BIO spotrebiteľ

Na farmu „Roziak“ máte dvere otvorené

28.10.2009 08:35
Domáci chlieb, syr, pečená jahňacina, pagáčiky, koláče, zeleninové šaláty a príjemná spoločnosť. Napriek vytrvalo upršanému počasiu sa v sobotu 10. 10. 2009 uskutočnil Deň otvorených dverí na farme Roziakovcov vo Zvolene (časť Môťová). Spoluorganizátorom bolo Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy Zvolen.
Dotyky
Dotyky
foto: Zuzka Gallayová

Zišlo sa nás tu viac ako 30, prevažovali rodiny s malými deťmi a mladí ľudia. Pani Roziaková nám predstavila farmu zameranú na chov oviec, vysvetlila výrobu hrudiek syra, prácu na farme počas roka aj jej rozdelenie počas dňa či sezóny. Vďaka nej sme nahliadli do bežných starostí aj radostí, ktoré život na farme prináša. Vyskúšali sme si plstenie z ovčej vlny, obzerali sme vlnené koberce aj tkáčsky stav. Deti si hladkali psíka, mačky, kozy aj koníka ... a tešili sa, že prší :o). Pod prístreškom za prestretým stolom sme ochutnávali bohaté občerstvenie, zohrievali sme sa čajom a debatili.

K ovečkám od dávna patria fujara či píšťalky. O ich predstavenie v rôznych pesničkách sa postaral Karol Kočík, ktorý deťom aj dospelým porozprával zaujímavosti o týchto tradičných nástrojoch.

Hostiteľ - pán Roziak
Hostiteľ - pán Roziak
foto: Zuzka Gallayová

Pred odchodom sme si mali možnosť zakúpiť syr, jahňacinu aj čerstvo namletú pšeničnú múku, ktorú si melú Roziakovci z BIOpšenice pána Velitsa (farma Rakovo-Lehôtka). Ešte dohodnúť, kedy si v pondelok prídeme vyzdvihnúť zeleninu a ovocie... a môžeme ísť. Že som sad a pole nespomínala? Roziakovci sa snažia o podporu predaja zo dvora a preto sprostredkúvajú predaj vopred objednanej zeleniny a ovocia z farmy v Devičanoch. Pani Roziaková to nazvala snahu o rozbehnutie „spotrebiteľského bodu“. Tak vďaka za príjemné stretnutie. Určite sme tu neboli naposledy.


Jahňacia polievka
Jahňacia polievka
foto: Zuzka Gallayová

Jednoduchá jahňacia polievka

  • 750 g jahňacieho krku
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 4 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 4 zemiaky
  • soľ
  • olej
  • celé čierne korenie

Postup:

Mäso myjeme, potrieme zmesou cesnak+soľ+olej (vďaka, mami, za radu) a necháme odležať cez noc v chladničke. Ráno mierne opláchneme, vložíme do studenej vody a na veľmi miernom ohni varíme s čiernym korením a celou umytou cibuľou. Keď sa dá mäso oddeliť od kosti, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler, zemiaky). Pokiaľ treba, ochutíme ešte soľou. Mäso vyberieme, nakrájame a vložíme späť do polievky (alebo podávame s chrenom a chlebom). Polievka je hustá a veľmi chutná. Môžeme ju podávať s doma upečeným chlebom.

Gajdoš
Gajdoš
foto: Zuzka Gallayová
Syry
Syry
foto: Zuzka Gallayová
Plstenie ovčej vlny
Plstenie ovčej vlny
foto: Zuzka Gallayová
Celozrnná pšeničná múka BIO
Celozrnná pšeničná múka BIO
foto: Zuzka Gallayová
Plstené výrobky
Plstené výrobky
foto: Zuzka Gallayová
Rozhovor s pani Roziakovou
Rozhovor s pani Roziakovou
foto: Zuzka Gallayová






Hodnotenie: 70%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Na farmu „Roziak“ máte dvere ...

    návšteva farmy Roziakovcov

    Dobrý deň,

    CHCEM SA OPÝTAŤ, čI SA TREBA VOPRED NAHLáSIť, AK MáM ZáUJEM PRíSť NA VAšU FARMU. AK ÁNO, KEDY , V AKOM ČASE SA DÁ.....

    ĎAKUJEM.

    ANNA KUČEROVÁ
    Anna Kučerová   Reagovať
     
    0
     
    0

    dohodnutie navstevy

    Dobry den, na stranke http://www.farmaroziak.sk/ najdete potrebny kontakt.
    Zuzana Gallayová   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Pobyt na ekofarme
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií