BIO spotrebiteľ

BIO čaj – Zápal močových ciest
produkt nominovaný na ocenenie Biopotravina roka 2010

29.09.2010 05:13
BIO čaj Zápal močových ciest sa používa pri zápalových ochoreniach močových ciest. Obsahuje päť druhov liečivých bylín: zlatobyľ obyčajná, breza previsnutá, nechtík lekársky, tymián, žihľava dvojdomá. I keď je jednou z noviniek v ponuke firmy Ekofarm, spotrebitelia si ho už stihli obľúbiť.

„Pre našu firmu sa tento výrobok už stal biopotravinou roka 2010. Na internetových diskusiách sa v tomto roku objavili pozitívne ohlasy na BIO čaj Zápal močových ciest. Vzápätí sa stal u nás najpredávanejším čajom cez internet“, hovorí Pavol Jakubek.

Včela a slnečnica
Včela a slnečnica
foto: EKOFARM

EKOFARM je malá rodinná firma, zameraná na pestovanie liečivých bylín. Okrem toho sa na farme venujú chovu jazdeckých koní, včiel a výrobe medu a včelích produktov.

Podobný sen – mať malú rodinnú farmu a jazdecké kone - má možno veľa mladých ľudí, túžiacich po živote v harmónii s prírodou... Kedy a ako sa zrodilo Vaše rozhodnutie venovať sa ekofarmárčeniu?

S pestovaním liečivých rastlín začala moja mama v roku 2000. Pôvodne pracovala v Považských strojárňach, ale fabrika sa stala jednou z mnohých obetí divokej transformácie 90-tych rokov a ona ostala bez práce. Využila priestory v rodičovskom dome na dedine na sušiareň a na pôde sa pustila do pestovania liečivých rastlín, čo bola pre ňu dosiaľ neprebádaná oblasť.

Ja som sa dostal k ekofarmárčeniu v roku 2005, kedy som prišiel o prácu a stál som pred otázkou ako ďalej. Býval som na vidieku a myšlienka, že by som ostal na dedine a živil sa prácou farmára sa mi zdala zaujímavá. Nastúpil som do rozbehnutého vlaku. Začal som chovať včely. S podporou EU sa nám podarilo rozbehnúť včeliu farmu a začali sme finalizovať produkciu liečivých rastlín vo forme sypaných bylinných čajov. Postupne sme rozširovali sortiment čajov až na dnešnú úroveň. Zvýšili sme výmeru obhospodarovanej pôdy. V súčasnosti ekologicky obhospodarujeme 35 ha poľnohospodárskej pôdy.

Včelnica
Včelnica
foto: EKOFARM

Je možné prísť sa na Vašu ekofarmu pozrieť a ochutnať (prípadne si kúpiť) Vaše produkty?

Samozrejme, že je nás možné pozrieť, aj keď Podskalie sa na mapách ťažko hľadá. Sme malá obec so 120 obyvateľmi. Priamo v Podskalí máme vlastnú predajňu, kde predávame naše produkty. Je možné pozrieť aj liečivé bylinky, ktoré pestujeme. V prípade akútnej potreby adrenalínových návštevníkov vieme poskytnúť i koše na zber liečiviek či motyku na prekopávanie :-).

Na trh dodávate 15 jednodruhových čajov a 17 čajových zmesí. Ktoré čaje patria k najväčším hitom?

Určite Podskalský čaj pre chvíle pohody. Je to čajová zmes jemnej bylinkovej vône, zaujímavej modrozelenej farby a lahodnej chuti. Obsahuje osem druhov liečivých rastlín: ľubovník, pamajorán, repík, rebríček, žihľava, mäta, nechtík a slez. Obľúbeným čajom je Podpora imunity s echinaceou, Dobrý spánok na upokojenie, Zdravé srdce, Babičkine tajomstvo. Veľa záleží na ročnom období. Na jar sa veľmi dobre predáva žihľava, nechtík, čaj Očistenie organizmu. V jesennom období je to čaj Proti chrípke, Prieduškový, Detský prieduškový.

Ponuka medov a čajov
Ponuka medov a čajov
foto: EKOFARM

Ponúkate aj med a včelie produkty, tie však nemajú certifikát BIO. Prečo, resp. plánujete do budúcna certifikovať aj tieto výrobky?

Robiť BIO med je veľmi náročné a splniť všetky podmienky nie je jednoduché. Včelár nesmie používať syntetické liečivá proti klieštiku, musí na jeseň zakrmovať BIO cukrom, v dolete včelstiev musí zabezpečiť, aby sa nepoužívala žiadna chémia. Niektorí v okolí používajú postreky na ovocné stromy. Bio med v našich podmienkach je nereálny, na to si netrúfam.

Aké máte ďalšie plány s ekofarmou do budúcnosti?

No plány máme, chceli by sme vybudovať novú sušiareň na liečivé rastliny a nové priestory na spracovanie a balenie čajov. A už sme to chceli aj zrealizovať a uchádzali sme sa o podporu zo štrukturálnych fondov EU. Ale projekt nám neschválili aj napriek všetkým tým kecom o podpore vidieka, podpore do špecializovanej produkcie, podpore mladých farmárov......

Boli sme z toho sklamaní, nechcem byť vulgárny, inak by som povedal že som bol z toho poriadne nasr... Teraz keď počujem o podpore vidieka alebo vidím reklamu o fondoch z ministerstva pôdohospodárstva, začínam dostávať alergiu. No to som sa nechal trochu uniesť...

Jazda na koni
Jazda na koni
foto: EKOFARM

Späť k plánom. Radi by sme začali produkovať mastičky z liečivých rastlín a rozbehli výrobu medoviny. V chove jazdeckých koní by sme radi vybudovali nové ustajňovacie priestory. Uvidíme, čo si budeme môcť reálne dovoliť.

Ako vnímate slovenský bio-trh? Dokážu spotrebitelia oceniť kvalitu BIO? Čo by – z Vášho pohľadu – najviac pomohlo slovenským bio-spracovateľom uspieť na domácom trhu?

Ako prvovýrobca, ktorý predáva produkty do malopredajní, vnímam citlivo, čo sa deje na pultoch s našimi výrobkami a aj cenami. Budem asi protivný, ale niekedy sa mi zdajú obchodníci nenažraní. 20-30% marža je OK, no stretávam sa s tým, že obchodníci si prihadzujú 45-50% a stretol som sa aj so 60% maržou a to ma fakt štve. To predaju BIO produktov viac škodí ako prospieva. Chyba je aj to, že my drobní Bio výrobcovia sa stále hrabeme každý na svojom piesočku a nevieme spolupracovať v oblasti predaja bio produktov.

Echinacea sušenie
Echinacea sušenie
foto: EKOFARM

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť BIO čaj Zápal močových ciest do súťaže Biopotravina roka 2010?

O tom rozhodli spotrebitelia. A nás teší, keď naše čaje zákazníkovi pomôžu a on sa o túto skúsenosť podelí s ďalšími. Veď ešte donedávna sa ľudstvo liečilo len s tým, čo im príroda ponúkala a myslím, že fytoterapia má aj v tejto „pretabletkovanej“ dobe stále čo povedať.

Čo by ste ešte chceli dodať na záver?

Na trhu je veľa čajov od rôznych výrobcov, no málo firiem aj pestuje liečivé rastliny, ktoré potom šetrným spôsobom ručne zberá a používa každý rok čerstvé byliny. Kvalita, to je to, čo si zákazníci na našich čajoch najviac cenia. Prajem všetkým čajíčkárom príjemné vychutnanie každého dúška života.

Vďaka za úprimné slová a milé prianie pán Jakubek. Veríme, že čitateľov Vaša ponuka voňavých čajíkov „z prvej ruky“ zaujme. Nech sa Vám darí čo najlepšie!






Hodnotenie: 86.6%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: BIO čaj – Zápal močových ...

    Re: BIO čaj – Zápal močových ciest

    velmi dobra bylinka na mocove cesty je damiana (reklama bola zmazana)
    helena   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií