BIO spotrebiteľ

Čo je bio med ?

23.11.2004 00:00
Med pozná, alebo by mal poznať každý z nás. Kto túto skúsenosť ešte nemá, je ochudobnený. Jeho lahodne sladká chuť by mala byť každodennou súčasťou života človeka už pred jeho narodením. Nie je však med ako med.

Ľudský organizmus by mal obmedziť konzumáciu repného cukru na minimum. Rafináciou stratil dôležité biologické hodnoty potrebné pre zdravie. Má len kalorickú hodnotu. Cukor je bielym jedom pre zdravie človeka!

Prirodzené je konzumovať VČELÍ MED

farma Brezovica - úle
Úle kde bývame
farma Brezovica - včely
Pracujeme pre vás
Obsahuje jednoduché, ľahko stráviteľné cukry /glukózu, fruktózu/, pre látkovú premenu veľmi dôležité biologické látky /enzýmy a fermenty/, cenné minerálne látky /mangán, fosfor, železo, meď .../, vitamíny /B,D,A,C,E,K.../ a najmä antibakteriálné látky – inhibíny. Ale v mede nájdeme i také vzácne látky ako acetylcholin alebo adrenalín. Aminokyseliny sa výrazne podieľajú na chuťových vlastnostiach medu. Najviac je ich v tzv. zmiešaných medoch. Prevažujúcou aminokyselinou je prolin. Ďalej obsahuje vzácne kyseliny glukónovú, jablčnú alebo jantárovú ... Obsahuje aj čiastočky peľu, spracovaného včelami tzv. mliečnym kvasením. Tieto čiastočky fungujú ako prirodzená „vakcína“ na alergie vyvolané peľom. Alergici na peľ sa preto môžu uvážlivou konzumáciou medu z nášho podnebného a rastlinného pásma postupne desenzibilizovať od alergií.

Prečo med kryštalizuje?

Väčšina medov u nás kryštalizuje, až na med agátový. Ten však naša farma neprodukuje! Kvetové medy kryštalizujú rýchlejšie, medovicové pomalšie. Kryštalizácia je zložitý proces pri ktorom sa molekuly jednoduchých cukrov /glukóza, fruktóza/ obsiahnutých v mede spájajú do kryštálov. Je to prirodzená vlastnosť!
Poukazuje na pravosť a neporušenie medu. Skryštalizovaný med môžeme stekutiť tak, že ho buď opatrne ohrejeme vo vodnom kúpeli do 40c°, alebo radšej pastujeme priamo v pohári medu pomocou kuchynského šľahača a špirály, pri čo najmenších otáčkach. Vzniknutá konzistencia je lahôdka nielen pre deti.

Pravidelná konzumácia včelieho medu je potrebná

Pravidelná konzumácia včelieho medu je potrebná a zdraviu prospešná v každom veku človeka už od jeho narodenia. Nemenej dôležitá je jeho konzumácia v čase tehotnosti, za deväť mesiacov je vhodné skonzumovať aspoň 5kg medu. Plod tým dostane látky potrebné pre zdravý vývoj.

Čo je biomed? Je iný? A v čom?

Toto sú najčastejšie otázky našich zákazníkov kupujúcich med z našej ekologicky vedenej včelej farmy.
  • Bio znamená vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. (podľa zásad ekologického poľnohospodárstva a zákona č. 415/2004)
  • Iný je vtom, že naše včelstvá máme rozmiestnené na juhovýchodnom úpätí Levočských vrchov buď priamo v lese alebo v pásme ochrany vôd I a II stupňa ochrany. Je tu bohatstvo kveteny rastlín, stromov a krov
  • Pri včelstvách minimalizujeme počet zásahov aby sme ich zbytočne nestresovali
  • Nepoužívame antibiotiká, niektoré klasické liečivá proti Klieštikovi včeliemu, najnebezpečnejšiemu škodcovi a parazitovi nielen našich včiel
  • Uprednostňujeme alternatívne liečivá (thymol, kyselinu mravčiu, Králik vratič, orechové lístie, tabak...)
  • Včelstvá máme umiestnené v celodrevených úľoch, natretých ľanovou fermežou
  • Všetky pomôcky a nástroje používané pri medobraní sú vyrobené z kvalitného nerezu 18/10
  • Na skladovanie medu máme potravinárske sudy a plechovice
  • Vosk, z ktorého pripravujeme medzistienky, je výhradne z medných viečok získaných pri medobraní na našej farme
  • Včelstvám nezabraňujeme v rojení, ktoré je ich základnou prirodzenou vlastnosťou, harmonizujúcou so slnkom a celým vesmírom. Snažíme sa harmonizovať potreby včiel s potrebami včelára. Pretože v dnešných časoch je včela odkázaná na opateru a starostlivosť včelára. A aby včelár prežil a zabezpečil živobytie sebe aj včelám, potrebuje získať med, vosk, propolis... A zákazníkov !

Prečo med z biofarmy?

Bio včela
Len bio včela vám dá bio med
Lebo ak nemáte priamo postavené vlastné včelstvá v čistej prírode, ste odkázaný na med z obchodu. Tu je kameň úrazu, pretože nie všetci obchodníci sú počestní a žiaľ aj niektorí chovatelia včiel. Našla sa v medoch izoglukóza, antibiotiká... .

Veľký pozor si treba dávať na med v hypermaketoch. Väčšinou sa jedná o lacné medy zo zahraničia, z nich mnohé pančované sirupom z kukuričného škrobu. Na etikete takýchto medov sa dočítate, že surovina bola zakúpená v krajinách EÚ. Či neboli dovezené napríklad z Argentíny alebo Číny sa už nikto nedozvie.


Naopak med z bio- farmy je pod kontrolou veterinárnej a potravinovej správy a naviac včelstvá, samotnú farmu a produkty z nej kontrolujú aj inšpektori zväzu NATURALIS. Med, na ktorého etikete nájdete moje meno a plnú adresu s mobilným telefónom je záruka, že to, čo ste si zakúpili, je naozaj med a bol vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve.

Na prípadné otázky a konzultácie Vám rád odpoviem v sídle farmy, alebo na tel. 908 981 508, alebo 910 216 784.
Včelárska farma, Maroš Bujňák, Brezovica 273, 082 74






Hodnotenie: 87.6%, 13 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Maroš BujňákMaroš z Brezovice na Východnom Slovensku je tretím najväčším včelárom na Slovensku. Zároveň však jediný bio-včelár na Slovensku i v Českej republike.

Súvisiace články


Diskusia: Čo je bio med ...

    Konečne dobrý článok o mede

    Som rád, že konečne začali prispievať aj farmari samotní. Dúfam že tento článok o mede, včelách a včelároch nie je prvý a zároveň posledný.
    Jano B.

    Viac prilezitosti pre domaci trh

    Zdravim Vas. Pochadzam zo vcelarskej rodiny , ktora uz vyse 15 rokov sa venuje vcelareniu. Kazdy rok ocakavame od vykupcov nove a lepsie ceny medu, pretoze vydaje spojite so vcelarenim su rok co rok vyssie a neumerne s tym klesa aj ohodnotenie prace vcelara, ktora sa odrazi na znizeni ceny medu, nehovoriac uz o dovoze z inych krajin mimo EU. Myslim si, a som presvedceny ze viceri kolegovia sa so mnou zhoduju, ked tvrdim ze sucasna situacia je mimourovnova. Nase snahy o zlepsovanie kvality medu a zvysenie produkcie na uzemi SR sa zdaju byt marne, takze sa vobec necudujem ze statisticky je prukazatelny pokles vcelych rodin a vcelarov a narast priemerneho veku vcelarov na SR. Je to dosť zložitá situácia, ktorú nikto nevie, dokedy bude trvať, ale ak bude pokračovať aj tento rok, tak to bude smutne a ekonomicky nevýhodné nielen pre včelárov ale aj pre nevčelárov, ktoré to pocítia na oveľa vyššej cene, nehovoriac už o tom že tú vyššiu cenu budú platiť za cudzi med pochadzajúci možno z Japonska alebo z Číny, pretože oni tam majú nižšie ceny ale na druhej strane kontaminovaný med. A Slovenskému včelarovi pritom sú na sklade ešte tony.
    Prajem si aby tento článok nasledovali aj ďaľšie. Ostavam s pozdravom.
    Tomas

    Tomas

    Konzumujme viac včelí med....


    Článok o mede a včelárstve hodnotím ako veľmi dobrý. Kvalitný včelí med je vzácna potravina a mali by sme ho naozaj viac konzumovať, nahradiť za repný rafinovaný cukor. Je zdravý a konzumovať by sme ho mali priebežne, nielen vtedy keď ochorieme. Med každoročne kupujem od suseda včelára, ktorý má menšiu včelnicu neďaleko od svojho domu pod lesom. Niekoľko úľov má sused aj na záhrade. Jeho včielky aj nám opeľujú ovocné stromy úplne zadarmo. Je to veľmi užitočná, zaujímavá, vysoko odborná práca, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a čas.
    Kúpou včelieho medu od našich včelárov máme záruku, že máme pravý med. Zahraničné falzifikáty tu nepotrebujeme! Odbytom vyprodukovaného medu v našich prírodných podmienkach podporíme včelárenie, jeho zachovanie a všeobecný úžitok.

    Ahoj.

    Tono
    Anton

    med je úžasný a dúfam že to si myslí velka večina z náááás :D
    dada

    Re: Čo je bio med ?

    :D Nezlobte se,ale věta u té fotografie včely u očka :"Len bio včela vám dá bio med." je směšná. Jak vypadá biovčela?! Každá včela je "bio" !
    Michal



Čítať celú diskusiu k článku (6 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií