Tým chápme potravinu bez prídavných látok alebo s čo najmenším množstvom najlepšie neškodných prídavných látok v potravinách. Potravinová bezpečnosť je ešte stále malá. Keď neodstraňujú tento problém ostatní, riešme ho sami.
Typ prísady nám už vopred napovedá, že ide o prísadu, ktorá mení farbu v istej časti potraviny. Často môže ísť o pôvodnú farbu, ktorú dané farbivo zvýrazňuje alebo naopak potláča (slúžia na vzbudzovanie dojmu príjemnej chuti a vyššej kvality – väčšinou klamne).
Farbivá do potravín môžeme rozdeliť podľa rôznych kritérií (podľa pôvodu, rizík pre ľudský organizmus, alternatívnosti farbív...).
Medzi najškodlivejšie aditíva nepochybne patria azofarbivá. Ide o žlté farbivo Tartrazin E102, červený amaranth E123, červený Erythrosin E127, ale aj červený azorubin E122 a Červeň 2G E128. V niektorých krajinách (USA, Rusko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Švajčiarsko) bola ich výroba, ako aj ich použitie zakázané - práve kvôli ich karcinogénnym účinkom.
Podrobný opis potravinárskych farbív: Vysvetlivky:
Pôvod: prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)
Riziko pre ľudský organizmus:
*(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
*(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
*(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
*(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
*(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatici, ľudia s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergici, ľudia v staršom veku...)
(?) – riziko je zatiaľ nejasné
E 100 – kurkumin – žltá, prír., rastl. alebo aj synt., (0)
E 101 – riboflavín (vitamín B2) – žltá, najčastejšie prír., rastl., (0)
E 101a – riboflavín 5-fosfát – žltá, umel. (0)
E 102 – Tartrazin – žltá, umel. až synt., (X), (A)
E 104 – Chinolinová žlť – žltá, umel. (RS), (A)
E 110 – Žlť – oranž S – žltooranžová, umel., (Rs), (A)
E 120 – Karmín – červená, prír., (0-)
E 122 – Azorubín – červený, umel., (0-)
E 123 – Amarant – červená, umel., (X), (A)
E 127 – Erytrosin – červená, umel. (X), (A)
E 128 – Červeň 2G – červená, umel., (0-)
E 132 – Indigotin – modrá, umel., požíva sa v kombinácii s dusičnanom sodným, (Rs), (A)
E 133 – Brilantná modrá – modrá, umel., pri vysokých dávkach sa usádza v obličkách, (0-)
E 140 – Chlorofyl – zelená, prír., rastl, (0-)
E 150a – Karamel – hnedý, prír., rastl, (0)
E 150b – Sulfit – couleur – hnedá, umel., rastl, môže byť i gen-tech., Sulfidový karamel, (0-)
E 150c – Amoniak – couleur – hnedá, umel. rastl., môže byť i gen-tech., Amoniakový karamel, (0-)
E 151 – Brilantná čerň – čierna, umel., (Rs), (A)
E 154 – Hnedá FK – umel., pri vysokých dávach usadzovanie v obličkách a lymfatických uzlinách, nepriaznivo pôsobí na žľazy z vnútorným vylučovaním, (0-)
E 155 – Hnedá HT – viď E 154
E 160a – Karotin – beta-karotén, oranž., prír., rastl., väčšinou umel., gen-tech., (0)
E 160b – Bixin – oranž., rastl., gen-tech., vodné a olejné extrakty zo semien, (Rs), (?)
E 160c – Kapsantin – červenooranž., rastl., z paprík, (0)
E 160d – Lykopin – červený, rastl., z rajčín, pravdepodobne gen-tech. (0-)
E 160e – Beta-Apo-8-karotinal – oranž.-červená, prír., (0-), (?)
E 160f – Beta-Apo-8-karotinester – oranž.-červená, prír., (0-)
E 161a – Xantofyl (Flavoxantín) – oranž., rastl., umel., (0)
E 161b – Lutein – žltooranžová, prír., vaječný žĺtok, (0)
E 161g – Cathaxantín – žltooranžová, umel., (X)
E 162 – Betanin – červený, prír., z červenej repy, (0)
E 163 – Antokyan – červenomodrý, prír., rastl, z mnohých druhov ovocia a zeleniny (0)
E 170 – Krieda (uhličitan vápenatý) – miner., prír., bielosivá, (0)
E 171 – Titandioxid (oxid titaničitý) – biela, prír., miner., (0-)
E 172 – oxid železitý a hydroxid železnatý – žltý, červ. aebo čierny, umel., miner., (0-)
E 173 – Hliník (Aluminium) – striebritosivá, miner., (Rs)
E 174 – Striebro – strieborná, miner., (Rs)
E 175 – Zlato – zlatá, miner., (0-)
E 180 – Rubínový pigment BK – červená, umel., (Rs), (A)
• väčšina cukroviniek (čokoládové dražé, čokoládové i nečokoládové tyčinky, lízanky, ovocné bonbóny, detské žuvačky, penové cukríky, farebná cukrová vata, furé, pralinky, dezerty, "gumové" sladkosti, sladké pelendreky, plnené čololády, zákusky, torty, rolády, koláče...)
• nápoje (detské šampanské, limonády, sirupy, koncentráty, sladené minerálne a stolové vody, sýtené i nesýtené nealkoholické nápoje, ovocné šťavy, nektáre, džúsy, vínne nealko nápoje, energické a povzbudzujúce nealko nápoje, ...)
• mliečne výrobky (jogurty, pudingy, termixy, dezerty, mliečne ryže, mliečne a jogurtové nápoje, miešané a ochutené tvarohy, mliečne tyčinky, sladené kondenzované mlieka)
• chladené a mrazené výrobky (nanuky, zmrzliny, zmrzlinové a nanukové torty, mrazené snehy, lososové plátky, krabie tyčinky, šaláty, majonézy, omáčky...)
• pečivo (sladké pečivo, sladké buchty, sladké rožky - s marmeládami, krémami, balené sladké rožky, ovocné piškóty, croissanty, pizza koláče, smažené šišky s marmeládou, ovocnou polevou, rožky posypané so sladkými granulami alebo sladkou ryžou)
• mäso a údeniny (mleté mäsové výrobky, paštéty, salámy, šunky, nárezy, párky, klobásy, špekačky, mäsové nátierky, údeniny...)
• alkoholické nápoje (likéry, vermuty, destiláty)
• mnohé ďalšie časté potraviny (instané kávové zmesi, konzervované ovocie, instatné polievky, dochucovadlá)
Použitá literatúra:
[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1