BIO spotrebiteľ

U Roziakovcov na dvore

28.10.2010 08:46
V sobotu 25.9.2010 sa uskutočnil ďalší Deň otvorených dverí pre verejnosť na farme patriacej rodine Roziakovej vo Zvolene (Môťová).
Deň otvorených dverí na ekofarme Roziakových
Deň otvorených dverí na ekofarme Roziakových
foto: Martin Bažány

Pani Roziaková, veľmi ochotná a vždy usmiata žena, nám prezradila niekoľko zaujímavostí o ich farme. Ako malí poľnohospodári už fungujú zhruba 20 rokov, pričom sa venujú ekologickému chovu oviec. Farma má certifikáty na jahňacie mäso, hovädzie mäso a seno, na mliečne výrobky zatiaľ certifikáty nemajú. Ovce chovajú v prirodzenom prostredí na voľných lúkach v neďalekej Michalkovej a na Kráľovej, kde ovce spásajú 194 ha trávnych porastov. V zime spávajú vonku pod prístreškami. Väčšina oviec sa chová na mäso (cca 260 kusov), zvyšok na mlieko (cca 100 kusov). Roziakovci chovajú asi 10 oviec pôvodnej Valašky pre zachovanie tohto plemena. Počas sezóny denne nadoja zhruba 150 litrov mlieka, z toho najčastejšie vyrábajú a predávajú syry, žinčicu a bryndzu. Predáva sa i vlna z oviec, avšak za nízke ceny. Roziakovci predávajú i domáci celozrnný chlieb, jahňacie BIOmäso, hovädzie BIOmäso, podporujú aj predaj z dvora, kde okrem svojich produktov predávajú aj BIO zeleninu. Zákazníci si tieto zdravé a kvalitné potraviny chodia nakupovať z celého Slovenska.

Slivkový lekvár
Slivkový lekvár
foto: Martin Bažány
Jahňací guláš
Jahňací guláš
foto: Martin Bažány

Na tohtoročný Deň otvorených dverí prišlo na farmu Roziak vyše 40 ľudí, väčšinou mladé rodiny s deťmi, ktoré aj touto cestou vedú svoje deti k zdravej výžive od malička. Deti boli nadšené zo zvierat, z vozenia na koníkovi, radi si vyskúšali vyrábanie bábik z vlny, s nadšením pozorovali dojenie kozy i chutnali čerstvo pripravený slivkový lekvár s domácim chlebíkom.

Mňamky
Mňamky
foto: Martin Bažány

Sprístupnená bola aj blízka zvonica (na ktorej domáci zvonia), tkalo sa z vlny, a piekol sa chlieb. S radosťou sme sledovali detskú radosť, pochutnávali sme si na koláčoch, obzerali každý kútik pekne upraveného dvora i debatovali s domácimi.

Návštevníkov sme sa pýtali, aké produkty najčastejšie kupujú a väčšina odpovedala, že syry a zeleninu, pretože vedia, že od Roziakov sú potraviny vždy čerstvé a zdravé. Tento deň bol veľmi pekný nielen vďaka vydarenému počasiu, ale aj skvelým ľudom a správnej atmosfére.

Ďakujeme rodine Roziakovej, že nás pozvali a ochotne odpovedali na naše otázky.

Táto práca vznikla v rámci predmetu Environmentálna výchova na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.







Hodnotenie: 96%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina Kaštierová a Martin Bažányštudenti Fakulty ekológie a environmentalistiky TU v Zvolene.

Diskusia: U Roziakovcov na ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Pobyt na ekofarme
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií