V dnešnej dobe poznáme vyše 40 rôznych antioxidačných látok používaných v potravinárskom priemysle. Kvôli čomu sa pridávajú do potravín, sa dozviete už v tomto článku.
Podobné funkcie ako prídavná látka do potravín, plní aj technologická pomocná látka, ktorú Potravinový kódex SR definuje takto: „
Technologická pomocná látka je látka, ktorá sa pridáva do potraviny vo výrobnom procese z dôvodov technologických, prepravných alebo skladovacích úmyselne, avšak nie preto, aby sa stala súčasťou potraviny. Ak technologická pomocná látka zanechá v potravine zvyšky, tieto zvyšky nesmú spôsobovať zdravotné riziká pre ľudí, alebo mať negatívny vplyv na potravinu.“
Čo sú to antioxidačné látky ?
Sú to prídavné látky, ktoré pôsobia proti oxidácii vzdušným kyslíkom. Tieto látky zabezpečujú aby sa daná potravina alebo jej časť nezoxidovala a nepokazila na vzduchu (zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť po otvorení balenia a pri jeho ďalšom skladovaní)
Čo môžu spôsobovať antioxidačné látky ?
Látky s protiokysľujúcimi vlastnosťami od E300 do E309 sú zo zdravotného hľadiska nezávadné, pri nadužívaní hrozí tvorba močových kameňov. Sú to kyselina askorbová – vitamín C (E300) a jej zlúčeniny so sodíkom a vápnikom (E301, E302) a zlúčeniny s estermi mastných kyselín askorbylpalmitátu a askorbylstearátu (E304) a dokonca aj vitamín E – tokoferol (E306) prírodného pôvodu a tokoferoly alfa-, gama-, a delta- (E307, E308, E309). Tokoferol je priamou zložkou tuku, pôsobí v organizme ako antioxidant, syntetické tokoferoly sú do potravín pridávané, čím sa obmedzuje pozvoľné žltnutie a kazenie tukov. Z hľadiska biologického sú syntetické tokoferoly látky pre organizmus cudzorodé a preto by mali byť používané len v odôvodnených prípadoch – konkrétne pri zaťažení organizmu tzv. voľnými radikálmi. Propylgalát (E310), octylgalát (E311) môžu vyvolať alergie, eventuálne aj migrénu, takisto ako butylhydroxyanisol BHA (E320) a butylhydroxytoluol BHT, ktoré sa používajú do žuvačiek, výrobkov zo zemiakov, fritovacích olejov. Aj lecitín (E 322) údajne môže vyvolať u niektorých osôb alergické reakcie alebo migrénu. Často používané aditívum – kyselina ortofosforečná (E 338) a fosfáty – majú na viac okysľujúce, stabilizačné a emulgačné vlastnosti. Vyššie dávky údajne vedú k obmedzeniu príjmu vápnika, horčíka a železa organizmom. Je vážne podozrenie, že sa podieľa na vzniku „syndrómu hyperaktivity detí“ (Zappel – Philipov syndróm). V nápojoch typu Cola je E338 ako okysľujúce aditívum. Fosfáty sa pridávajú do mäsových a rybích výrobkov, pečiva, kondenzovaného mlieka, tavených syrov a výrobkov zo zemiakov a vajec. Umelé
antioxidanty E385 – kalcium-dinatrium-methylen-diamintetraacetát (ETA alebo aj EDTA), môže vyvolávať alergie. V potravinách je toto aditívum škodlivé pre malé deti, väčšie uplatnenie má ako prísada do pracích práškov, kde pôsobí ako stabilizátor. V medicíne je používaný pri otravách ťažkými kovmi.
Podrobný rozpis konzervačných látok:
Vysvetlivky:
•
Pôvod:
prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)
•
Riziko pre ľudský organizmus:
- *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
- *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
- *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
- *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
- *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
- *(?) – riziko je zatiaľ nejasné
E 300 –
Kyselina askorbová (vitamín C) – prír., gen-tech., nadmerný príjem môže škodiť (0-)
E 301 –
Sodná soľ kyseliny askorbovej (askorbát sodný) – umel., gen-tech., nadmerný príjem môže škodiť (0-)
E 302 –
Vápenatá soľ kyseliny askorbovej (askorbát vápenatý) – viď E 301 (0-)
E 304 –
Ascorbylpalmitát (-stearát) – prír., gen.-tech.(?), (0-)
E 306 –
Tokoferol (vitamín E) – rastl., umel., rastlinné oleje, (0)
E 307 –
Alfa-tokoferol – viď E 306, (0)
E 308 –
Gamma-Tokoferol – viď E 306, (0)
E 309 –
Delta-Tokoferol – viď E 306, (0)
E 310 –
Propylgalát – umel., (X), (A)
E 311 –
Octylgalát – umel., (Rs), (A)
E 315 –
Kyselina isoaskorbínová – umel., zabraňuje príjmu prír. Vitamínu C (?), (0-)
E 316 –
Natriumisoascorbát – viď E 315, (0-), (?)
E 321 –
Butylhydroxytoluol (BHT) – umel., (X), (A)
E 322 –
Lecitín – rastl., umel., gen-tech., emulgátor, (0), (?)
E 325 –
Laktát sodný – rastl., umel., (0)
E 326 –
Laktát draselný – umel., (0)
E 327 –
Laktát vápenatý – umel., (0)
E 330 –
Kyselina citrónová – prír., rastl., gen-tech., (0-), (A)
E 331 –
Citran sodný – synt., (0-)
E 332 –
Citran draselný – synt., (0-)
E 333 –
Citran vápenatý – synt., (0-)
E 334 –
Kyselina vínna – prír., umel., gen-tech., (0-)
E 335 –
Vínan (tartrát) sodný – synt., (0-)
E 336 –
Vínan (tartrát) draselný – prír., synt., (0-)
E 338 –
Kyselina ortofosforečná – synt., pri vysokých dávkach môže obmedzovať príjem vápnika, horčíka a železa, (0-), (A)
E 339 –
Fosforečnan sodný – viď E 338, (0-), (A)
E 340 –
Fosforečnan draselný – viď E 338, (0-), (A)
E 341 –
Fosforečnan vápenatý – viď E 338, (0-), (A)
E 350 –
Malát (jablčnan) sodný – synt., (0)
E 351 –
Malát (jablčnan) draselný – synt., (0)
E 352 –
Malát (jablčnan) vápenatý – synt., (0)
E 354 –
Tartrát draselný – synt., sťažuje príjem vápniku, (0-)
E 357 –
Adipát draselný – umel., náhrada kuchynskej soli, (0-)
E 363 –
Kyselina jantárová – prír., (0)
E 380 –
Citronan amónny – umel., vysoké dávky môžu spôsobiť prekyslenie telových tekutín, (0-)
E 385 –
Kalcium-dinatrium ETA – umel., možné poruchy metabolizmu, veľmi škodlivé pre deti mladšie ako 2 roky
Kde sa vyskytujú
Antioxidačné látky sa najčastejšie pridávajú do: stolových olejov, margarínov, korenia, instantných polievok, výrobkov zo zemiakov, chrumkavých pochúťok, do výrobkov z marcipánu a búrskych orieškov, čokoládových aj nečokoládových sladkostí, do mäsových a do údených výrobkov
Doporučujem takisto si dávať pozor na antioxidanty vo všetkých potravinách.
Použitá literatúra: