BIO spotrebiteľ

Hildegardina medicína
variť tak, ako ste dosiaľ varili, ale...

05.12.2006 08:12
Aktívne sa zaoberať výživovými odporúčaniami Hildegardinej medicíny ma prinútili zdravotné problémy, o ktorých tu pomlčím. Chcem povedať niečo iné: už po niekoľkých mesiacoch po prechode na stravovanie podľa Hildegardy som pocítil nárast fyzických síl, psychickú aj telesnú pohodu, čo výrazne kontrastovalo s večnou únavou v predchádzajúcom období. To je dôvod, že na tomto mieste ponúkam svoje skúsenosti.
Na začiatku tejto skúsenosti som si kúpil hrubý receptár so stovkami zložitých receptov - skoro zbytočne. Pre začiatok stačí poznať niekoľko základných receptov a pri dodržiavaní niekoľko jednoduchých zásad variť ako predtým.

Najdôležitejšou potravinou je špaldová pšenica a výrobky z nej. Žial bielu špaldovú múku, ktorá je rovnocenná celozrnnej, dostať len v Maďarsku (asi 400 Ft/kg) a Rakúsku (2,50 euro/kg a viac), hoci bez nej je jedálníček značne obmedzený. Dúfajme, že biela špaldová múka čoskoro bude aj u nás.

PRVÝ KROK:

Variť tak, ako ste dosiaľ varili

.... ale dodržiavať zásady pre výber potravín a korenín

Zásada 1: používať optimálne potraviny a obmedziť používanie prípustných.

Sme u najdôležitejšieho bodu výživových odporúčaní. Podľa sv. Hildegardy v každom druhu potravín existuje jeden alebo niekoľko druhov, ktoré sú optimálne prispôsobené človeku, sú zdrojom zdravej energie, posilňujú imunitný systém, prinášajú telesnú a psychickú pohodu. Sú vhodné bez výhrad a obmedzení, pre zdravých aj chorých. Sú to:
  • z obilnín: ŠPALDOVÁ PŠENICA - aj biela špaldová múka (dôležitý rozdiel od pšenice: je rovnocenná s celozrnnou!)
  • z plodov: GAŠTANY
  • zo strukovín: CÍCER
  • zo zeleniny: FENYKEL ako zelenina, TEKVICA, MANGOLD (nie špenát), MRKVA
  • z ovocí: DULE, MIŠPULA, DRIENKY
  • z mäsa: SRNČIE, JELENIE, DIVOKÁ HUS, KOZĽA A JAHNIATKO
  • tuky: MASLO (samozrejme obmedzovať u obéznych)
Iné potravinyvhodné len s obmedzeniami (neuvedené sa neodporúčajú):

Obilniny:
  • pšenica: len ako celozrnná múka pre zdravých aj chorých; nie biela múka
  • raž: len pre zdravých ako chlieb
  • ovos: len pre zdravých a ľahko chorých
Strukoviny:
  • fazuľa - len pre zdravých
Zelenina:
  • zeler - len varený; nevhodný pre ľudí so sklonom k depresii
  • cibuľa - len varená; nevhodná pre ľudí s chorým žalúdkom
  • hlávkový šalát: len upravený nálevom s octom, kôprom, aspoň 10 minút stáť a niekoľkokrát premiešať
  • žihľava: len mladé výhonky
  • reďkovka: len pre zdravých a tlstých, tri dni nechať stáť vo vlhkej zemi
  • červená repa: len varená, nevhodná pre chorých na pľúca
Ovocie:
  • jablká: pre chorých len varené alebo pečené, pre zdravých aj surové
  • hrušky: len varené; vyliať vodu, v ktorej sa varili
  • čerešne: zdravým neškodia, chorí len malé množstvo
  • ostružiny: neškodia zdravým ani chorým
  • datle: len v malom množstve
  • ribezle: len v kombinácii s inými plodmi, napr. s malinami ako zavarenina
  • maliny: neškodia
  • citron: na prípravu šalátov a nápojov; proti horúčke
Mäso a živočíšne potraviny:
  • kura: pre chorých len varené s yzopom, nie často a nie pečené
  • vajce: pre chorých len varené (bez škrupín) vo vode s octom alebo vínom
  • mlieko: je lepšie v zime ako v lete; pre chorých prevariť a prečistiť sušenou žihľavou
  • hovädzie: len pre zdravých s dobrým krvným obehom
  • domáca kačica: zdraví ju znesú, chorým škodí
Cukor, soľ, ocot:
Len s mierou, aby ich chuť neprevládala a neprerazila vlastnú chuť jedla. Používame vínny ocot. Prednosť má nerafinovaný trstinový cukor; med sa používa skôr v liekoch.

Odporúčania týkajúce sa nápojov:
  • Čaje pripravovať s malým množstvom čajoviny a nechať len krátko vyluhovať. Semená sa vložia do studenej vody a pred použitím sa môžu rozdrviť, aby sa eterické oleje lepšie uvoľnili.
  • Špecialitou Hildegardy je krištálová voda: do nádoby s vodou vložime niektorý z odporúčaných krištálov (napr. ľahko dostupný a nedrahý je horský krištál) a necháme 24 hodín stáť. Krištálovú vodu pijeme (je chutnejšia ako obyčajná voda) a používame na čaje, na varenie.
  • Fenyklový čaj: 1 čl fenyklu do 1 l krištálovej vody, zohriať až do bodu varu, 3 minúty nechať stáť, precedit.
  • Čaj z ružových lupienok: 2 čl ružových lupienok preliať 1 l krištálovej vody, 2 minúty nechať stáť, precediť.
  • Čaj pre raňajky: 35 g fenikel, 15 ružové lupienky, 10 g silybum mariánske, 5 g koreň galgantu, 5 g klinčeky. - 1 - 2 čl tejto zmesi vložiť do studenej krištálovej vody, zohriať do bodu varu, nechať 3 minúty stáť, precediť.
  • Čaj na večer: 35 g fenikel, 10 g ružové lupienky, 10 g pomerančové kvety, 15 g silybum mariánske. Príprava ako hore.
  • Ovocné šťavy: šťava z jabĺk, hrozna, ribezlí, černíc riedená v pomere 1:1 alebo ešte redšie.
  • Minerálky: len ľahko mineralizované neperlivé.
  • Víno: ľahké víno alebo riedené vodou
  • Káva: zo špaldovej pšenice
  • Hildegarda odporúča aj pivo - rozumie sa, špaldovú (dostať napr. v Rakúsku).
Jedlá a denný režim:
  • Zdraví a silní môžu vynechať raňajky a jesť až krátko pred poludním; prvé jedlo má byť teplé, optimálne múčne s ovocím. Chorí a slabí raňajky potrebujú.
  • Poobedňajší spánok môže byť osožný, ale minimálne štvrť hodiny po jedle.
  • Posledné jedlo nemá byť neskoro a po ňom sa odporúča prechádzka.

Zásada 2: Každé jedlo má obsahovať aspoň jeden "frohmacher": korenie, ktoré robí človeka radostným (aj toto si všíma Hildegarda!). Sú to najmä:
  • fenikel - dobré trávenie; ako čaj, tiež do zeleninových a obilných jedál
  • mletý galgant - podporuje srdce; namiesto čierneho korenia
  • bertram - zlepšuje imunitu; používať spolu s galgantom do všetkých jedál
  • škorica - posilňuje, robí radostným. Napr. zmes 4 diely škorice, 2 diely muškátový orech, 1 diel mletý klinček: do energetických keksov, na chlieb, do feniklového čaju. Muškátový orech dáva jasnú myseľ.
  • yzop - prečisťuje organizmus, lepší je varený, do všetkých jedál
  • saturejka -drvené listy alebo prášok, do zeleniny a strukovín
  • šalvia - prečisťuje organizmus. Denne jesť 1 - 2 čerstvé listy alebo prášok na chlieb, prípadne variť v jedlách.
Odporúčania pre bežné koreniny:
  • cesnak - len surový v malých množstvách, napr. pridať do hotového jedla
  • horčica - neodporúča sa
  • rasca: zdravým a dýchavičným pomáha, dodáva jasnú myseľ; chorým s bolesťami u srdca skôr škodí
  • kôpor: zmierňuje dnu; len varený alebo v octovom (citrónovom) náleve
  • materidúška: do mäsitých a zeleninových jedál, blahodárne pôsobí na vyrážky
  • pažitka: pre chorých len varená, pre zdravých aj surová
  • petržlen: je lepší surová; zmierňuje horúčku, ale myseľ robí ťažkopádnou
  • polynok: varený v zeleninových a mäsitých jedlách lieči chorý žalúdok
  • zázvor: len krajne vyčerpaní, chorobou zničení v polievke a na krajíčku chleba. Zdraví vraj od zázvora hlúpnu, zlenivejú a stanú sa nestriedmymi.

Zásada 3: vyhýbať sa kuchynským jedom Expresívny výraz "kuchynské jedy" sa týka osem potravín:
  • bravčové mäso - podporuje chorobné procesy a zmyslovú vzrušivosť
  • mäso úhora - podobné účinky ako bravčové
  • pór - spôsobuje hnilobné procesy a zvyšuje zmyslovú vzrušivosť
  • jahody - môžu vyvolať alergie
  • borievky - vyvolávajú reumatizmus
  • šošovica - je bezcenná a rozmnožuje "chorobné šťavy"
  • slivky - môžu aktivovať latentné alebo už prekonané ochorenia
  • broskyne - narúšajú hormonálnu rovnováhu a vytvárajú v žalúdku hlen
Zákaz niektorých druhov ovocia prekvapil aj mňa, ale tento spôsob výživy mi priniesla toľko dobrého, že ho akceptujem.

Zásada 4: Variť zhruba tak, ako ste dosiaľ varili, pritom rešpektovať vyššie uvedené odporúčania pre výber potravín.

(Pokračovanie zajtra)





Hodnotenie: 78%, 20 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Mgr. Ladislav Lencz(1927) - 3 deti, 6 vnúčat, 11 knižných publikácií hlavne z oblasti pedagogiky.

Súvisiace články


Diskusia: Hildegardina ...

    No mne toto pripadá dosť "trhnuté". Kde na to Hildegarda prišla?

    Názor z 5. 12.

    Veľmi dobrá otázka (hoci málo zdvorilá). Kde na to Hildegarda prišla, to je vážny problém, lebo postupy Hildegardinej medicíny - podobne ako jej piesne - sú originálne, nenadväzujú na nijakú známu školu. Možno povedať len toľko, že podobne ako u veľkých priekopníkov medicíny, jej zdrojmi boli mimoriadny pozorovací talent, experimentovanie, dlhoročná skúsenosť a intuícia: dar vidieť to, čo iní nevidia. Na experimentovanie mala dosť dôvodov, príležitostí a času: celý život bojovala s chorobami; ako predstavená kláštora desaťročia (žila vyše 80 rokov) sa starala o húfy chorých - ako vieme, kláštory boli poliklinikami stredoveku. Bola všestranným talentom; jej hymny a teologické spisy sa dosiaľ prekladajú a vydávajú; CD-čka s jej piesňami, naspievané poprednými súbormi, dostanete všade, aj v Bratislave; významne zasahovala do súdobého verejného života... Jej zabudnuté prírodovedecké a medicínske spisy v minulom storočí objavili lekár Dr. Hertzka a bilóg RNDr. Strehlow, začali jej návody skúšať a s údivom zistili, že skoro 900 rokov staré návody fungujú... Dnes podľa jej zásad pracujú desiatky kliník, existuje celá sieť klubov Hildegardinej medicíny, preklady jej medicínskych spisov a nimi inšpirované spisy súčasných lekárov tvoria celú knižnicu, zaoberajú sa nimi vedecké sympóziá; početné firmy pestujú a distribujú produkty používané v Hildegardinej medicíne. Hildegardy je plný internet: zadal som jej presné meno (Hildegard von Bingen) a GOOGLE našiel 1 130 000 (jeden milión 130 tisíc) odkazov...

    Konkrétnejšia odpoveď by si vyžiadala celý článok - možno na to nájdem čas aj biospotrebitel priestor.
    Lencz

    špaldová múka

    Články sú perfektné, práve niečo také som hľadala. Chcela by som sa však opýtať, na tú špaldovú múku. Píšete, že u nás ju ešte nedostať ja som však v obchode našla rôzne druhy tejto múky napr. z Ekotrendu myjava. Je to podľa Vás tá istá múka o ktorej píšete Vy? Ďakujem.
    Maja

    Ad: špaldová múka

    Milá Maja,
    Ekotrend Myjava dodáva kvalitné špaldové múky, a to celozrnnú jemnú aj hrubú, ďalej špaldovú krupicu a špaldové vločky, aj ja ich kupujem a používam. Niektoré recepty však vyžadujú (aj) bielu (nie celozrnnú) špaldovú múku. Príklad: hoci som skúšal rôzne postupy, ale doteraz sa mi nepodarilo upiecť poriadny chlieb z celozrnnej špaldovej múky - chlieb z nej bol ťažký, ako keby som bol zabudol na kvasnice. Preto na pečenie chleba používam max. 40% celozrnnej špaldovej a min. 60% bielej špaldovej múky. Tiež väčšina zákuskov, koláčov a pod. vyžaduje bielu špaldovú múku alebo asi 2/3 bielej.
    V súčasnosti hľadám zdroj bielej špaldovej múky u nás alebo v ČR, už som na stope; ak ho nájdem, dám to vedieť na tomto mieste.
    Laco L.
    Ladislav

    k špaldovej múke

    Z celozrnnej špaldovej múky pečiem buchty, bábovku, pizzu (300 g BIOšpaldovej hladkej a 50 g BIOcelozrnnej ražnej múky, soľ, trochu oleja, vlažná voda a kvások z 30 g kvasníc), halušky robím 1:1 s bielou múkou. Väčšinou pečiem podľa podľa klasických receptov, len dávam BIOšpaldovú múku. Niekedy je cesto hutnejšie (pri chlebe, buchtách), ale je bábovka, buchty, hrnčekové koláče sú chutné. Asi treba len skúšať. Niektoré recepty, ktoré som vyskúšala sú na tejto stránke.Veľa úspechov (a odvahy).
    Zuzana Gallayová



Čítať celú diskusiu k článku (12 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií