Je naozaj také bezpečné konzumovať potraviny s vysokým obsahom zahusťovacích alebo gelírovacích látok ? Aké sú to látky, na čo slúžia a čo môžu spôsobiť, sa dozviete už v tomto článku...
Čo sú to zahusťovacie a gelírovacie prípravky ?
Sú to látky, väčšinou rastlinného pôvodu, ktoré majú v potravinách viazať vodu. Z látok živočíšneho pôvodu je gelírovacícm prostriedkom najmä želatína. Z taxonomického hľadiska tieto látky môžeme pomenovať aj ako hydratačné prísady.
Čo môžu spôsobovať zahusťovacie a gelírovacie prípravky ?
Zahusťovacie a gelírovacie prísady, v tomto zozname od E406 do E415, nevyvolávajú vážnejšie problémy, iba vysoké dávky pôsobia laxatívne (preháňavo). To platí aj pre ďalšie aditíva tejto kategórie.
Podrobný rozpis konzervačných látok:
Vysvetlivky:
• Pôvod:
prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)
• Riziko pre ľudský organizmus:
- *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
- *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
- *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
- *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
- *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
- *(?) – riziko je zatiaľ nejasné
E 406 –
Agar-agar – prír., nestráviteľná látka, podporuje trávenie, zabraňuje príjmu minerálnych látok, vo vysokých dávkach preháňadlo (0-)
E 407 –
Karagén – viď E406, (0-)
E 413 –
Traganth – prír., podporuje trávenie, vyššie dávky pôsobia preháňavo, na koži vzniká kontaktná alergia (Rs)
E 414 –
Arabská guma (gummi arabicum) – prír., podporuje trávenie, (0-)
E 415 –
Xantánová guma (Xanthan) – prír., gen-tech., podporuje trávenie, vyššie dávky pôsobia preháňavo, (0-)
E 416 –
Karaya guma – prír., podporuje trávenie, pôsobí preháňavo, môže zabraňovať prímu minerálnych látok (0-)
E 418 –
Gellan – umel., nestráviteľná látka, pôsobí preháňavo, (0-), (?)
E 420 –
Sorbit (Sorbitol) – umel., gen-tech., vysoké dávky pôsobia preháňavo (0-)
E 421 –
Mannit (Manitol) – umel., gen-tech., náhrada cukru, dávenie a preháňanie vo vysokých dávkach
E 422 –
Glycerín – živ., umel., plnidlo, (0-)
Kde sa vyskytujú
Najčastejšie sa používajú pri výrobe pudingov, krémov, mliekarenských výrobkov, pridávajú sa aj do sladkostí, ako aj do žuvačiek.
Použitá literatúra:
Katedra chémie, Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela:
Východiská k problému cudzorodých látok v potravinách.
[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1
Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky:
Potravinový kódex SR.