BIO spotrebiteľ

Máte záujem o čerstvé bioprodukty alebo gazdovské produkty z miestnych fariem?

28.04.2010 20:38
Máte záujem o čerstvé bioprodukty alebo gazdovské produkty z miestnych fariem? Predstavujeme systém bio debničiek, ktorý „letí“ v Českej republike a ďalších krajinách EU, hlavne v okolí veľkých miest (Viedeň, Rím, Budapešť) a ďalšie spôsoby, ako sa dostať k čerstvým poľnohospodárskym produktom bez zbytočných medzičlánkov.

Pridajte sa k fungujúcim odberateľským skupinám v Bratislave, Zvolene a Trenčíne alebo založte vašu vlastnú... Priame vzťahy medzi (eko)farmármi a spotrebiteľmi sú cesta k poľnohospodárstvu s rozmerom eko-bio-fair: čerstvé, sezónne a miestne potraviny na náš stôl a spravodlivá cena pre farmára, ktorý sa hospodári ekologicky a podporuje rozmanitosť prírody.

BIO debničky

BioBox - zelenina z Lučního údolí Velehrad, pripravená do debničiek pre odberateľov v Brne
BioBox - zelenina z Lučního údolí Velehrad,
pripravená do debničiek pre odberateľov v Brne
foto: www.biospotrebitel.cz

Existuje niekoľko funkčných modelov priamych spojení medzi farmármi a spotrebiteľmi, ale najobľúbenejším spôsobom distribúcie čerstvých a sezónnych produktov je systém bio-debničiek. Funguje tak, že farmár, zvyčajne pestovateľ zeleniny, pravidelne vozí svoju úrodu v debničkách až k dverám zákazníkov, prípadne do distribučných miest. Okrem vlastných produktov môže do debničky pridávať aj produkty od ďalších poľnohospodárov v susedstve či regióne.

Čaro debničiek je v tom, že produkty sú sezónne a úplne čerstvé . Navyše, obsah debničiek skrýva aj moment prekvapenia – nikdy presne neviete, čo tam bude? Sortiment zeleniny sa mení s ročným obdobím a okrem bežných druhov zeleniny v debničkách nájdete aj menej známe druhy ako fenikel, čakanka, mangold, daikon…Okrem zeleniny v debničke býva ovocie a bylinky, prípadne mliečne produkty, sušené ovocie, zavareniny, pečivo... Niektorí farmári do debničiek pribaľujú aj recepty či informácie o dianí na farme, čo napomáha vytvoriť medzi pestovateľom a spotrebiteľom osobný vzťah.

Prevádzkovatelia systému debničiek zvyčajne ponúkajú svojim zákazníkom možnosť voľby množstva (tri veľkosti) a frekvencie dodávok (1x za týždeň alebo 14 dní). Debničkový systém môže vzniknúť z iniciatívy pestovateľa, ktorý dodáva svoje produkty ľuďom v meste na určené miesto alebo z iniciatívy sprostredkovateľa či skupiny spotrebiteľov, ktorí si produkciu poľnohospodára dovážajú sami. Inšpirujúcim príkladom zo zahraničia je ekofarma Adamah, ktorá 4x do týždňa vozí bio-debničky k dverám zákazníkov vo Viedni – na BIO spotrebiteľovi sme ju predstavili v rámci seriálu „Robte s nami výstavu“ .

V Českej republike prevádzkuje debničkový systém 29 fariem a bio-klubov. V apríli 2010 bol vydaný adresár Kam pro bedýnky (Adresár fariem a bioklubov podporujúcich „jedlo z blízka”), ktorého cieľom je uľahčiť ľuďom dostupnosť miestnych a čerstvých produktov a naviazanie kontaktov medzi českými farmármi a spotrebiteľmi.

Predaj z dvora - ekofarma Adamah, Rakúsko
Predaj z dvora - ekofarma Adamah, Rakúsko
foto: archív CEA

Predaj z dvora, bio kluby, LETS a dar...

Okrem debničiek sú aj ďalšie spôsoby, ako sa môže spotrebiteľ priamou cestou dostať k čerstvým produktom z fariem: nákup priamo na farme, tzv. z dvora (niekedy aj s možnosťou vlastného zberu), prostredníctvom spotrebiteľských bio-klubov, ktoré samé organizujú dovoz produktov z fariem a posielanie produktov poštou. Ďalším spôsobom, ako sa dostať ku gazdovským produktom, je pracovať na farme a za prácu dostať naturálie ( syr, med, jahňa...) či darom z prebytkov na farme...

Predstavujeme alternatívne systémy distribúcie (bio)produktov na Slovensku, ktoré sú nám známe. Ak viete o ďalších, prosíme Vás, aby ste reagovali pod článkom.

 

BIO pre Vás (Bratislava)

Naším cieľom je prepojenie slovenských pestovateľov biozeleniny, bioovocia, farmárov a producentov kvalitných potravín s každým, kto má záujem o tieto produkty. Podporiť existujúcich pestovateľov odbytom ich produkcie a motivovať nových, aby sa začali ekologickému poľnohospodárstvu venovať, videli v ňom zmysel a perspektívu.

Vytvorili sme funkčný systém zásobovania. Ovocie a zeleninu dlhodobo neskladujeme, snažíme sa zachovať jej čerstvosť a kvalitu. Od septembra sme začali distribuovať aj gazdovskú hydinu a vajíčka, najnovšie aj hovädzie bio mäso. Zameriavame sa predovšetkým na oblasť Bratislavy a okolia, kde majú ľudia ku kvalitným prírodným potravinám najďalej.

Náš systém funguje prostredníctvom objednávok pravidelne každý týždeň. Ponuka je každý týždeň aktualizovaná podľa toho, čo sa práve urodilo na našich dodávateľských farmách. Zákazník si na našej webovej stránke alebo podľa zaslanej e-mailovej ponuky sám zostaví obsah nákupného košíka a pošle nám objednávku. Na základe nej mu pripravíme požadované druhy a množstvo. Potom má možnosť prísť si svoju objednávku osobne prevziať na odberné miesto v Bratislave alebo poskytujeme aj dovoz objednávky domov alebo do práce.

Osobný odber je počas dvoch pracovných dní (väčšinou vo štvrtok a v piatok). V týchto dňoch robíme aj dovoz na požadovanú adresu.

Spolupracujeme s viacerými farmami a pestovateľmi zo Slovenska a jednou farmou v Rakúsku, ktorá je svojou vzdialenosťou od Bratislavy, dá sa povedať, lokálna.

Kontakt: Michal Drienik

www.bioprevas.sk

 

Ing. Ján Šlinský
Ing. Ján Šlinský
foto: archív CEA

AgroKruh Brnov les (5 km južne od Senca, pri obci Hrubý Šúr)

Na vzorovej rodinnej farme, situovanej v meandri Malého Dunaja, tu pestuje zeleninu „viac než len bio“ Ing. Ján Šlinský – ekologický pestovateľ zeleniny a vynálezca systému AgroKruh. Nájdete tu kruhové parcely, na ktorých rastie niekoľko desiatok druhov zeleniny, vystriedané trojuholníkovými záhonmi voňavých byliniek a pestrofarebných kvetín.

Ak máte záujem o zeleninu z AgroKruhu, elektronicky sa prihláste o pravidelné zasielanie aktuálnej ponuky zeleniny z AgroKruhu. E-mailom je potom, každý záujemca zvlášť, informovaný o aktuálnej ponuke produkcie, z ktorej si môže vyberať do vyčerpania zásob. Podrobnosti sú upravené v zmluve, ktorú Ing. Šlinský pošle každému, kto ma záujem.

Odber je osobný buď priamo na farme, alebo na zriadenom odbernom mieste v Bratislave alebo v Trenčíne. Odberné miesto v Bratislave sa vytvára dobrovoľníckou prácou pani Jarky Welterovej a jej spolupracovníkov. Ideovo je táto skupina inšpirovaná podľa vzoru Francúzskej organizácie URGENCY prezentujúcej systém AMAP. Odberné miesto v Trenčíne vyplynulo z dlhoročnej spolupráce Ing. Šlinského s organizátormi Klubu BIO PaPa pri Centre environmentálnych aktivít.

O AgroKruhu a pánovi Šlinskom sme písali na BIO spotrebiteľovi viac krát, naposledy pred vyše rokom v seriáli „O pestovaní zeleniny a konaní dobra“.

Kontakt: Ing. Ján Šlinský

www.agrokruh.net

 

Mašekov mlyn - exkurzia detí s rodičmi
Mašekov mlyn - exkurzia detí s rodičmi
foto: archív CEA

LETS, predaj z dvora a dar (rodinná farma Mašekov mlyn pri Vrábľoch)

Oživovanie samozásobiteľsky orientovaného gazdovania za posledných trinásť rokov na rodinnej farme Mašekov mlyn prinieslo viacero zaujímavých životných skúseností. V oblasti realizácie sezónnej nadprodukcie zeleniny, ovocia a ďalšej produkcie farmy sa zatiaľ najlepšie osvedčil LETS systém (Local Exchange Trading System) či našou rečou povedané - vzájomný výmenný obchodný systém. Jeho podstatou je vzájomná výmena dopestovanej či dochovanej produkcie farmy, tovarov a služieb, prípadne ich výmena za vopred dohodnutú prácu. Viac o LETS a alternatívnej ekonomike.

Po prijatí legislatívy oficiálne umožňujúcej predaj z dvora sa tento, pre malé rodinné farmy veľmi vhodný systém, začal oficiálne používať od tohoto roku. V reálnom živote sa však realizoval aj bez opory v meškajúcej legislatíve viacero rokov. Pri predaji medu a včelích produktov alebo služieb je to veľmi praktická forma obchodu. (www.predajzdvora.sk)

Pestovanie na objednávku a úhradu v peniazoch je ďalšia vhodná forma, využívaná napríklad pri pestovaní Hokkaido v objeme prevyšujúcom potreby farmy. Pre tých, čo to vedia a majú pre to vhodné podmienky, je dopestovať Hokkaido spravidla ľahšie ako ho predať.

Produkcia z Mašekovho mlyna putuje k spotrebiteľovi aj formou daru. Majiteľov farmy teší darovať časť svojej nadprodukcie alebo aj služieb a tak vyjadriť svoju úctu či vďačnosť spriateleným ľuďom, či ľuďom, ktorí sú na to odkázaní bez toho, aby to ohrozilo reprodukčnú alebo ekonomickú stabilitu rodinnej farmy. Vyznávajú tu totiž filozofiu, že miera úspechu sa najlepšie meria práve možnosťou a schopnosťou nezištne darovať časť toho, čo od života dostavajú.

Kontakt: rodina Demešová

www.ffmm.sk

 

Deň otvorených dverí na ekofarme Roziakovcov pri Zvolene
Deň otvorených dverí na ekofarme Roziakovcov pri Zvolene
foto: archív CEA

Lokálna potravinová komunita Zvolen

V systéme Lokálnej potravinovej komunity (LPK - ZV) je približne 20 aktívnych spotrebiteľov

a cca 5 producentov. Vstup do našej LPK je podmienený súhlasom s kódexom LPK - ZV, ktorý definuje základne princípy a podmienky dlhodobého fungovania systému. Zatiaľ sme realizovali viac krát predaj farmárskeho ovocia, zeleniny a gazdovského morčacieho mäsa.

Pre členov organizuje o.z. CEPTA príležitostne rôzne stretnutia, akcie... Máme funkčný mail-list

s pravidelnými ponukami. Ponúkame tiež možnosť stať sa členom virtuálneho informačného systému LPK na stránke www.predajzdvora.sk. Pre zaregistrovaných návštevníkov sme vytvorili priestor pre založenie vlastnej, heslom chránenej LPK pre výmenu a zdieľanie informácií (ponuka-dopyt).

Kontakt: Daniel Lešinský

www.cepta.sk
www.predajzdvora.sk

 

Bioprodukty z ekofariem cez klub BIO-PaPa k trenčianskym odberateľom
Bioprodukty z ekofariem cez klub
BIO-PaPa k trenčianskym odberateľom
foto: archív CEA

Klub BIO PaPa Trenčín

Klub BIO-PaPa je otvorená skupina ľudí, priaznivcov ekologického poľnohospodárstva, ktorí si spolu objednávajú bioprodukty a biopotraviny priamo od poľnohospodárov. Ponuka je 1x mesačne aktualizovaná a podľa sezóny zahŕňa: BIO zemiaky, cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, cviklu, jablká, gazdovské morčacie mäso a mliečne produkty. Ponuka platí pre obyvateľov Trenčína a blízkeho okolia.

Systém prakticky funguje tak, že členovia klubu si objednávajú produkty na základe aktuálnej ponuky rozosielanej E-mailom a ku konkrétnemu dátumu. Produkty si v tento deň prídu vyzdvihnúť na vopred dohodnuté miesto alebo si objednajú dovoz domov.

Kontakt: Richard Medal

www.bio-obchod.sk

 

Čo získavame kúpou (bio) produktov priamo z fariem

Podporou miestnych ekologických poľnohospodárov robíme dobre sebe :-), miestnej ekonomike i životnému prostrediu. Na náš tanier sa dostávajú čerstvé produkty z dôveryhodného zdroja, ktoré výborne chutia a sú zdravé. Na druhej strane, podpora rodinných (eko)fariem je dôležitá pre zachovanie vidieckych komunít, ochranu kvality pôdy a rozmanitosť biologických druhov.

Luxus v dnešnej dobe je osobne poznať človeka, ktorý vypestoval jedlo, ktoré jeme. Také jedlo nielen plne uspokojí naše chuťové bunky, ale dáva nám aj dobrý pocit podpory múdrych gazdov, ktorí zveľaďujú svoje gazdovstvá a prírodu nás všetkých.






Hodnotenie: 85%, 32 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Máte záujem o čerstvé bioprodukty alebo ...

    Ad: marcela

    p. nemcova. Ak sa snazite o priamy kontakt, preco ludi posielate na Vasu stranku? Mate pocit, ze toto je cielom clanku? okolie Levice, Nova Bana, Banska Stivnica - to je prosim Vas kde? Cudujete sa, ze sa Vam to rozbieha VELMI pomaly? Ja nie. Chybou je zla(nevhodna) komunikacia.
    Sechny

    Nový koncept predaja - sociálne obchody

    Zaujal ma článok o sociálnych obchodoch v Maďarsku, zásobovaných priamo farmármi (alebo družstvami), ktorý tematicky súvisí s článkom o priamych spojeniach medzi farmármi a spotrebiteľmi...
    ***
    Úspěch sociálních obchodů v Maďarsku: 100 obchodů během
    jednoho roku z ničeho
    Obdobně jako v ostatních devíti nových členských zemích
    EU rostly i v Maďarsku v posledních letech velká obchodní
    a nákupní centra jako houby po dešti, která postupně z
    velké části vytlačila z trhu lokální producenty a zemědělce.
    Maďarští zemědělci však s pomocí své národní asociace
    zemědělců MAGOSZ vytvořili vlastní marketingový systém
    postaveny na principech regionality a fairovosti.
    MAGOSZ vytvořil marketingový koncept sociálních obchodů
    (szociális bolt) postavený na myšlence nabízet v obchodech s
    potravinami, které se do systému zapojí, pouze domácí výrobky. Vynechají se velkoobchody a obchodní
    řetězce a zemědělci (nebo družstva) zásobují obchody přímo. To umožňuje nabízet nižší prodejní cenu,
    což je integrální součástí konceptu: obchody, které chtějí být certifikovány jako sociální obchody, musejí
    dodržovat cenové stropy, které obvykle leží 20-30% pod cenou v supermarketech.
    Tento marketingový koncept si rychle získal popularitu. Během jednoho roku od otevření prvního
    sociálního obchodu v roce 2009 se do systému zapojilo více jak sto obchodů z cele země. Klíčem k
    úspěchu je regionalita spojená s ideou spravedlnosti. Maďarští spotřebitelé tak mohou nakupovat
    výrobky z regionu, kterému důvěřují a který chtějí podpořit. Smyslem je přímé propojení zemědělců z
    okolních vesnic a sociálních obchodů v příslušných městských centrech. Díky rychlým dodávkám bez
    meziobchodníků získají návštěvníci čerstvé domácí potraviny ve vysoké kvalitě. Současně to přispívá k
    rozvoji venkova a udržení zaměstnanosti na venkově.
    Jen několik výrobků, které se prodávají v sociálních obchodech však pochází z přímého ekologického
    zemědělství. V tomto tržním segmentu však ekologické zemědělství může rozvinout plně svůj potenciál,
    a to právě díky principu regionality a spravedlnosti. Úspěch sociálních obchodů ukazuje, že zákazníci
    rádi nakupují lokální a regionální potraviny, které se nepřivážejí z dálek a u nichž je zřejmý jejich původ.
    Tento okruh zákazníků také preferuje tradiční potraviny, které se vyrábějí v dané lokalitě.
    ***
    Autoři: Christoph Arndt, Katja Bykova, EkoConnect e.V.
    Překlad: Marek Liebscher
    Klaudia

    p. nemcova - len ste znova potvrdili to, ze komunikujete nevhodne.
    Sechny

    AD: m.n.

    > tazko je s niekym ako vy komunikovat.... Ja Vas neziadam, aby ste so mnou komunikovali.
    > kritizujete nevhodnu komunikaciu a sam ste zlym prikladom.... Budete aj konkretna?
    > nabuduce by bolo vhodne presnejsie definovat pricinu kritiky.... Preco reagujete ak som "nic" konkretne nenapisal? Myslim si, ze som bol dost konkretny.
    > je tiez vhodne vystupit z anonymity.... Presiel som si tento web a nikde som nenasiel, ze prispievanie je spojene s vyplnenim adresy. Navyse, citatelovi moja adresa je a bude na nic. Nie som ani Vas konkurent, ani sponzor.
    >nabuduce nezatazujte verejnost spravami urcenymi len pre mna.... Viete, moje prispevky su urcene pre citatelov tejto stranky, aby si sami urobili obraz o tom, ze farmari byvaju rozni. Niektori farmari komunikuju rozumne a"reklamu" si robia cez svoju poctivu pracu, iní farmári na zakaznika "vyletia" a poucaju ich kde su Levice.

    Keby ste napisali ze ste farma XY a robite to a to PRE ZAKAZNIKOV, tak 95% ludi si Vas najde aj bez toho, aby ste vlozili svoju web adresu do svojho prispevku. S uctou Sechny.
    Sechny

    Re: Máte záujem o čerstvé bioprodukty alebo gazdovské produkty z miestnych fariem?

    tiež ma už nebavilo jesť tie nazelenalé rajčiny z obchodov. jasné, že v zime s tým nenarobím nič, ale všetky nápady s debničkami, bio trhmi a podobne sme doma len privítali :) od decembra sme začali objednávat z Froufrou .sk z trnavy (sme z piešťan a každý týždeň máme debničku doma). myslim, že robia tiež v Bratislave. my sme doma spokojní :)
    Katarína



Čítať celú diskusiu k článku (14 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií