Ekotrend Myjava funguje už 7 rokov ako nevládna, nezisková organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou s cieľom združovať odborníkov, producentov, spracovateľov a záujemcov, ktorí sa stotožňujú s medzinárodne platnými pravidlami pre ekologické poľnohospodárstvo. Trvalo udržateľným ekologickým poľnohospodárstvom chceme chrániť a tvoriť životné prostredie, podporovať trendy zdravej výživy a zdravého životného štýlu a tým udržať poľnohospodárstvo ako tradičný odbor ľudskej činnosti.
Od roku 2001 dostala činnosť bio-poľnohospodárov z Myjavy nový rozmer – vo veľkom rozbehli aj výrobu celozrnných špaldových výrobkov, bylinkových a ovocných čajov (pod novou značkou Ekotrend Myjava spol. s r.o.).
Krstným otcom týchto aktivít je
Čo vlastne znamená tá skratka BIO a k čomu je to dobré?
BIO znamená, že takto označená biopotravina bola dopestovaná v súlade so
zákonom o ekologickom poľnohospodárstve 224/98 Z.z., to znamená, že okrem
iného pri výrobe neboli použité žiadne chemické ochranné látky,
rýchlorozpustné priemyselné hnojivá a na danú biopotravinu bol vydaný
biocertifikát.
Kde ste sa s myšlienkou ekologického poľnohospodárstva prvýkrát stretli a
prečo ste sa stali jeho propagátorom?
S myšlienkou ekologického poľnohospodárstva som sa prvý krát stretol v roku
1989 v českej republike, vtedy ešte československej, kde som pracoval v
Hrubej Vrbke na Morave neďaleko slovenských hraníc. V tom čase sa vytvorila
skupina ľudí, ktorá šírila tieto myšlienky a neskôr založila zväz PRO-BIO.
Myslíte si, že má toto poľnohospodárske odvetvie šance na úspech?
Určite
áno. V Európe hlavne v jej západnej časti, ale i vo svete rastie ročne trh s
biopotravinami o 20-30%. Dopomohli tomu samozrejme i aféry BSE a slintačka –
krívačka, ale je to spôsobené i uvedomovaním si ľudí, že je nutné urobiť
niečo pre životné prostredie, trvalo udržateľný život a samozrejme svoje
zdravie.
Čo vás viedlo od slov k činom – teda od propagátorstva rozšírenia myšlienky
bio-poľnohospodárstva na celom Slovensku k výrobe?
Cieľom zväzu Ekotrend
bolo a je, poskytovať poradenstvo hlavne v pestovaní rastlín a v chove
zvierat. Slovenské poľnohospodárstvo tvoria prevažne poľnohospodárske
družstvá, súkromný sektor tvorí len asi 10%, z ktorého je len veľmi málo
tých, ktorí majú záujem ekologicky hospodáriť. To znamená, že PD pestujú
hlavne veľkoobjemové plodiny, ktoré väčšinou exportujú ako surovinu. Bolo
veľmi ťažké presvedčiť podniky, aby finalizovali svoje produkty. Keďže som
povolaním agronóm, tak jedna z posledných možností ako presvedčiť ostatných
o tom, že cesta k rozvoju slovenského trhu s biopotravinami je produkcia
netradičných a malotonážnych plodín, ktoré je ľahšie uviesť na trh. Dúfam,
že to bude efektívnejšia cesta poradenstva, ale nie je ľahká. Samozrejme
rozhodujúcu úlohu tu zohralo i financovanie poradenstva v slovenských
podmienkach.
Čo sa Vám vo veľkoobchodnej činnosti podarilo a čo nie?
Čo sa nám podarilo, tak to je skutočnosť, že sme uviedli na trh prvé
slovenské biopotraviny a darí sa nám trh rozširovať. Čo sa nepodarilo, tak
toho je veľa, ale určite sme chceli mať dnes na trhu už širší sortiment
biopotravín.
Aké máte plány do budúcnosti?
Rozšíriť sortiment suchých výrobkov, koreňovej zeleniny a v spolupráci s
inými pestovateľmi rozšíriť obchodnú sieť biopotravín na Slovensku.
Aké máte skúsenosti s odbytom – kto a kde má o Vaše produkty najväčší
záujem?
Najväčší záujem o naše výrobky majú mladí ľudia s environmentálnym cítením,
mladé mamičky s deťmi, študenti, ľudia s rôznymi zdravotnými problémami,
ale i vegetariáni. Odbyt je hlavne v mestách kde sú predajne so zdravou
výživou a raciopredajne. Veľmi dobre sa začína rozbiehať trh i na východnom
Slovensku.
V Trenčíne existuje pri Centre environmentálnych aktivít Baranček Klub
BioPaPa – Klub priateľov ekologického poľnohospodárstva, ktorého členská
základňa už číta desiatky záujemcov o produkciu v kvalite BIO a neustále
rastie.
Existujú podobné aktivity aj v iných miestach v našom regione?
Myslím, že nie, nepoznám podobný klub.
Myslíte si, že v Bielych Karpatoch je potenciál na rozvoj
bio-poľnohospodárstva?
Myslím si, že áno, ale skôr v chove zvierat a možno v zbere liečivých
rastlín z voľnej prírody.
Máte tu v regióne kolegov bio-poľnohospodárov?
V najbližšom okruhu sú to
SEDOP Podkylava a PD Poriadie.
A čo za hranicami – na Morave?
Na moravskej strane je veľa podnikov, ktoré
sa zaoberajú hlavne chovom zvierat, ale i pestovaním ovocia. Sú združení
väčšinou vo zväze PRO-BIO RC Starý Hrozenkov.
Čo by ste odporučil gazdom, poľnohospodárskym družstvám alebo iným záujemcom
o ekologické poľnohospodárstvo – ako a s čím začať?
Je treba začať s tým, načo má už daný subjekt vytvorené nejaké podmienky.
Treba začať na menšej ploche, alebo s menším počtom zvierat, získať
skúsenosti a postupne potom môže rozširovať svoju výrobu.
A na záver trocha optimizmu – čo Vás v tejto Vašej „brandži“ za posledné
obdobie najviac potešilo?
Určite to, keď nám napíše zákazník, ktorý si kúpil naše výrobky, že sú dobré
a chutia mu.