BIO spotrebiteľ

Kniha: Pestujeme si vlastné semienka

05.01.2011 20:14
Pestujete zeleninu..? Pestujete bio..? Toto by Vás mohlo zaujímať...

Alter Nativa o.z. Brdárka pripravuje vydanie publikácie Petra Dostálka - Pěstujeme si vlastní semínka.

Pestujeme si vlastne semienka
Pestujeme si vlastne semienka
foto: o.z. Alter Nativa

Téma tejto pripravovanej publikácie je pomerne netradičná. Zatiaľ čo bežná literatúra o pestovaní rastlín sa spravidla venuje tomu ako pestovať, aby sme mohli zbierať plody, táto kniha sa venuje tomu, ako si v domácich podmienkach vypestovať semená na siatie týchto rastlín. Je určená pestovateľom, ktorí chcú získavať vlastné osivo záhradných rastlín, predovšetkým zeleniny v malom doma na záhradke. Zmienené sú tu jednak základné princípy pestovania semien (výber rastlín, prezimovanie semenáčov, zber a čistenie semien a podobne), ako i „semenárenie“ hlavných druhov zeleniny (koreňová, plodová, listová, cibuľoviny, atď).

Cieľom publikácie je podporiť uchovanie bohatstva a rozmanitosti úžitkových rastlín, ekologické pestovanie, snahy o nezávislosť na globálnom trhu so semenami, pestovanie miestnych a starých odrôd s kultúrnou tradíciou.

Publikácia bude vydaná v češtine, bude mať 140 strán vrátane farebnej prílohy. Doplnené a upravené druhé vydanie publikácie prináša návod, ako k naplneniu týchto cieľov môžu prispieť pestovatelia z radov širokej verejnosti. Oproti pôvodnému vydaniu bude (okrem nových informácií) pripravované vydanie doplnené tiež o slovenské botanické názvy a praktický slovensko-česko-latinský slovník.

Aj Vy môžete byť „spoluvydavateľom" tejto knihy

Vydanie pripravuje občianske združenie Alter Nativa Brdárka, ktoré realizuje od roku 2007 program vydávania čitateľmi spolufinancovaných knižiek. Týmto spôsobom je možné vydávať knihy, ktoré sú veľmi kvalitné a potrebné, avšak trhovo nie až tak výnosné a teda nezaujímavé pre komerčných vydavateľov. Doteraz takto vyšli publikácie "Revolúcia jednej slamky", "Virtuóz pšeničného poľa", ale i publikácia "Rodili sme doma".

Na vydanie knihy "Pěstujeme si vlastní semínka" je potrebné získať ešte 2500 Eur. Podporiť vydanie je možné sumou 7€ bezhotovostným prevodom na účet 8617101/5200 (variabilný symbol: 0507, správa pre prijímateľa: Vaše priezvisko, adresa a tel. číslo).

Každý prispievateľ dostane ako poďakovanie jeden výtlačok knihy, táto bude zaslaná na adresu prispievateľov prednostne - ihneď po ich vydaní.

Ak cítite, že táto kniha by mala uzrieť svetlo sveta čo najskôr a rozhodnete sa prispieť na vydanie knihy sumou 16 Eur a viac, okrem dvoch výtlačkov knihy pre Vás, uvedie vydavateľ (ak nebudete mať nič proti) Vaše meno (meno Vašej organizácie) v publikácii v časti venovanej poďakovaniu podporovateľom vydania.

Viac info na: www.alter-nativa.sk, v sekcii Čitateľský klub.






Hodnotenie: 72%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Marcel Antalo.z. Alter Nativa, Brdárka

Diskusia: Kniha: Pestujeme si vlastné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Knihy, učebnice



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií