Neviete ako súťaž prebieha?:
Kliknutím na obrázok dostane fotografia Váš hlas.
A tak sa dostanete na stránku, na ktorej sa nachádza formulár vhodný
k napísaniu Vášho názvu, názoru, myšlienky, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...
Máte chuť si prezrieť a prediskutovať s nami
fotografie z minulých dní?
Dôležitým medzníkom pre rozvoj obchodu s
biopotravinami na Slovensku bolo
uvedenie špaldovej biomúky na trh v roku 2001(?). Fotografia zachytáva
slávnostný okamih "krstu" špaldovej múky Ing. Schlosserovou z Ústredného
kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.
"Šťastným otcom" je Ing.
Dušan Janovíček, zakladateľ firmy
Ekotrend Myjava s.r.o., ktorý o svojich
dlhoročných aktivitách na poli rozvoja ekologického poľnohospodárstva na
Slovensku hovorí: "Kráčam od snahy budovať systém EP na Slovensku v oblasti
legislatívy, poradenstva, kontroly a certifikácie, osvety a propagácie
prostredníctvom zväzu Naturalis, neskôr zväzu Ekotrend, až k samostatnej
ekonomickej nezávislosti producenta, spracovateľa a obchodníka s
biopotravinami. Mojím cieľom je pomôcť premeniť všetky idey a teoretické
úvahy entuziastov a teoretikov za posledných pätnásť rokov na skutočný a
funkčný systém ekologického poľnohospodárstva."
Držíme palce!
Chlieb našich predkov a chlieb súčasný, ktorý dnes bežne kupujeme v
obchodoch, veru nie sú tie isté. Pôvodná receptúra chleba pozná ako suroviny
iba múku (pšeničnú, ražnú, špaldovú...), soľ, kvasnice a rastlinný tuk.
Naopak - do chleba a pečiva rozhodne nepatria rôzne moderné prídavné látky
ako kypridlá, penidlá, emulgátory, konzervačné, dochucovacie a prifarbovacie
látky. Veľmi častým omylom spotrebiteľov je práve uprednostňovanie
karamelovo hnedého pečiva ako tmavého, zaručene celozrného a zdravého.
Omyl - často je iba cesto z bielej múky prifarbené práve karamelom! Na
druhej strane, objavujú sa aj prvé lastovičky chleba pečeného z bio-múky od
slovenských spracovateľov, napríklad v bratislavskom Carrefoure a v Trenčíne
v bio-obchode
"U malého princa".
Aj Vy si môžete (alebo čoskoro budete môcť:-) vybrať. Nájdite si svojho
pekára, ktorý pre Vás a skupinu Vašich priateľov a známych napečie chutný a
zdravý chlebík z prírodných
bioproduktov, bez použitia syntetických
prídavných látok. Urobíte tak veľa pre svoje zdravie a zároveň podporíte aj
ekologických poľnohospodárov - pestovateľov biošpaldy, biopšenice a bioraže,
ktorí pestujú obilie bez používania chemických prostriedkov a nezaťažujú
krajinu a životné prostredie.
Ocenenie "Najlepší ekologický poľnohospodár roku 2003" (v ČR) získala
ekofarma Pollau. Duchovným otcom myšlienky oceniť a zviditeľniť úspešných
ekologických poľnohospodárov je pán Ing. Richard J. Barták, nestor českého
ekologického poľnohospodárstva. Držiteľ ocenenia je vyberaný na základe
návrhov verejnosti a
zväzu PRO-BIO.
Hodnotená je ponuka a kvalita služieb, produkcia bioproduktov, ekologická uzavretosť hospodárstva,
dĺžka členstva v zväze PRO-BIO a celkový dojem. Akcia sa vždy uskutočňuje
poslednú sobotu v máji a vždy prebieha v mieste oceneného.
... Pán Barták
odovzdáva cenu v podobe ligotavých desaťkorunáčok čerstvej razby rodine
Abrlových, ktorá hospodári v CHKO Pálava a už 13 rokov sa zaoberá
ekologickým pestovaním vínnej révy a bylín a ich spracovaním ... Pre
návštevníkov bola už tradične pripravená exkurzia po farme,
kultúrno-spoločenský program a ochutnávka bioproduktov. Novinkou podujatia
bola medzinárodná spotrebiteľská ochutnávka biovín. Najviac nám chutilo
lahodné biele vínko značky Pálava, ročník 1997, z produkcie pána Abrleho.
Uf, taká ochutnávka dá veru riadne zabrať...:-)
(Nech sa páči
fotoreportáž o celej krásnej akcii )
Ideme, ideme, cestičku nevieme... Tak to v živote často chodí. I blúdime, i
sa tešíme, keď cestičku nájdeme... V labyrinte je to trochu jednoduchšie: po
chvíľke blúdenia je cieľ na dosah... ...
Tento parádny - bylinkový -
labyrint je súčasťou farmy
Botanicus, situovanej v
súčasno-stredovekej dedinke Ostrá neďaleko Prahy.
Ide o zaujímavý a
inšpiratívny projekt: kombináciu stredovekej dediny - ako turistickej
atrakcie - s ekologickým pestovaním, pričom produkty sa na mieste spracúvajú
a dodávajú do vlastnej predajnej siete "Botanicus".
Voľakedy vedeli obyvatelia dedín a kopaníc využiť každý vhodný kúsok pozemku
a tak sa ovocné stromy pestovali na všetkých medziach, popri poľných
cestách, na lúkach, v záhradách i pri domoch. Ľudia sa snažili pestovať
rôzne odrody - pre rôzne použitie, ale i preto, že keď niektorá úroda
nezarodila, mohla úrodu priniesť iná. Dnes však kopanice vymierajú. Prestáva
sa tu hospodáriť - mladí ľudia odchádzajú do miest. Zostávajú spustnuté
lúky, pomaly zarastajúce krovím a lesom a dožívajúce staré ovocné stromy, o
ktoré sa desaťročia nikto nestaral. ... O to cennejší je projekt
trvalo-udržateľných aktivít v Hostětíne, ktorého súčasťou je aj výroba muštu
z tradičných sort jabĺk. ... Radi by ste ochutnali? Príďte do Hostětína v
poslednú septembrovú nedeľu na
Jablčné slávnosti a budete mať možnosť nielen ochutnať čerstvo vylisovaný mušt, ale aj zažiť a uvidieť veľa
zaujímavého. Aj "Croncelské"...