BIO spotrebiteľ

Aditíva - Antioxidačné látky

15.08.2007 08:26
V dnešnej dobe poznáme vyše 40 rôznych antioxidačných látok používaných v potravinárskom priemysle. Kvôli čomu sa pridávajú do potravín, sa dozviete už v tomto článku.
Podobné funkcie ako prídavná látka do potravín, plní aj technologická pomocná látka, ktorú Potravinový kódex SR definuje takto: „Technologická pomocná látka je látka, ktorá sa pridáva do potraviny vo výrobnom procese z dôvodov technologických, prepravných alebo skladovacích úmyselne, avšak nie preto, aby sa stala súčasťou potraviny. Ak technologická pomocná látka zanechá v potravine zvyšky, tieto zvyšky nesmú spôsobovať zdravotné riziká pre ľudí, alebo mať negatívny vplyv na potravinu.“

Čo sú to antioxidačné látky ?

Sú to prídavné látky, ktoré pôsobia proti oxidácii vzdušným kyslíkom. Tieto látky zabezpečujú aby sa daná potravina alebo jej časť nezoxidovala a nepokazila na vzduchu (zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť po otvorení balenia a pri jeho ďalšom skladovaní)

Čo môžu spôsobovať antioxidačné látky ?

Látky s protiokysľujúcimi vlastnosťami od E300 do E309 sú zo zdravotného hľadiska nezávadné, pri nadužívaní hrozí tvorba močových kameňov. Sú to kyselina askorbová – vitamín C (E300) a jej zlúčeniny so sodíkom a vápnikom (E301, E302) a zlúčeniny s estermi mastných kyselín askorbylpalmitátu a askorbylstearátu (E304) a dokonca aj vitamín E – tokoferol (E306) prírodného pôvodu a tokoferoly alfa-, gama-, a delta- (E307, E308, E309). Tokoferol je priamou zložkou tuku, pôsobí v organizme ako antioxidant, syntetické tokoferoly sú do potravín pridávané, čím sa obmedzuje pozvoľné žltnutie a kazenie tukov. Z hľadiska biologického sú syntetické tokoferoly látky pre organizmus cudzorodé a preto by mali byť používané len v odôvodnených prípadoch – konkrétne pri zaťažení organizmu tzv. voľnými radikálmi. Propylgalát (E310), octylgalát (E311) môžu vyvolať alergie, eventuálne aj migrénu, takisto ako butylhydroxyanisol BHA (E320) a butylhydroxytoluol BHT, ktoré sa používajú do žuvačiek, výrobkov zo zemiakov, fritovacích olejov. Aj lecitín (E 322) údajne môže vyvolať u niektorých osôb alergické reakcie alebo migrénu. Často používané aditívum – kyselina ortofosforečná (E 338) a fosfáty – majú na viac okysľujúce, stabilizačné a emulgačné vlastnosti. Vyššie dávky údajne vedú k obmedzeniu príjmu vápnika, horčíka a železa organizmom. Je vážne podozrenie, že sa podieľa na vzniku „syndrómu hyperaktivity detí“ (Zappel – Philipov syndróm). V nápojoch typu Cola je E338 ako okysľujúce aditívum. Fosfáty sa pridávajú do mäsových a rybích výrobkov, pečiva, kondenzovaného mlieka, tavených syrov a výrobkov zo zemiakov a vajec. Umelé antioxidanty E385 – kalcium-dinatrium-methylen-diamintetraacetát (ETA alebo aj EDTA), môže vyvolávať alergie. V potravinách je toto aditívum škodlivé pre malé deti, väčšie uplatnenie má ako prísada do pracích práškov, kde pôsobí ako stabilizátor. V medicíne je používaný pri otravách ťažkými kovmi.

Podrobný rozpis konzervačných látok:

Vysvetlivky:

Pôvod:

prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)

Riziko pre ľudský organizmus:

- *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
- *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
- *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
- *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
- *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
- *(?) – riziko je zatiaľ nejasné

E 300 – Kyselina askorbová (vitamín C) – prír., gen-tech., nadmerný príjem môže škodiť (0-)
E 301 – Sodná soľ kyseliny askorbovej (askorbát sodný) – umel., gen-tech., nadmerný príjem môže škodiť (0-)
E 302 – Vápenatá soľ kyseliny askorbovej (askorbát vápenatý) – viď E 301 (0-)
E 304 – Ascorbylpalmitát (-stearát) – prír., gen.-tech.(?), (0-)
E 306 – Tokoferol (vitamín E) – rastl., umel., rastlinné oleje, (0)
E 307 – Alfa-tokoferol – viď E 306, (0)
E 308 – Gamma-Tokoferol – viď E 306, (0)
E 309 – Delta-Tokoferol – viď E 306, (0)
E 310 – Propylgalát – umel., (X), (A)
E 311 – Octylgalát – umel., (Rs), (A)
E 315 – Kyselina isoaskorbínová – umel., zabraňuje príjmu prír. Vitamínu C (?), (0-)
E 316 – Natriumisoascorbát – viď E 315, (0-), (?)
E 321 – Butylhydroxytoluol (BHT) – umel., (X), (A)
E 322 – Lecitín – rastl., umel., gen-tech., emulgátor, (0), (?)
E 325 – Laktát sodný – rastl., umel., (0)
E 326 – Laktát draselný – umel., (0)
E 327 – Laktát vápenatý – umel., (0)
E 330 – Kyselina citrónová – prír., rastl., gen-tech., (0-), (A)
E 331 – Citran sodný – synt., (0-)
E 332 – Citran draselný – synt., (0-)
E 333 – Citran vápenatý – synt., (0-)
E 334 – Kyselina vínna – prír., umel., gen-tech., (0-)
E 335 – Vínan (tartrát) sodný – synt., (0-)
E 336 – Vínan (tartrát) draselný – prír., synt., (0-)
E 338 – Kyselina ortofosforečná – synt., pri vysokých dávkach môže obmedzovať príjem vápnika, horčíka a železa, (0-), (A)
E 339 – Fosforečnan sodný – viď E 338, (0-), (A)
E 340 – Fosforečnan draselný – viď E 338, (0-), (A)
E 341 – Fosforečnan vápenatý – viď E 338, (0-), (A)
E 350 – Malát (jablčnan) sodný – synt., (0)
E 351 – Malát (jablčnan) draselný – synt., (0)
E 352 – Malát (jablčnan) vápenatý – synt., (0)
E 354 – Tartrát draselný – synt., sťažuje príjem vápniku, (0-)
E 357 – Adipát draselný – umel., náhrada kuchynskej soli, (0-)
E 363 – Kyselina jantárová – prír., (0)
E 380 – Citronan amónny – umel., vysoké dávky môžu spôsobiť prekyslenie telových tekutín, (0-)
E 385 – Kalcium-dinatrium ETA – umel., možné poruchy metabolizmu, veľmi škodlivé pre deti mladšie ako 2 roky


Kde sa vyskytujú

Antioxidačné látky sa najčastejšie pridávajú do: stolových olejov, margarínov, korenia, instantných polievok, výrobkov zo zemiakov, chrumkavých pochúťok, do výrobkov z marcipánu a búrskych orieškov, čokoládových aj nečokoládových sladkostí, do mäsových a do údených výrobkov

Doporučujem takisto si dávať pozor na antioxidanty vo všetkých potravinách.

Použitá literatúra:





Hodnotenie: 90%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Matej Šiculiak- navštevuje Združenú strednú školu v Liptovskom Mikuláši, odbor Ochrana a tvorba životného prostredia. Záľuby: rybárčenie, turistika, cykloturistika, chémia, pestovanie rastlín...

Súvisiace články


Diskusia: Aditíva - Antioxidačné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Potravinová bezpečnosť
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií