátko vyluhovať. Semená sa vložia do studenej vody a pred použitím sa môžu rozdrviť, aby sa eterické oleje lepšie uvoľnili.
- Špecialitou Hildegardy je krištálová voda: do nádoby s vodou vložime niektorý z odporúčaných krištálov (napr. ľahko dostupný a nedrahý je horský krištál) a necháme 24 hodín stáť. Krištálovú vodu pijeme (je chutnejšia ako obyčajná voda) a používame na čaje, na varenie.
- Fenyklový čaj: 1 čl fenyklu do 1 l krištálovej vody, zohriať až do bodu varu, 3 minúty nechať stáť, precedit.
- Čaj z ružových lupienok: 2 čl ružových lupienok preliať 1 l krištálovej vody, 2 minúty nechať stáť, precediť.
- Čaj pre raňajky: 35 g fenikel, 15 ružové lupienky, 10 g silybum mariánske, 5 g koreň galgantu, 5 g klinčeky. - 1 - 2 čl tejto zmesi vložiť do studenej krištálovej vody, zohriať do bodu varu, nechať 3 minúty stáť, precediť.
- Čaj na večer: 35 g fenikel, 10 g ružové lupienky, 10 g pomerančové kvety, 15 g silybum mariánske. Príprava ako hore.
- Ovocné šťavy: šťava z jabĺk, hrozna, ribezlí, černíc riedená v pomere 1:1 alebo ešte redšie.
- Minerálky: len ľahko mineralizované neperlivé.
- Víno: ľahké víno alebo riedené vodou
- Káva: zo špaldovej pšenice
- Hildegarda odporúča aj pivo - rozumie sa, špaldovú (dostať napr. v Rakúsku).
Jedlá a denný režim:
- Zdraví a silní môžu vynechať raňajky a jesť až krátko pred poludním; prvé jedlo má byť teplé, optimálne múčne s ovocím. Chorí a slabí raňajky potrebujú.
- Poobedňajší spánok môže byť osožný, ale minimálne štvrť hodiny po jedle.
- Posledné jedlo nemá byť neskoro a po ňom sa odporúča prechádzka.
Zásada 2:
Každé jedlo má obsahovať aspoň jeden "frohmacher": korenie, ktoré robí človeka radostným (aj toto si všíma Hildegarda!). Sú to najmä:
- fenikel - dobré trávenie; ako čaj, tiež do zeleninových a obilných jedál
- mletý galgant - podporuje srdce; namiesto čierneho korenia
- bertram - zlepšuje imunitu; používať spolu s galgantom do všetkých jedál
- škorica - posilňuje, robí radostným. Napr. zmes 4 diely škorice, 2 diely muškátový orech, 1 diel mletý klinček: do energetických keksov, na chlieb, do feniklového čaju. Muškátový orech dáva jasnú myseľ.
- yzop - prečisťuje organizmus, lepší je varený, do všetkých jedál
- saturejka -drvené listy alebo prášok, do zeleniny a strukovín
- šalvia - prečisťuje organizmus. Denne jesť 1 - 2 čerstvé listy alebo prášok na chlieb, prípadne variť v jedlách.
Odporúčania pre bežné koreniny:
- cesnak - len surový v malých množstvách, napr. pridať do hotového jedla
- horčica - neodporúča sa
- rasca: zdravým a dýchavičným pomáha, dodáva jasnú myseľ; chorým s bolesťami u srdca skôr škodí
- kôpor: zmierňuje dnu; len varený alebo v octovom (citrónovom) náleve
- materidúška: do mäsitých a zeleninových jedál, blahodárne pôsobí na vyrážky
- pažitka: pre chorých len varená, pre zdravých aj surová
- petržlen: je lepší surová; zmierňuje horúčku, ale myseľ robí ťažkopádnou
- polynok: varený v zeleninových a mäsitých jedlách lieči chorý žalúdok
- zázvor: len krajne vyčerpaní, chorobou zničení v polievke a na krajíčku chleba. Zdraví vraj od zázvora hlúpnu, zlenivejú a stanú sa nestriedmymi.
Zásada 3:
vyhýbať sa kuchynským jedom
Expresívny výraz "kuchynské jedy" sa týka osem potravín:
- bravčové mäso - podporuje chorobné procesy a zmyslovú vzrušivosť
- mäso úhora - podobné účinky ako bravčové
- pór - spôsobuje hnilobné procesy a zvyšuje zmyslovú vzrušivosť
- jahody - môžu vyvolať alergie
- borievky - vyvolávajú reumatizmus
- šošovica - je bezcenná a rozmnožuje "chorobné šťavy"
- slivky - môžu aktivovať latentné alebo už prekonané ochorenia
- broskyne - narúšajú hormonálnu rovnováhu a vytvárajú v žalúdku hlen
Zákaz niektorých druhov ovocia prekvapil aj mňa, ale tento spôsob výživy mi priniesla toľko dobrého, že ho akceptujem.
Zásada 4:
Variť zhruba tak, ako ste dosiaľ varili,
pritom rešpektovať vyššie uvedené odporúčania pre výber potravín.
(Pokračovanie zajtra)