Pomôcka:
Kliknutím na obrázok dostane fotografia Váš hlas.
Tým sa ocitnete na stránke, kde je formulár vhodný
k napísaniu názvu, názoru, myšlienky, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...
Máte čas?
Fotografie minulých dní si môžete prezerať a vymýšlať názvy ľubovolne dlho....
Ing. Ján Šlinský (na fotografii) je známy ako pestovateľ biozeleniny,
vynálezca agrotechniky a priaznivec systému spoločenstvom podporovaného
poľnohospodárstva, založeného na spolupráci medzi pestovateľom a uzavretou
skupinou spotrebiteľov. Tento systém je výhodný pre predávajúceho i
kupujúceho. Vy, ako spotrebiteľ, máte svojho farmára, ktorý Vám na základe
Vašej objednávky vypestuje Vami požadované množstvá a
druhy zeleniny za
vopred určené ceny. Môžete ho kedykoľvek navštíviť a preveriť si, ako
pestuje. Na druhej strane, farmár vie, čo má zasadiť a komu to predá. Ušetrí
čas i energiu vynaložené na pestovanie produktov, o ktoré by v konečnom
dôsledku - pri realizácii na trhu - spotrebitelia ani nemuseli prejaviť
záujem.
Ako to funguje v praxi? Cca 60 štvorčlenných rodín vytvorí spoločenstvo a
združí finančné prostriedky na zakúpenie potrebnej agrotechniky na farmu.
Úlohou farmára je zabezpečiť celoročnú potrebu zeleniny (príp. ovocia a
zemiakov) pre tieto rodiny. Celkom jednoduché. Treba "len" nájsť tých 60
rodín
ochotných pomôcť farmárovi na začiatku.
Pán Šlinský je pripravený a odkazuje
spotrebiteľom: "Len ekologicky pestovaná zelenina je pre zdravie pestovaná
zelenina, a posledný kto ju pre Vás môže zabezpečiť, sú obchodné reťazce. Na
prvom mieste ste však Vy."
Spotrebitelia si zvykli, že potraviny, ktoré kupujeme v obchodoch, sú v
poriadku. Žiaľ, nie je to celkom tak. Priemyselné poľnohospodárstvo sa
vzďaľuje od prírody a používa množstvo nebezpečných chemikálií. Pozrime sa
bližšie na pesticídy. Každý rok sa na svete vyrobí 2,5 milióna ton
pesticídov pričom ich existuje približne 5000 rôznych druhov a ich zmesí.
Ľudia priamo ohrození pesticídmi na živote sú tí, čo s nimi pracujú na
farmách - podľa údajov Svetového centra zdravia vo Švajčiarsku sa za rok
otrávi pesticídmi 2 000 000 ľudí, z toho 40 000 na následky otravy zomrie.
Pre zdravie nás, spotrebiteľov, je nebezpečná dlhodobá konzumácia potravín
so zvyškami pesticídov, pretože niektoré pesticídy môžu narušiť delenie
buniek v tele a spôsobiť tak rakovinu, poškodiť imunitný systém, viesť k
vzniku alergií, atď. ...Problém pesticídov sa dnes týka celej Európy.
Dokazuje to aj štatistika EÚ. V roku 2002 bolo až 20% všetkých prípadov
kontaminácii potravín chemikáliami spôsobených práve pesticídmi.
To je pohoda. Je posledná septembrová nedeľa roku 2003 a v Hostětíne vrcholí
roztomilé podujatie nazvané "Jablčná slávnosť". Počúvame ľudovú muziku,
obzeráme stánky remeselníkov a ochutnávame božský mok - čerstvo vylisovanú
jablčnú šťavu. Je čo oslavovať. Mimoriadne chutný, sladkasto-trpkastý
jablčný mušt z Hostětína - ocenený titulom "
Biopotravina roka 2002" - si
medzi konzumentmi získava čoraz väčšiu popularitu. Tešia sa všetci:
spotrebitelia, že si dnes už bežne môžu kúpiť takúto lahôdku v obchode,
miestni ľudia, že dedina sa rozvíja a v neposlednom rade všetci ľudia so
vzťahom k prírode a krajine, že staré sady jabloní tradičných, krajových
sort nie sú odsúdené na zánik...
Gravidné prasnice sú odchovávané v skupinových kotercoch, čo je jednoznačným
pozitívom voči individuálnemu odchovu. Takýto odchov udržiava stabilné
sociálne a hierarchické vzťahy v skupine. Koterec je dostatočne veľký a
vybavený čistou slamou, ktorá pôsobí ako termoizolátor, substrát na
vykonávanie rytia
a "vyhľadávacieho pátravého správania". Pri poskytovaní koncentrovanej
stravy slúži ako substrát na uspokojenie žuvacieho správania a poskytuje
tráviacemu traktu dostatočné množstvo balastu a vlákniny. ...
Na obrázku
nevidíme výbeh, čo je malá "chybička krásy". Prasničky by mali mať
zabezpečený prístup k prirodzenému svetlu a na čerstvý vzduch.
Očami laika: mangalica je milé chlpaté prasiatko, ktoré si človek na prvý
pohľad obľúbi. Očami odborníka: Uhorská mangalica je historické plemeno
ošípaných chované prevažne pastevným spôsobom v Podunajskej nížine
karpatského Euroregiónu. ...
Obnova rodinných fariem a požiadavky na kvalitu
domácej bioprodukcie, ako aj pôvodných špecialít na gazdovských dvoroch
agroturistického zamerania, opäť vytvárajú priestor pre jeho širšie
uplatnenie. ..
Tieto mangalice
si spokojne nažívajú na rodinnej farme Mašekov mlyn v Hornom Oháji pri
Vrábľoch.