Čo sú to emulgátory?
Emulgátory sú činidlá umožňujúce vznik emulzie z dvoch alebo viacerých vzájomne nemiešateľných kvapalných látok, napr. vody a tuku.
Čo môžu spôsobovať emulgátory?
Látky zo skupiny polysorbátov (E432 až E436) sú zo zdravotného hľadiska nezávažné, u niektorých jedincov však vyvolávajú alergické reakcie. Pektín (E440a) je prírodná látka bez rizika. Amoniumfosfatid (E442) pôsobí aj ako konzervant. Difosfát (E450), trifosfát (E451) a polyfosfát sú nielen emulgátory, ale tak i stabilizátory kyslosti a môžu nepriaznivo ovplyvniť metabolizmus minerálnych látok v kostiach. Fosfáty, podobne ako aj kyselina ortofosforečná, sa podieľajú na vzniku „syndrómu hyperaktivity detí“. Celulóza prírodného pôvodu (E460) a z nej umelo vyrobené varianty (E461 až E466) sú považované za neškodné, tak ako aj estery kyseliny octovej (E472a), kyseliny mliečnej (E472b) a kyseliny citrónovej (E472c). Sorbitan a jeho zlúčeniny (E491 až E495), geneticky vyrobené emulgátory a súčasne aj stabilizátory, sú škodlivé len vo vysokých množstvách. U niektorých jedincov pôsobia ako alergény – u pokusných zvierat došlo k poškodeniu niektorých orgánov (napr. močového mechúra) a preháňaniu.
Podrobný rozpis konzervačných látok:
Vysvetlivky:
E 432 – Polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan-monolaurát) – umel., ovplyvňuje trávenie mnohých látok, (0-), (A)
E 433 až E 436 – viď E 432 – (0-), (A)
E 440a – Pektin – prír., z ovocia, podporuje trávenie, vysoké dávky môžu mať laxatívne účinky (0-)
E 442 – Amoniumfosfatid (emulgátor RM a LM) – umel, vysoké dávky vyvolávajú poruchy trávenia (0-), (A)
E 450 – Difosfát – umel., vysoké dávky zabraňujú príjmu rôznych živín, ohrozenie kostnej drene, (X), (A)
E 451 – Trifosfát – viď E 450, (X), (A)
E 452 – Polyfosfát – viď E 450, (X), (A)
E 460 – Celulóza (prášková) – prír., plnidlo, látka podporujúca trávenie, organizmus ju nezužitkuje, (0)
E 461 – Methylcelulóza – umel., ošetrená celulóza, vysoké dávky sú preháňavé, (0-)
E 463 – Hydroxypropylcelulóza – umel., pozmenená celulóza, pôsobí preháňavo, (0-)
E 464 – Hydroxypropyl-methylcelulóza – umel., pozmenená celulóza, pôsobí preháňavo, (0-)
E 465 – Ethylmethylcelulóza – prírodny zahusťovací prostriedok, balastná látka podporujúca trávenie, organizmus ju nezužitkuje, (0)
E 466 – Karboxymethylcelulóza – prír., zahusťovacia látka s laxatívnym účinkom, (0-)
E 472a – Ester kyseliny octovej – umel., gen.-tech., (0)
E 472b – Ester kyseliny mliečnej – umel., gen.-tech., (0)
E 472c – Ester kyseliny citrónovej – umel., gen.-tech., (0)
E 481 – Stearoyllaktylát sodný – umel., (0)
E 482 – Stearoyllaktylát vápenatý – umel., (0)
E 491 – Sorbitan-monostearát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 492 – Sorbitan-tristearát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 493 – Sorbitan-monolaureát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 494 – Sorbitan-monooleát – umel., možno aj gen.-tech., (0-)
E 495 – Sorbitan-monopalmitát - umel., možno aj gen.-tech., (0-)
Pozn.: E 491 – E 495 sú taktiež aj stabilizátory
Emulgátory sa môžu vyskytovať napríklad v pečive, sladkostiach, mäsových a mliečnych výrobkoch, v polievkach, omáčkach ..., atď.
Použitá literatúra:
Česká zemedědelská a potravinářská inspekce: Přídatné látky (Aditiva).
[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1
Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky: Potravinový kódex SR.
Čítať celú diskusiu k článku (8 príspevkov) Pridať názor na článok