Predstavte sa, prosím...
Dušan Janovíček, povolaním agronóm. Ekologickému poľnohospodárstvu sa venujem aktívne od roku 1989. Začínal som na farme v Hrubej Vrbke ako člen PRO-BIO, neskôr som pracoval ako poradca a inšpektor pre EP, v roku 2001 sme založili s partnerom PD Poriadie vlastnú ekologickú farmu
Ekotrend Myjava spol. s r.o. V roku 1992 som absolvoval ročnú stáž na biofarme v SRN.
Odkiaľ kam kráčate v oblasti ekologického poľnohospodárstva?
Odkiaľ kam? Pekná otázka. Kráčam od snahy budovať systém EP na Slovensku v oblasti legislatívy, poradenstva, kontroly a certifikácie, osvety a propagácie prostredníctvom zväzu Naturalis, neskôr zväzu Ekotrend, až k samostatnej ekonomickej nezávislosti producenta, spracovateľa a obchodníka s
biopotravinami. Mojím cieľom je pomôcť premeniť všetky idey a teoretické úvahy entuziastov a teoretikov za posledných pätnásť rokov na skutočný a funkčný systém ekologického poľnohospodárstva. Nie vždy a všetko sa podarilo.
Keď sa povie "ekologické poľnohospodárstvo", čo to pre Vás znamená?
Krásna rozmanitá krajina, hrajúca všetkými farbami, jar hrajúca sviežou a prirodzenou zelenou farbou obilia a nie modrými predusíkovanými lánmi, zvieratá prirodzene sa pasúce na pasienkoch. Skrátka 100% bez chémie, pohoda a sloboda zvierat a rastlín.
Je kvalita bioproduktov a biopotravín porovnateľná s konvenčnými? Prečo ich čoraz viac ľudí vyhľadáva?
Každý produkt sa vyznačuje svojimi špecifickými vlastnosťami (napr. chuťovými), obsahom vitamínov, minerálnych látok a pod. Myslím, že je veľmi dôležité porovnávať kvalitu ekologickú, kvalitu produkčného systému a kvalitu druhu výrobku.
Napríklad zemiaky dopestované v ekologickom systéme majú vyšší obsah sušiny, pásavku zemiakovú neničíme chemicky, ale mechanicky, nehnojíme umelým dusíkom, preto je i náchylnosť na choroby menšia a tým samozrejme je lepšia skladovateľnosť a chuť. Preto takto dopestované zemiaky sú zdravšie ako zemiaky konvenčné, ktoré boli hnojené syntetickým dusíkom, minimálne 4-5 x ošetrené chemicky proti chorobám (mnohokrát ich spôsobuje hlavne vysoké hnojenie dusíkom) a škodcom, sú mnohokrát vodnaté bez chuti a majú horšiu skladovateľnosť.
Bioprodukty a biopotraviny sú výnimočné tým, že prinášajú nové chute, nové inšpirácie a dokazujú, o čo prichádzame u konvenčných výrobkov, ktoré sú mnohokrát tak veľmi umelé. Preto ich čoraz viac ľudí vyhľadáva.
Aké bioprodukty alebo biopotraviny konzumujete? Máte nejaký konkrétny obľúbený výrobok alebo recept?
Konzumujem všetky, ktoré sú dostupné na našom trhu, hlavne špaldové výrobky. Obľúbené sú špaldové orechové koláče, špaldový chlieb s medom a kozie mlieko.
Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku je ešte stále tak trochu spiacou
krásavicou. Čo by ste chceli odkázať tým, ktorí to môžu zmeniť?
Vláde SR:
Že by mala myslieť na budúce generácie, ktoré tu chcú žiť v prirodzených podmienkach, dýchať aspoň trochu čistý vzduch, piť aspoň trochu čistú vodu, jesť aspoň trochu čisté potraviny... To znamená, že nie všetok zahraničný kapitál, ktorý tu vstupuje, môže byť pre nás z pohľadu životného prostredia dlhodobo perspektívny - podstatné je, aby nebol i zničujúci...
Ministerstvu pôdohospodárstva:
Konajme, rozhodujme a riaďme tak, ako by sme konali, rozhodovali a riadili na vlastnej ekologickej farme.
Médiám:
Informovať objektívne, nerobiť senzácie a myslieť na to, že tento sektor nemá peniaze na drahé reklamy. Skúste pomôcť trvalo udržateľnému rozvoju! Máte veľkú silu a moc v rukách ovplyvňovať mienku, názory a skutky ľudí. I vaše deti budú chcieť žiť v zdravom prostredí, možno viac ako teraz vy.
Učiteľom:
Učiť je určite ťažká práca a mnohokrát veľmi bolí tak ako roľníka bolí kým dorobí chlieb a mlieko, preto nesmie poľaviť ak chce prežiť. Nepoľavujte vo svojej práci.
Spotrebiteľom:
Stravujte sa rozumom a nie len reklamou, cenou a chuťou - vyplatí sa to.
A celkom na záver: Môžu sa na Vás spotrebitelia, pedagógovia alebo
zástupcovia médií obrátiť s konkrétnym problémom, otázkou?
Áno. Telefonicky na čísle 0905/476 932 alebo mailom
Ďakujeme za rozhovor!