BIO spotrebiteľ

Výživa pre dlhý a zdravý život – 10 tipov

11.02.2008 11:20
Jedným z kľúčov k dobrému zdraviu a dlhému životu je osvojiť si správne stravovacie návyky, vďaka ktorým budete zdraví a plní energie. Nejde o povrchné rady typu “Vyhnite sa mäsu, mlieku, vajciam a nahraďte maslo margarínom”, ale odporúčania zahraničného odborníka na výživu, ktorý ide hlbšie do problematiky zdravej výživy a odhaľuje niektoré zaujímavé súvislosti medzi výživou a zdravím…

Desať tipov pre dlhý a zdravý život

  1. Jablko
    Jablko
    Jedzte aspoň 3 x denne čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým tmavozelenú, listovú a koreňovú zeleninu (mrkva, špenát, brokolica, zelené fazuľky, tekvica..). Z ovocia sú to hlavne jablká, hrušky, drobné bobuľové ovocie, melóny a citrusy.

    Konzumujte čo najviac potravín, ktoré sú čerstvé, miestne, sezónne a živé (nespracované). Dajte prednosť BIO kvalite – bioprodukty obsahujú viac živín a nemusíte sa báť pesticídov.

    Nedávna štúdia na vzorke 15 000 obyvateľov Havajských ostrovov odhalila, že čím viac ovocia a ovocnej šťavy konzumovali (populácia nad 34 rokov), tým väčšie bolo riziko Parkinsonovej choroby (degeneratívne mozgové ochorenie), čo výskumníci dali do súvislosti s pesticídmi v ovocí. Takže áno, jedzte viac ovocia a zeleniny, ale v kvalite BIO alebo z domácich zdrojov.

  2. Viac konzumujte komplexné a nerafinované uhľohydráty ako celozrnný chlieb a pečivo, ryžu natural, celozrnné cestoviny, celé obilné zrná (už ste objavili čaro ranných obilných kaší s ovocím, medom a orechmi?) a strukoviny. Treba sa vyvarovať bielej múky, ktorá nadbytočne zaťažuje tráviaci systém. Celozrnné potraviny – ako je známe - sú bohaté na vlákninu a minerály, majú nižší glykemický index (postupne uvoľňujú cukry) a pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

  3. Ľan zlatý
    Ľan zlatý
    Jedzte potraviny bohaté na zdravé tuky: olejnaté ryby (makrely, sardinky, losos), semienka (napr. konopné, ľanové, tekvicové, slnečnicové) a za studena lisované oleje (napr. tekvicový alebo ľanový).

    Esenciálne tuky premasťujú Vašu kožu a kĺby, udržujú Vaše bunky zdravé, sú hlavným stavebným blokom Vášho mozgu a znižujú zápalové reakcie ako sú alergie, astma, ekzémy, artritída a senná nádcha. Ak máte čokoľvek z vyššie uvedeného alebo Vás často trápi suchá pokožka alebo pery, pravdepodobne nemáte v strave dostatok týchto esenciálnych tukov.

  4. Obmedzte konzumáciu škodlivých tukov. Vzdajte sa tukov, ktoré prešli „ohňom“ (vyprážané jedlá, smažené, grilované), ďalej stužených tukov a nadmernej konzumácie živočíšnych tukov.

    Jedzte s mierou. Vyprážané, opekané a grilované jedlá obsahujú množstvo voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a urýchľujú starnutie. Stužené tuky, nachádzajúce sa v mnohých spracovaných potravinách (avšak v biopotravinách sú zakázané), škaredo upchávajú cievy.

  5. Obmedzte príjem živočíšnych bielkovín (mäso, mliečne výrobky) a zvýšte príjem bielkovín z rastlinných zdrojov (oriešky, semienka, fazuľa, šošovica a tofu).

    Uprednostnite bio-mäso a mliečne produkty, ak máte tú možnosť. Prečo? Pretože zvieratá v ekologických chovoch môžu žiť v súlade so svojimi potrebami (voľne, viac pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu...), pretože bio-mäso lepšie a chutí a konečne pre Vaše zdravie - pesticídy sú rozpustné v tukoch, takže mastné jedlá ako mäso a mliečne výrobky môžu byť významným zdrojov pesticídov vo Vašej strave.

    Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín a NEZVÝŠIA výraznejšie Váš cholesterol. Potravinový cholesterol má totiž malý vplyv na cholesterol v krvi - väčšia časť cholesterolu sa tvorí v pečeni, len malú časť telo prijíma potravou. Opakované štúdie, ktoré sa v tomto smere robili, nepotvrdili priame spojenie medzi potravinovým a krvným cholesterolom. neznamená to však, že môžete jesť akékoľvek tuky – celkové množstvo krvného tuku je dôležité vzhľadom na riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Odporúčanie na záver: tučné potraviny ako mäso a mliečne výrobky treba jesť s mierou a viac by v jedálničku mali byť zastúpené ryby, vajcia a rastlinné zdroje bielkovín.

Spracované podľa článku „Top Ten Nutrition Tips“.
Autor článku Mr. Shane Heaton je odborník na zdravú výživu a autor knihy Organic farming, Food Quality and Human Health

Pokračovanie :-)






Hodnotenie: 80%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Súvisiace články


Diskusia: Výživa pre dlhý a zdravý život – 10 ...

    Zdravé trávenie

    No mám záujem, ako po strávení jedla mať čo najmenej potiží, lebo ma nadúva a zle mi trávi....
    Gargulka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií