BIO spotrebiteľ

Aditíva – Emulgátory

14.01.2008 07:38
Hovorí Vám niečo pojem emulgátory ? Ak nie, práve v tomto článku sa o nich dozviete, a ak ste už o emulgátoroch počuli, aj tak sa oplatí prečítať tento článok, aj v tejto časti nájdete samozrejme zoznam najčastejšie používaných emulgátorov.

Čo sú to emulgátory?
Emulgátory sú činidlá umožňujúce vznik emulzie z dvoch alebo viacerých vzájomne nemiešateľných kvapalných látok, napr. vody a tuku.

Čo môžu spôsobovať emulgátory?
Látky zo skupiny polysorbátov (E432 až E436) sú zo zdravotného hľadiska nezávažné, u niektorých jedincov však vyvolávajú alergické reakcie. Pektín (E440a) je prírodná látka bez rizika. Amoniumfosfatid (E442) pôsobí aj ako konzervant. Difosfát (E450), trifosfát (E451) a polyfosfát sú nielen emulgátory, ale tak i stabilizátory kyslosti a môžu nepriaznivo ovplyvniť metabolizmus minerálnych látok v kostiach. Fosfáty, podobne ako aj kyselina ortofosforečná, sa podieľajú na vzniku „syndrómu hyperaktivity detí“. Celulóza prírodného pôvodu (E460) a z nej umelo vyrobené varianty (E461 až E466) sú považované za neškodné, tak ako aj estery kyseliny octovej (E472a), kyseliny mliečnej (E472b) a kyseliny citrónovej (E472c). Sorbitan a jeho zlúčeniny (E491 až E495), geneticky vyrobené emulgátory a súčasne aj stabilizátory, sú škodlivé len vo vysokých množstvách. U niektorých jedincov pôsobia ako alergény – u pokusných zvierat došlo k poškodeniu niektorých orgánov (napr. močového mechúra) a preháňaniu.

Podrobný rozpis konzervačných látok:

Vysvetlivky:

  • Pôvod:

    prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)
  • Riziko pre ľudský organizmus:

    - *(X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom)
    - *(0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika)
    - *(0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia)
    - *(A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu
    - *(Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatikov, ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergikov, ľudí v staršom veku...)
    - *(?) – riziko je zatiaľ nejasné

E 432 – Polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan-monolaurát) – umel., ovplyvňuje trávenie mnohých látok, (0-), (A)
E 433 až E 436 – viď E 432 – (0-), (A)
E 440a – Pektin – prír., z ovocia, podporuje trávenie, vysoké dávky môžu mať laxatívne účinky (0-)
E 442 – Amoniumfosfatid (emulgátor RM a LM) – umel, vysoké dávky vyvolávajú poruchy trávenia (0-), (A)
E 450 – Difosfát – umel., vysoké dávky zabraňujú príjmu rôznych živín, ohrozenie kostnej drene, (X), (A)
E 451 – Trifosfát – viď E 450, (X), (A)
E 452 – Polyfosfát – viď E 450, (X), (A)
E 460 – Celulóza (prášková) – prír., plnidlo, látka podporujúca trávenie, organizmus ju nezužitkuje, (0)
E 461 – Methylcelulóza – umel., ošetrená celulóza, vysoké dávky sú preháňavé, (0-)
E 463 – Hydroxypropylcelulóza – umel., pozmenená celulóza, pôsobí preháňavo, (0-)
E 464 – Hydroxypropyl-methylcelulóza – umel., pozmenená celulóza, pôsobí preháňavo, (0-)
E 465 – Ethylmethylcelulóza – prírodny zahusťovací prostriedok, balastná látka podporujúca trávenie, organizmus ju nezužitkuje, (0)
E 466 – Karboxymethylcelulóza – prír., zahusťovacia látka s laxatívnym účinkom, (0-)
E 472a – Ester kyseliny octovej – umel., gen.-tech., (0)
E 472b – Ester kyseliny mliečnej – umel., gen.-tech., (0)
E 472c – Ester kyseliny citrónovej – umel., gen.-tech., (0)
E 481 – Stearoyllaktylát sodný – umel., (0)
E 482 – Stearoyllaktylát vápenatý – umel., (0)
E 491 – Sorbitan-monostearát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 492 – Sorbitan-tristearát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 493 – Sorbitan-monolaureát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 494 – Sorbitan-monooleát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 495 – Sorbitan-monopalmitát - umel., možno aj gen.-tech., (0-)

Pozn.: E 491 – E 495 sú taktiež aj stabilizátory

Kde sa vyskytujú

Emulgátory sa môžu vyskytovať napríklad v pečive, sladkostiach, mäsových a mliečnych výrobkoch, v polievkach, omáčkach ..., atď.

Použitá literatúra:
Česká zemedědelská a potravinářská inspekce: Přídatné látky (Aditiva).
[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1
Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky: Potravinový kódex SR.

aditíva (prídavné látky) emulgátory




Hodnotenie: 87%, 17 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Matej Šiculiak- navštevuje Združenú strednú školu v Liptovskom Mikuláši, odbor Ochrana a tvorba životného prostredia. Záľuby: rybárčenie, turistika, cykloturistika, chémia, pestovanie rastlín...

Diskusia: Aditíva – ...

    Slovenské výrobky???????

    Nedávno som počula jednu anketu,v ktorej okrem iného ľudia na Slovensku stále viac dôverujú slovenským výrobkom.No zarazilo ma,keď som si doma otvorila chladničku a na našom slovenskom výrobku som našla nie jednu,ale viac emulgátorov,ktoré sú zdraviu nebezpečné.Dokonca som tam našla emulgátor E330,ktorý je jedným z najnebezpečnejších,má vysoko rakovinotvorné účinky a vo viacerých krajinách napr.USA,je zakázaný.
    Tak potom čomu máme veriť.

    Zoznam éček

    Našiel som veľmi podrobný zoznam éček. O každom je tam odsek textu, ako je škodlivé alebo naopak bezpečné. Odporúčam všetkým preštudovať, dosť ma to prekvapilo čo jeme. Adresa je http://www.emulgatory.cz
    Juro

    E 330

    na Vašej stránke neuvádzate všetky Éčka. Počul som, že 300, 330 a 333 sú veľmi nebezpečné. Nedávno som dokonca na kúpenom koláči 330 našiel, a mal som obavy. Ale teraz som pozrel stránku http://www.emulgatory.cz, kde sú tieto Éčka označené ako úplne neškodné. Potvrdíte mi niektorú z týchto verzií? Prosím odpoved na mail.

    LuK

    ecka

    reagujem na prvy prispevok... E330 je kyselina citronova... pri chemickych analfabetoch ako vy sa budu za chvilu aj citrony oznacovat napisom: POZOR, OBSAHUJE KYSELINU CITRONOVU.
    Jana

    Kyselina citronova

    Treba rozlisovat medzi kyselinou citronovou prirodzene obsiahnutou v ovoci a tou priemyselne vyrabanou, ktora sa pridava ako konzervacna latka do potravin. Proces vyroby som nasla na Wikipedii: "V dnešní době převažuje průmyslová výroba pomocí kultury Aspergillus niger (plieseň) .Při této výrobě je kultura krmena sacharózou aby produkovala kyselinu. Poté je kultura zflitrována a kyselina je z výsledného roztoku vysrážena pomocí hydroxidu vápenatého. Ze vzniklé vápenaté soli kyseliny citronové se samotná kyselina získá pomocí kyseliny sírové."
    Kyselinu citronovu E330 povazuju odbornici za viac-menej prijatelnu pre organizmus, na stupnici vhodnosti ci nevhodnosti pre organizmus od 1-5 (od najlepsich po najhorsie) ma cislo 2 alebo 3.
    Klaudia



Čítať celú diskusiu k článku (8 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií