BIO spotrebiteľ

Recyklácia (2)
Materiálové zhodnocovanie odpadov

30.01.2007 09:29
Separovaný zber v jednotlivých mestách a obciach Slovenska vykonávajú rôzne podnikateľské subjekty, alebo priamo obce. Zber môže prebiehať ako kalendárový, zber do kontajnerov alebo výkup potenciálnych druhotných surovín.

Kalendárový zber

Kalendárový zber je založený na odvoze vyseparovaných materiálov podľa určeného časového harmonogramu priamo od obyvateľov. Umožňuje bezprostrednejší kontakt s obyvateľmi, v dôsledku čoho sa väčšinou dosahuje lepšia čistota vyzbieraných materiálov.

Kontajnerový zber

Pri kontajnerovom zbere občania ukladajú vyseparované zložky do zvláštnych kontajnerov. Je výhodný hlavne v individuálnej bytovej výstavbe (obzvlášť v tom prípade, ak sa účasť občanov na separovanom zbere prejaví v znížení ceny odvozu komunálneho odpadu). V lokalitách s komplexnou bytovou výstavbou je väčšia anonymita obyvateľov, čo sa prejavuje aj v ich menšej ochote a disciplíne separovania.

Žetónový systém zberu odpadov

Žetónový systém je taký systém zberu domových odpadov, pri ktorom prepravca odpadov vyprázdni zbernú nádobu iba vtedy, keď je na nej umiestnený žetón (výsačka, ústrižok a pod.).

Prepravca vždy po vyprázdnení nádoby žetón z nádoby odoberie a odovzdá tomu, kto žetóny predáva. Žetón predstavuje určitú formu platidla. Žetón si producent odpadov zakupuje vo väčšine prípadov na obecnom (mestskom) úrade. Producent odpadov (rodinný dom, spoločenstvo vlastníkov bytov, firma alebo iná organizácia) si tak priamo reguluje výšku svojich nákladov (poplatkov) za zvoz svojich odpadov. Ide o spravodlivý systém platenia za odpady, pretože výška poplatkov pre konkétneho producenta je závislá od množstva odpadov, ktoré daný producent vyprodukuje.

Analýzu doterajšiej situácie v žetónového zberu odpadov vypracovala Dubnická Environmentálna Skupina pod názvom „Slovenské skúsenosti so žetónovým systémov zberu odpadov“ (máj 2002)a materiál je možné získať na adrese:

Dubnická Environmentálna Skupina (DES), ul. Bratislavská 380/31, 018 41 Dubnica nad Váhom, tel: 042/ 442 87 97, E – mail: des@changenet.sk


Výkup odpadov ako potenciálnych druhotných surovín

V zberniach druhotných surovín je možné odovzdať za „symbolickú“ finančnú odmenu vyseparované druhotné suroviny. Zabezpečujú to obchodné miesta podniku Zberné suroviny, a.s. Okrem tohto podniku je na Slovensku niekoľko desiatok súkromných zberní, ktoré sa špecializujú na komerčne najvýhodnejšie druhotné suroviny, ako sú najmä farebné kovy a kartónový papier.

Recyklácia (znovupoužitie) odpadových látok je v najširšom význame stratégia, pomocou ktorej opätovným využívaním týchto surovín šetríme prírodné zdroje a obmedzujeme zaťažovanie životného prostredia nežiadúcimi zložkami. V budúcnosti bude recyklácia popri šetrení so surovinami a energiou najvýznamnejšou nutnosťou hospodárskej činnosti človeka. Odpady vo všeobecnosti predstavujú významný zdroj druhotných surovín využiteľných na výrobu nových výrobkov.

Prečo je dôležité recyklovať?

  • Šetrenie primárných surovín a prírodných zdrojov.
  • Šetrenie energiou.
  • Produkcia menšieho množstva odpadov - nižšia záťaž životného prostredia a znížovanie vynaložených nákladov na likvidáciu odpadov.
  • Znížovanie sekundárneho dopadu likvidácie odpadov na životné prostredie.
  • Zvyšovanie environmentálneho povedomia obyvateľstva.





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Recyklácia ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Odpad



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií