BIO spotrebiteľ

Robte s nami výstavu (10)

20.09.2004 20:55
Bol dnes "modrý" pondelok, všimli ste si? My áno a tak sme na počesť starému farbiarskemu remeslu (podľa toho sa tak tento deň volá - sušili sa modro farbené tkaniny a nepracovalo sa) sme nevyvesili súťažné fotky a nepracovali tiež :)
Ale už je tu - 10ty deň a ako ste si určite prečítali pravidlá, robíte s nami výstavu , za čo máte naše poďakovanie. A tak pokračujeme...
Neviete ako súťaž prebieha?: Kliknutím na obrázok dostane fotografia Váš hlas.
A tak sa dostanete na stránku, na ktorej sa nachádza formulár vhodný k napísaniu Vášho názvu, názoru, myšlienky, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...

Máte chuť si prezrieť a prediskutovať s nami fotografie z minulých dní?

Špaldová múka - krst
Dôležitým medzníkom pre rozvoj obchodu s biopotravinami na Slovensku bolo uvedenie špaldovej biomúky na trh v roku 2001(?). Fotografia zachytáva slávnostný okamih "krstu" špaldovej múky Ing. Schlosserovou z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.
"Šťastným otcom" je Ing. Dušan Janovíček, zakladateľ firmy Ekotrend Myjava s.r.o., ktorý o svojich dlhoročných aktivitách na poli rozvoja ekologického poľnohospodárstva na Slovensku hovorí: "Kráčam od snahy budovať systém EP na Slovensku v oblasti legislatívy, poradenstva, kontroly a certifikácie, osvety a propagácie prostredníctvom zväzu Naturalis, neskôr zväzu Ekotrend, až k samostatnej ekonomickej nezávislosti producenta, spracovateľa a obchodníka s biopotravinami. Mojím cieľom je pomôcť premeniť všetky idey a teoretické úvahy entuziastov a teoretikov za posledných pätnásť rokov na skutočný a funkčný systém ekologického poľnohospodárstva." Držíme palce!


Špaldový chlieb a pečivo
Chlieb našich predkov a chlieb súčasný, ktorý dnes bežne kupujeme v obchodoch, veru nie sú tie isté. Pôvodná receptúra chleba pozná ako suroviny iba múku (pšeničnú, ražnú, špaldovú...), soľ, kvasnice a rastlinný tuk. Naopak - do chleba a pečiva rozhodne nepatria rôzne moderné prídavné látky ako kypridlá, penidlá, emulgátory, konzervačné, dochucovacie a prifarbovacie látky. Veľmi častým omylom spotrebiteľov je práve uprednostňovanie karamelovo hnedého pečiva ako tmavého, zaručene celozrného a zdravého. Omyl - často je iba cesto z bielej múky prifarbené práve karamelom! Na druhej strane, objavujú sa aj prvé lastovičky chleba pečeného z bio-múky od slovenských spracovateľov, napríklad v bratislavskom Carrefoure a v Trenčíne v bio-obchode "U malého princa".

Aj Vy si môžete (alebo čoskoro budete môcť:-) vybrať. Nájdite si svojho pekára, ktorý pre Vás a skupinu Vašich priateľov a známych napečie chutný a zdravý chlebík z prírodných bioproduktov, bez použitia syntetických prídavných látok. Urobíte tak veľa pre svoje zdravie a zároveň podporíte aj ekologických poľnohospodárov - pestovateľov biošpaldy, biopšenice a bioraže, ktorí pestujú obilie bez používania chemických prostriedkov a nezaťažujú krajinu a životné prostredie.


Bartákov hrniec
Ocenenie "Najlepší ekologický poľnohospodár roku 2003" (v ČR) získala ekofarma Pollau. Duchovným otcom myšlienky oceniť a zviditeľniť úspešných ekologických poľnohospodárov je pán Ing. Richard J. Barták, nestor českého ekologického poľnohospodárstva. Držiteľ ocenenia je vyberaný na základe návrhov verejnosti a zväzu PRO-BIO.
Hodnotená je ponuka a kvalita služieb, produkcia bioproduktov, ekologická uzavretosť hospodárstva, dĺžka členstva v zväze PRO-BIO a celkový dojem. Akcia sa vždy uskutočňuje poslednú sobotu v máji a vždy prebieha v mieste oceneného.
... Pán Barták odovzdáva cenu v podobe ligotavých desaťkorunáčok čerstvej razby rodine Abrlových, ktorá hospodári v CHKO Pálava a už 13 rokov sa zaoberá ekologickým pestovaním vínnej révy a bylín a ich spracovaním ... Pre návštevníkov bola už tradične pripravená exkurzia po farme, kultúrno-spoločenský program a ochutnávka bioproduktov. Novinkou podujatia bola medzinárodná spotrebiteľská ochutnávka biovín. Najviac nám chutilo lahodné biele vínko značky Pálava, ročník 1997, z produkcie pána Abrleho. Uf, taká ochutnávka dá veru riadne zabrať...:-)
(Nech sa páči fotoreportáž o celej krásnej akcii )


Labyrint Ostrá
Ideme, ideme, cestičku nevieme... Tak to v živote často chodí. I blúdime, i sa tešíme, keď cestičku nájdeme... V labyrinte je to trochu jednoduchšie: po chvíľke blúdenia je cieľ na dosah... ...
Tento parádny - bylinkový - labyrint je súčasťou farmy Botanicus, situovanej v súčasno-stredovekej dedinke Ostrá neďaleko Prahy.
Ide o zaujímavý a inšpiratívny projekt: kombináciu stredovekej dediny - ako turistickej atrakcie - s ekologickým pestovaním, pričom produkty sa na mieste spracúvajú a dodávajú do vlastnej predajnej siete "Botanicus".


Croncelské
Voľakedy vedeli obyvatelia dedín a kopaníc využiť každý vhodný kúsok pozemku a tak sa ovocné stromy pestovali na všetkých medziach, popri poľných cestách, na lúkach, v záhradách i pri domoch. Ľudia sa snažili pestovať rôzne odrody - pre rôzne použitie, ale i preto, že keď niektorá úroda nezarodila, mohla úrodu priniesť iná. Dnes však kopanice vymierajú. Prestáva sa tu hospodáriť - mladí ľudia odchádzajú do miest. Zostávajú spustnuté lúky, pomaly zarastajúce krovím a lesom a dožívajúce staré ovocné stromy, o ktoré sa desaťročia nikto nestaral. ... O to cennejší je projekt trvalo-udržateľných aktivít v Hostětíne, ktorého súčasťou je aj výroba muštu z tradičných sort jabĺk. ... Radi by ste ochutnali? Príďte do Hostětína v poslednú septembrovú nedeľu na Jablčné slávnosti a budete mať možnosť nielen ochutnať čerstvo vylisovaný mušt, ale aj zažiť a uvidieť veľa zaujímavého. Aj "Croncelské"...





Hodnotenie: 70%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Robte s nami výstavu ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Robte s nami výstavu
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií