Aj k vám sa dostávajú veci, ktoré potrebujete, vtedy kedy ich potrebujete? Tak sa ku mne dostala kniha receptov
Makrobiotické nedělní vaření. Náhodný výber v štóse kníh, položených na stole… Praktická väzba - strany zavesené v strune - umožňuje rýchle prehľadávanie. V strede publikácie potešia pekné fotografie jedál na inšpiráciu. A obsah knihy naozaj splnil, čo nápaditý obal sľuboval.
Autorka - MUDr. Dagmar Lužná
MUDr. Dagmar Lužná sa roky zaoberá makrobiotikou a rôznymi výživovými smermi, prevádzkuje predajňu zdravej výživy v Olomouci, je poradkyňa pre zdravú výživu. Získané praktické vedomosti odovzdáva ľudom nielen v svojich knihách, ale aj na kurzoch zdravého stravovania sa, ktoré sa organizujú aj na Slovensku.
Začíname
Prvé strany knihy sú venované jednoduchým radám ako zmeniť svoje návyky v kuchyni a základným pravidlám varenia zdravej výživy.
Zásady pri varení podľa MUDr. Dagmar Lužnej:
- vyberať si čo najkvalitnejšie potraviny
- správne využívať teplo
- dodržiavať rovnováhu medzi soľou a olejom
- nepoužívať konzervované potraviny
- zmrazené potraviny používať len v krajnom prípade
- bielu múku nahradiť celozrnnou
- kvasnice nahradiť kváskom
- nepoužívať geneticky modifikované potraviny
- živočíšne tuky nahradiť panenskými olejmi
- zaradiť morskú soľ a kvalitnú pramenitú vodu
Uvádza základné recepty, napríklad na gomasio, pickles, horčicu. Ďalej autorka jasne vysvetľuje, prečo používať rôzne základné makrobiotické produkty ako miso, karob, okara, umeocot a iné.
Hlavná časť
Makrobiotické nedeľné varenie
Recepty – pre mňa výhoda :-) - sú jednoduché, na prípravu nepotrebujete hodiny. Veľmi sa mi páči aj riešenie uvedenia receptov v knihe, sú totiž uložené podľa ročných období.
Recepty sú zostavené tak, aby jedlo obsahovalo všetky zložky v správnom pomere - vždy varíme polievku, ďalej na tanieri nesmú chýbať obiloviny,
bielkoviny, tepelne upravená zelenina, ale aj zeleninové šaláty a doplnok. Je to kompletné jedlo, najlepšie na nedeľu, kedy by sa mohla stretnúť pri stole celá rodina a pochutnať si v kľude na zdravom jedle.
Nalistujem si druhú aprílovú nedeľu... Pre inšpiráciu: šampiňóny smažené v Hraške, pickles z mrkvy, kapusty a cibule a aj jablkový nákyp. A o 3 týždne tu už máme Cibuľovú polievku s jarnou cibuľkou alebo púpavový šalát.
Okrem receptov na jednotlivé ročné obdobia v publikácii nájdete aj samostatné kapitoly :
- vianočné recepty : sladké, polevy, krémy, nepečené, amasaké ale aj slané pečivo
- nápoje : káva, čaje
- zelenina : uchovávanie zeleniny, zeleninové koncentráty
- ovocie : uchovávanie ovocia, šťavy, ovocné lekváry
- desiate a pochúťky : nátierky, nákypy, karbonátky, záviny, šaláty, tlačenky, aspiky
Záver
V závere knihy nájdete graf vyváženosti potravín, graf zloženia morských rias, priložený je aj plagát transformácie energií.
V indexe receptov podľa typu jedál nájdete napríklad:
- pšenová bábovka dvoch farieb či burizonová kocka,
- plnené závitky z čínskej kapusty alebo segedín s tempehom,
- ryžové gule v sezame a omáčka z červenej repy a rajčín…
Aj vás by zaujali ? :-)
Recepty sú len základným návodom ako začať a je na vás, ako ich si ich budete tvoriť ďalej. Fantázii sa medze nekladú.
A ako hovorí autorka:
“
Záleží však naozaj na každom z nás, ako sa k svojmu organizmu chová. Všetci máme možnosť voľby. Ak sa však zamyslíme, je príjemnejšie voliť cestu bezbolestnú, pestrú a preventívnu, lebo nám ponúka možnosť aktívneho a plnohodnotného života.”
Ak sa vám kniha
"Makrobiotické nedělní vaření" páči, môžete si ju kúpiť v BIO obchode alebo vo vašom kníhkupectve.