„Priniesol som Vám niečo ochutnať“, ponúka ma kolega z vedľajšej katedry. Zväčša ponúkam výsledky svojich pokusov ja, tak ma to, veru potešilo a bola som riadne zvedavá. „Pirohy – z pohánkovej múky, čo sme sa rozprávali na jeseň. Žena Vám posiela“. Upresnil.
Tatarčane pirohy pani Juskovej
Cesto:
400 g pšeničnej hladkej múky
100 g pohánkovej múky (potrebné použiť múku aj s trubami)
300 ml vody
soľ
Plnka (spolu zmiešať):
200 g zemiakovej kaše
200 g tvarohu
soľ
čierne korenie
+ múka na pomúčenie dosky
kyslá smotana
50 g cibule
100 g masla
Obe múky zmiešame, pridáme soľ, studenú vodu a vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme a nakrájame na štvorčeky (približne 5x5cm) a na ne ukladáme plnku. Zliepaním okrajov vytvárame pirohy (tvar trojuholníka). Pirohy vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú. Medzi tým na masle usmažíme cibuľku a týmto polejeme hotové pirohy. Podávame s kyslou smotanou.
Skúsili sme aj variant s plnkou slivkovo-lekvárovou a poliať maslom a kyslou smotanou... oba chutia fantasticky.
Cez rozprávanie o pohánke sme sa k „tatarčaným pirohom“ dostali na ochutnávke počas Dní ekologického poľnohospodárstva 2006 na Technickej univerzite vo Zvolene. Veľmi pekne ďakujem pani Juškovej zo Zvolena za milú ochutnávku a recept.