Pondelkové rána nemusím... vstáva sa nám horšie, všetko je akési spomalené, naskočiť do zvyčajného kolobehu vyžaduje skutočný výkon... Preto ak sa dá, desiatu nachystám už v nedeľu, v nádeji, že zmenším povíkendový chaos. Príprava tohto receptu zaberie skutočne len pár minút (a zvládne ju aj staršie dieťa :o)).
Potrebujeme (šálka = cca 2 dcl):
- 1,5 šálky ovsené vločky jemné s klíčkami (príp. aj „obyčajné“)
- ¼ šálky sušené hrozienka
- 6 ks sušené marhule (alebo datle)
- 6 ks sušené slivky
- 1 hrsť vlašské orechy + cca 2 lyžice na ozdobu
- 1 lyžica sušených čerešní alebo hrušiek (alebo sušená zmes z Devičian)
- 1 jablko
- 2 lyžice zhustenej jablkovej šťavy (môžeme nahradiť marhuľovým lekvárom alebo 1 jablkom)
- 1 lyžica med
Poznámka: všetky prísady sa dajú u nás kúpiť v kvalite BIO
Postup:
Orechy nasekáme. Jablko nastrúhame na jemno. Sušené ovocie nakrájame.
Pripravené prísady na
müsli korytnačky
foto: Zuzana Gallyová
Všetko spolu zmiešame. Zmes má byť stredne lepivá.
Stredne lepivé cesto na müsli korytnačky
foto: Zuzana Gallyová
(Ak je príliš suchá a rozpadavá, pridáme ešte jablko. Ak je príliš lepivá, pridáme vločky. Niet čo pokaziť.)
Tvarovanie korytnačiek
foto: Zuzana Gallyová
Lyžicami formujeme hrudky – „panciere korytnačiek“.
Müsli korytnačky poukladáme na plech
foto: Zuzana Gallyová
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z orechov ešte urobíme korytnačkám nohy a hlavy.
Müsli korytnačka pripravená na cestu do školy
foto: Zuzana Gallyová
Pečieme cca 10 minút (5 minút pri 200˚C, znížime na 180˚C a necháme ešte 5 minút).
Korytnačky sú vhodnou desiatou nielen do školy či práce ale sú sýtym jedlom aj na cesty. Dobrú chuť.