Firma vznikla 1.8.1991, v roku 2005 bola zaradená do ekologického poľnohospodárstva. Salaš Pružina je situovaný v malebnom údolí Strážovských vrchov, kde tradične patria pasúce sa stáda oviec so spiežovcami.
Predstavte prosím vaše výrobky...
Vyrábame syry z nepasterizovaného ovčieho mlieka: BIO Ovčí hrudkový syr, BIO Ovčí údený syr, BIO Oštiepok ovčí, BIO 100 % Ovčia bryndza salašnícka ( Biopotravina roka 2012), BIO Nite ovčie, BIO Bačove uzlíky údené, BIO Žinčica, Ovčí syr pikantný, Ovčí syr vyzretý nakladaný v oleji, Ovčí syr vyzretý nakladaný v slanom náleve, Ovčí syr údený nakladaný v oleji, Ovčia urda nakladaná v slanom náleve, Ovčí syr parený nakladaný v oleji.
Novinkou je Ovčia urda ala Herian – ovčí urdový roztierateľný syr.
Prečo ste sa rozhodli vyrábať biopotraviny?
Je to jedna z mála možností, ako uviesť na trh funkčné potraviny, ktorých mali naši rodičia a starí rodičia dostatok. Mali „len tie“ ! My máme dnes tiež „len tie“, ktoré pár pionierov prináša na trh.
Na ocenenie Biopotravina roka 2013 ste nominovali BIO Žinčicu. Aké sú jej prednosti?
Žinčica je tradičný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka. V podstate je to nevyzrážaná bielkovina, zostatok pri výrobe hrudkového syra s obsahom mliečnych tukov, jemnými syrovými kúskami a vysokým obsahom minerálnych látok.
Žinčica je plnohodnotný nápoj s vlastnosťami a chuťou typickou pre fermentované ovčie mlieko. Hodí sa k tradičným slovenským jedlám – bryndzové halušky, bryndzové pirohy, pečené zemiaky, zemiakové placky, zemiaková baba a pod., alebo len tak jednoducho na pitie, uhasenie smädu, zasýtenie. Žinčica je tiež veľmi dobrý nápoj pri žalúdočných problémoch. Vynikajúca je v lete ako chladený nápoj.
V čom spočíva jedinečnosť žinčice z hľadiska obsahu zdraviu prospešných látok?
Odborníci, ktorí sa zaoberali rozbormi žinčice, hodnotia tento prírodný kyslomliečny nápoj nasledovne: Srvátkové bielkoviny obsiahnuté v žinčici sa vyznačujú širokým spektrom antimikróbnych, antikarcinogénnych a imunitný systém podporujúcich vlastností.
Vysoký obsah aminokyselín podporuje regeneráciu a ochranu svalových buniek pred oxidačným stresom ako aj častými infekciami.
Kde sa môžu spotrebitelia dostať k vašim výrobkom a čo na ne hovoria?
Ponúkame tovar na Salaši Pružina a taktiež ho rozvážame do predajní. Na pozvanie chodíme na trhy, robíme degustačné akcie a taktiež robíme 2x do roka deň otvorených dverí – 15. septembra sme organizovali už 8. ročník akcie pre verejnosť „Na salaši pri guláši“.
Spätné väzby od spotrebiteľov máme vynikajúce : pri degustácii, predaji a taktiež dostávame e-mailové veľmi milé poďakovania.
A Váš obľúbený recept k žinčici?
Vyskúšajte pečené zemiaky s bylinkami :-)
Suroviny: ? kg zemiakov, 4 PL tuku, 2 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvé alebo sušené zelené bylinky (pažítka, petržlen, bazalka). Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na plátky. Plech vymastite tukom, rozprestrite na ňom nakrájané zemiaky a zasypte zmesou z byliniek, soli, cesnaku a olivového oleja, premiešajte a dajte do rúry piecť. Občas zemiaky premiešajte a obracajte. Podávame so žinčicou.
Dobrú chuť!