Ľudský organizmus by mal obmedziť konzumáciu repného
cukru na minimum. Rafináciou stratil dôležité biologické
hodnoty potrebné pre zdravie. Má len kalorickú hodnotu.
Cukor je bielym jedom pre zdravie človeka!
Prirodzené je konzumovať VČELÍ MED
Úle kde bývame
Pracujeme pre vás
Obsahuje jednoduché, ľahko stráviteľné cukry /glukózu, fruktózu/, pre látkovú premenu veľmi dôležité biologické látky /enzýmy a fermenty/, cenné minerálne látky /mangán, fosfor,
železo, meď .../, vitamíny /B,D,A,C,E,K.../ a najmä
antibakteriálné látky – inhibíny. Ale v mede nájdeme i také
vzácne látky ako acetylcholin alebo adrenalín.
Aminokyseliny sa výrazne podieľajú na chuťových vlastnostiach medu. Najviac je ich v tzv. zmiešaných
medoch. Prevažujúcou aminokyselinou je prolin. Ďalej
obsahuje vzácne kyseliny glukónovú, jablčnú alebo jantárovú ...
Obsahuje aj čiastočky peľu, spracovaného včelami tzv.
mliečnym kvasením. Tieto čiastočky fungujú ako prirodzená „vakcína“ na alergie vyvolané peľom. Alergici na peľ sa preto môžu uvážlivou konzumáciou medu z nášho podnebného a rastlinného pásma postupne desenzibilizovať od alergií.
Prečo med kryštalizuje?
Väčšina medov u nás kryštalizuje, až na med agátový. Ten však naša farma neprodukuje!
Kvetové medy kryštalizujú rýchlejšie, medovicové pomalšie.
Kryštalizácia je zložitý proces pri ktorom sa molekuly jednoduchých cukrov /glukóza, fruktóza/ obsiahnutých v mede spájajú do kryštálov. Je to prirodzená vlastnosť!
Poukazuje na pravosť a neporušenie medu.
Skryštalizovaný med môžeme stekutiť tak, že ho buď opatrne ohrejeme vo vodnom kúpeli do 40c°, alebo radšej pastujeme priamo v pohári medu pomocou kuchynského šľahača a špirály, pri čo najmenších otáčkach. Vzniknutá
konzistencia je lahôdka nielen pre deti.
Pravidelná konzumácia včelieho medu je potrebná
Pravidelná konzumácia včelieho medu je potrebná a zdraviu prospešná v každom veku človeka už od jeho narodenia. Nemenej dôležitá je jeho konzumácia v čase tehotnosti, za deväť mesiacov je vhodné skonzumovať
aspoň 5kg medu. Plod tým dostane látky potrebné pre
zdravý vývoj.
Čo je biomed? Je iný? A v čom?
Toto sú najčastejšie otázky našich zákazníkov kupujúcich med z našej ekologicky vedenej včelej farmy.
- Bio znamená vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. (podľa zásad ekologického poľnohospodárstva a zákona č. 415/2004)
- Iný je vtom, že naše včelstvá máme rozmiestnené na juhovýchodnom úpätí Levočských vrchov buď priamo
v lese alebo v pásme ochrany vôd I a II stupňa ochrany.
Je tu bohatstvo kveteny rastlín, stromov a krov
- Pri včelstvách minimalizujeme počet zásahov aby sme ich
zbytočne nestresovali
- Nepoužívame antibiotiká, niektoré klasické liečivá proti Klieštikovi včeliemu, najnebezpečnejšiemu škodcovi a parazitovi nielen našich včiel
- Uprednostňujeme alternatívne liečivá (thymol, kyselinu mravčiu, Králik vratič, orechové lístie, tabak...)
- Včelstvá máme umiestnené v celodrevených úľoch, natretých ľanovou fermežou
- Všetky pomôcky a nástroje používané pri medobraní sú vyrobené z kvalitného nerezu 18/10
- Na skladovanie medu máme potravinárske sudy a plechovice
- Vosk, z ktorého pripravujeme medzistienky, je výhradne z medných viečok získaných pri medobraní na našej farme
- Včelstvám nezabraňujeme v rojení, ktoré je ich základnou prirodzenou vlastnosťou, harmonizujúcou so slnkom a celým vesmírom. Snažíme sa harmonizovať potreby včiel s potrebami včelára.
Pretože v dnešných časoch je včela odkázaná na opateru a starostlivosť včelára. A aby včelár prežil a zabezpečil živobytie sebe aj včelám, potrebuje získať med, vosk, propolis... A zákazníkov !
Prečo med z biofarmy?
Len bio včela vám dá bio med
Lebo ak nemáte priamo postavené vlastné včelstvá v čistej prírode, ste odkázaný na med z obchodu. Tu je kameň úrazu, pretože nie všetci obchodníci sú počestní a žiaľ aj niektorí chovatelia včiel. Našla sa v medoch izoglukóza, antibiotiká... .
Veľký pozor si treba dávať na med v hypermaketoch. Väčšinou sa jedná o lacné medy zo zahraničia, z nich mnohé pančované sirupom z kukuričného škrobu. Na etikete takýchto medov sa dočítate, že surovina bola zakúpená v krajinách EÚ. Či neboli dovezené napríklad z Argentíny alebo Číny sa už nikto nedozvie.
Naopak med z bio- farmy je pod kontrolou veterinárnej a potravinovej správy a naviac včelstvá, samotnú farmu a produkty z nej kontrolujú aj inšpektori zväzu NATURALIS. Med, na ktorého etikete nájdete moje meno a plnú adresu s mobilným telefónom je záruka, že to, čo ste si zakúpili, je naozaj med a bol vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve.
Na prípadné otázky a konzultácie Vám rád odpoviem v sídle farmy, alebo na tel. 908 981 508, alebo 910 216 784.
Včelárska farma, Maroš Bujňák, Brezovica 273, 082 74