Cieľom je poskytnúť znalosti a praktické príklady smerom k udržateľnejším verejným jedálňam. V seriáli nájdete osvedčené postupy na zavádzanie bio, sezónnych a regionálnych jedál. Dôraz je kladený otázky týkajúce sa zdravia, celkovej pohody a environmentálnej, sociálnej a ekonomickej udržateľnosti.
Jednou z podmienok na zabezpečenie udržateľnosti vo verejnom stravovaní, regionálnych potravinových systémoch a v lokálnej komunite je budovanie regionálnej siete medzi dodávateľmi bioproduktov a verejnými jedálňami.
Dozviete sa, ako môžu verejné jedálne viesť k udržateľnosti, hlavne v prípade premeny konvenčných verejných kuchýň na bio kuchyne. Nájdete aj inovatívne postupy, ktoré nie sú bežnou praxou v krajinách spoločenstva, ale vo viacerých krajinách EU sa už osvedčili.
Seriál ponúkne aj praktické príklady na prekonanie bariér pri používaní regionálnych a sezónnych biopotravín vo verejných zariadeniach a upozorní na problémy, vznikajúce v procese konverzie, vrátane možných riešení.
Snahou je aj zvýšiť povedomie o začlenení bio varenia do zariadení verejného stravovania, keďže na Slovensku sú bio a udržateľné varenie stále na úplnom začiatku prakticky na všetkých úrovniach (vedúce jedální, zriaďovatelia škôl, rozhodovacia úroveň...).
Seriál môže byť použitý aj ako základ pre pedagogickú činnosť a nástroj šírenia informácii medzi zainteresovanými stranami a cieľovými skupinami ako sú kuchári, manažéri stravovacích zariadení, politici, majstri odborného výcviku, pedagógovia a rodičia.
Šesť partnerov z krajín EU sa spojilo s cieľom podpory udržateľnejšieho a zdravšieho spôsobu stravovania v zariadeniach verejného stravovania a spolupracuje na projekte „BIO kuchári vo verejnom stravovaní“. Zámerom projektu, financovaného z EU programu ERASMUS+, je podporiť zavádzanie regionálnych, sezónnych (bio)potravín do školských jedální prostredníctvom rozvoja nových a inovatívnych spôsobov vzdelávania v oblasti bio-varenia vo verejnom stravovaní.