BIO spotrebiteľ

Müsli – korytnačky

09.01.2012 08:23
Pondelkové rána nemusím... vstáva sa nám horšie, všetko je akési spomalené, naskočiť do zvyčajného kolobehu vyžaduje skutočný výkon... Preto ak sa dá, desiatu nachystám už v nedeľu, v nádeji, že zmenším povíkendový chaos. Príprava tohto receptu zaberie skutočne len pár minút (a zvládne ju aj staršie dieťa :o)).

Potrebujeme (šálka = cca 2 dcl):

  • 1,5 šálky ovsené vločky jemné s klíčkami (príp. aj „obyčajné“)
  • ¼ šálky sušené hrozienka
  • 6 ks sušené marhule (alebo datle)
  • 6 ks sušené slivky
  • 1 hrsť vlašské orechy + cca 2 lyžice na ozdobu
  • 1 lyžica sušených čerešní alebo hrušiek (alebo sušená zmes z Devičian)
  • 1 jablko
  • 2 lyžice zhustenej jablkovej šťavy (môžeme nahradiť marhuľovým lekvárom alebo 1 jablkom)
  • 1 lyžica med

Poznámka: všetky prísady sa dajú u nás kúpiť v kvalite BIO

Postup:

Orechy nasekáme. Jablko nastrúhame na jemno. Sušené ovocie nakrájame.

Pripravené prísady na müsli korytnačky
Pripravené prísady na müsli korytnačky
foto: Zuzana Gallyová

Všetko spolu zmiešame. Zmes má byť stredne lepivá.

Stredne lepivé cesto na müsli korytnačky
Stredne lepivé cesto na müsli korytnačky
foto: Zuzana Gallyová

(Ak je príliš suchá a rozpadavá, pridáme ešte jablko. Ak je príliš lepivá, pridáme vločky. Niet čo pokaziť.)

Tvarovanie korytnačiek
Tvarovanie korytnačiek
foto: Zuzana Gallyová

Lyžicami formujeme hrudky – „panciere korytnačiek“.

Müsli korytnačky poukladáme na plech
Müsli korytnačky poukladáme na plech
foto: Zuzana Gallyová

Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z orechov ešte urobíme korytnačkám nohy a hlavy.

Müsli korytnačka pripravená na cestu do školy
Müsli korytnačka pripravená na cestu do školy
foto: Zuzana Gallyová

Pečieme cca 10 minút (5 minút pri 200˚C, znížime na 180˚C a necháme ešte 5 minút).
Korytnačky sú vhodnou desiatou nielen do školy či práce ale sú sýtym jedlom aj na cesty. Dobrú chuť.






Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Müsli – ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií