Na úvod prosím predstavte včeliu ekofarmu BIOAPIS-SK...
Včelnice rodinného včelieho hospodárstva máme rozmiestnené na juhovýchodnom úpätí Levočských vrchov - včelstvá sú priamo v lese alebo v pásme I. a II. Stupňa ochrany vôd. Doma máme technicko-hospodárske zázemie, medáreň, sklad vosku a včelárskych pomôcok.
Od r. 2000 je včelia ekofarma zaregistrovaná ako subjekt ekologického poľnohospodárstva. Sme zameraní na produkciu kvetových a medovicových medov, doplnkovou činnosťou je výroba medoviny u známeho medovinára p. Krivého v Trenčíne a výroba sviečok z vosku našich včiel, ktorej sa s nadšením venuje manželka.
Sme prvá a jediná BIO včelia farma na Slovensku.
Včelí med kvetový z Vašej produkcie je nominovaný na Biopotravinu roka 2007. Predstavte prosím tento produkt spotrebiteľom...
Nominácia osadenstvo farmy potešila, ide o veľkú satisfakciu za doposiaľ odvedenú prácu na „poli neoranom“ ekologického včelárstva na Slovensku. Neviem ako predstaviť produkt, najlepšie je ho ochutnať :-)
Kvetový med má svoju špecifická medovú arómu, chuť a farbu po kvetene Levočských vrchov. Tí, čo ochutnali tento med, podliehajú určitému druhu závislosti a vyhľadávajú ho. V zahraničí je známy v Česku, Poľsku a nemecky hovoriacich krajinách. Najväčšie ocenenie je spokojný konzument. Diplomov, certifikátov a ocenení máme na otapetovanie jednej miestnosti, ale nič nenahradí slová chvály od spokojných požívateľov nášho medu.
Napríklad kamarát bývajúci na Slovensku dlhé roky vzal pohár kvetového bio medu svojej mamke do Prahy, ktorá po ochutnaní rezolútne prehlásila, že žiadny iný už nechce. To hovorí za všetko.
Kde sa dá kvetový biomed z Brezovice na Slovensku kúpiť? Je oň záujem aj v zahraničí?
Ako prvo- producent propagujem predaj produktov priamo z farmy zákazníkovi. Príde, obzrie farmu, kde sa čo robí ako sa plní med, vyrábajú úle či medzisteny, poradím, ak je to v mojich silách a s odvážnejšími zájdeme ku včelám. Pre tých, čo sú zďaleka a nemajú čas alebo cestu k nám prísť, sú informácie na internetovej adrese www.biomed.sk kde sú aj odkazy na predajné miesta. Zahraničie má záujem, hlavne v krajinách, ktoré som už spomenul.
Aký je podľa Vás slovenský spotrebiteľ? Je pripravený kupovať drahšie biopotraviny? Má dostatok informácií, na základe ktorých je schopný posúdiť opodstatnenosť cenového rozdielu medzi konvenčnými a BIO potravinami? Kto by mu tieto informácie mal poskytnúť?
Slovenský spotrebiteľ sa riadi heslami „musí byť“ a „môže byť“. Med - a nielen ten ekologicky dorábaný - je v tej druhej kategórii. Spotrebu cukru máme cca. 40kg na osobu a rok, spotreba medu je približne 300g, čo je žalostne málo. Sú však aj pozitívne výnimky, kde rodina odoberie 5Okg medu za rok, našťastie je takých výnimiek viacero. Náš med dodávame v priaznivých cenách a je teda dostupný širokému spektru zákazníkov.
Cenový rozdiel medzi BIO a konvenčnými potravinami bude vždy, veď kvalita niečo stojí. Do informovanosti bio-spotrebiteľov treba „vraziť“ veľa peňazí, ktorých ekofarmári nemajú nazvyš. Mal by pomôcť štát so svojimi inštitúciami, prerozdelením financií, majú tu čo povedať mimovládky zabezpečujúce informovanosť, ktoré musím povedať, dosť často suplujú úlohu štátnych inštitúcií.
Na druhej strane, tí spotrebitelia, ktorí by aj chceli kupovať potraviny v BIO kvalite, žiaľ na pultoch obchodov nenájdu biomäso, mliečne produkty, vajcia, ovocie, zeleninu... Prečo je to tak?
Peniaze, legislatíva.... dva hlavé príčiny tohto stavu. Prvé zapríčinilo 40 rokov socializmu, kde farmársky stav bol zbavený výrobných prostriedkov a zlikvidovaný. Po prevrate sa agrárny systém rozpadol, následky toho všetkého sa neopravia ani za 100 rokov. Drobní farmári sú dlhodobo finančne poddimenzovaní, s.r.o ako pohrobkovia JRD a ŠM majú skôr záujem o priame platby.
Nastáva patová situácia, kedy sa prestávajú dorábať na pôde potraviny. Dotácie tento problém neriešia - skôr ho prehlbujú. Učia neprodukovať a zarobiť a to sa pomstí budúcim generáciám. Rodinných ekologických fariem, ktoré sú schopné produkovať pestrú škálu
BIOPRODUKTOV je u nás žalostne málo a ešte menej je ich schopných spracovať na BIOPOTRAVINY.
Druhá príčina - legislatíva je nedoriešená, paušálna aplikácia veterinárnych a hygienických parametrov na malo-producenta a veľkospracovateľa je likvidačná. Nerobí sa rozdiel medzi obyčajným farmárom, ktorý musí spĺňať - ak chce vyrábať biopotraviny - rovnaké kritériá ako solventná spracovateľská firma naviazaná na obchodné reťazce.
Nechcem rozdielne „metre“ ale rozdielny spôsob merania.
Vráťme sa k hlasovaniu o Biopotravinu roka 2007... Poznáte ostatné nominované biopotraviny? Konzumujete ich alebo konzumovali by ste, ak by sa v blízkosti Vášho bydliska dali kúpiť? Uprednostňujete celkovo biopotraviny u Vás doma?
Až na víno poznám všetky produkty, pravidelne konzumujeme doma BIO bryndzu od IGETu vyrábanú normálnym bačovským spôsobom a technológiou, čaj Cyprián a sušienky Natural .
Biopotravinami nás zväčša zásobujú obchodní partneri. Veľa potravín kupujeme alebo získavame bártrovým obchodom vo svojom okolí; nemajú síce „bumažku“ BIO, EKO, ORGANIC, ale boli dorobené tradičnými gazdovskými spôsobmi, producentov poznáme osobne a dôverujeme im. Niektorým producentom sa jednoducho neoplatí dať certifikovať, buď majú malú produkciu alebo nechcú investovať do kontrol, papierovania.....
Naši prastarí rodičia dorábali chlieb svoj každodenný 100% ekologicky, len o tom nevedeli. Naša doba požaduje potvrdenia, certifikáty....
Chcete na záver niečo dodať ohľadne Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku alebo hlasovania o Biopotravinu roka 2007?
Nie som kompetentný sa vyjadrovať k tejto téme.
Ďakujeme za rozhovor!
Ja ďakujem za nomináciu a zaujímavé otázky.

Včielky s nektárom

Maroš Bujňák

Biomed

Kráľovstvo bio-včiel v Brezovici

Silné včelstvá, plásty zaplnené medom

S fotoaparátom až do úľu

Čerstvo vytočený med
Súvisiace články