BIO spotrebiteľ

Ekologické poľnohospodárstvo by nás uživilo, keby...

20.01.2005 00:00
Dovolím si zareagovať na inak zaujímavý a prínosný článok Zuzany Drímajovej: Prečo „dať zelenú“ ekologickému poľnohospodárstvu na Slovensku. Presnejšie na poslednú vetu v článku.
Nestotožňujem sa s názorom, že „spôsobom ekologického poľnohospodárstva sa nedá zabezpečiť výživa ľudstva". Určite sa to dá...

Stačí sa pozrieť okolo seba - nevyužitá pracovná sila tisícok nezamestnaných, krachujúce poľnohospodárske podniky pre nedostatočný odbyt ich produkcie, ani zďaleka nevyužitý potenciál krajiny na poľnohospodárske účely, nadprodukcia nielen slovenských poľnohospodárov, zaorávaná späť do zeme...

KEBY?

Nemám rád toto slovo, ale v pokrivenom podnikateľskom prostredí agrárneho rezortu v celoeurópskom (či dokonca celosvetovom) meradle je slovko KEBY dôležité. Skúsme si predstaviť - napríklad - čo keby sme sa snažili na Slovensku byť sebestační v poľnohospodárskej produkcii? Nestačilo by nám - obyvateľom SR? Som presvedčený, že áno, aj bez používania intenzívnych spôsobov hospodárenia, vrátane používania agrochemikálií. Dokonca som presvedčený, že by nám zvýšilo na vývoz - trebárs aj do krajín, ktoré nemajú také šťastie na tak produktívne prírodné prostredie, ako my.

A to ešte neberiem do úvahy ďalšie KEBY - KEBY sme sa vedeli v našom konzume uskromniť, už vôbec nepochybujem o tom, že by ani hladomor na svete nebol. Obávam sa, že však žijeme vo svete, kde modlou sa stal neudržateľný rast, a ten nie je - žiaľ - možný bez rôznych barličiek, ako sú fabriky na agrochemikálie, GMO, rastové hormóny, preventívne antibiotiká...

Nepodliehajme reklame, konzumeristickým demagógiám umelohnojivárskych/agrochemických, ale aj farmaceutických a chemo-potravinárskych lobby. Im ide o neustály rast ziskov. Ľuďom by malo ísť o kvalitné živobytie.

Ešte iný pohľad na túto problematiku je cez obéznu a chorú populáciu (aj čoraz mladších) ľudí vo vyspelých krajinách.

Trpíme skôr nadbytkom než nedostatkom a navyše potraviny, ktoré konzumujeme, sú problematické z hľadiska prítomnosti toxických látok (PCD, DDT, ťažké kovy), umelých hnojív, pesticídov, hormónov, antibiotík a syntetických prídavných látok používaných pri spracovaní potravín na finálne produkty. Tie sa totiž nevyrábajú s cieľom zabezpečenia čo najviac výživných látok pre nás – ľudí – ale, aby čo najdlhšie vydržali na regáloch hypermarketov. Posuňme sa v debatách od kvantite ku kvalite od maximalizácie výnosov a ziskov k dobrému životnému prostredie a zdravému človeku!






Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Richard MedalVyštudoval učiteľstvo Biológie – Chémie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Prahe. Od skončenia školy sa zaoberá environmentálnou výchovou – ako pedagóg v škole, mimo školy, cez prázdniny, s deťmi, mládežou, učiteľmi...

Súvisiace články


Diskusia: Ekologické poľnohospodárstvo by nás ...

    reakcia

    Dobrý deň,
    v prvom rade ďakujem pánovi Medalovi nie len za to, čo napísal, ale hlavne za to čo už konkrétne urobil v prospech ekologického poľnohospodárstva a života na tejto zemi celkovo. Už som mal možnosť to spoznať. Želám jemu aj celej jeho rodine, aby sa mu toto poslanie páčilo, napĺňa a tešilo ho.
    K téme elologické poľnohospodárstvo: Je to asi tak, že momentálne by tento spôsob produkcie potravín nestačil pre všetkých na nasýtenie, ale to neznamená, že je to chyba ekolog. poľnohospodárstva, alebo tých, čo ho robia. Každý z nás na tejto zemi má určitý diel zodpovednosti. Ide o to, aby si každý pre seba svoj diel zodpovednosti uvedomil a zmenil svoj život tak, aby začal so Stvoriteľom spolupracovať a "načúvať", čo mu hovorí. Myslím, že na to treba určitý morálny stupeň a na ten sa slobodný človek dostáva vlastnou prácou a postupne.
    Ja už dlho rozmýšľam o svojej ceste a je to pre mňa ťažká práca a potkýnam sa pravidelne.
    Prajem všetkým, aby čo najskôr našli svoju cestu a pomohli sebe aj svojim blížnym a celej našej planéte.
    Zatiaľ toľko z môjho filozofovania.
    Pozdravujem všetkých
    Rado.
    Radoslav Makáň   Reagovať
     
    0
     
    0

    uzivilo by nas ekologicke polnohospodarstvo?

    ja som presvedceny o tom ze by nas uzivilo.
    Videl som prepocty ze 1 hektar pody obhospodarovany ekologicky a udrzatelne staci klasickej (3-4 clennej) rodine na zabezpecenie potravin na cely rok. Cize pre 600tisic ludi (Bratislava) by stacila plocha 50km x 50km - co nie je az tak strasne vela. Samozrejme ze by to potrebovalo vyraznu zmenu spolocnosti - viac decentralizovanu, zalozenu na "zosietovanych" mensich komunitach.
    Peter H.   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Ekologické poľnohospodárstvo
Ekologické poľnohospodárstvo - informácie, aktuálne udalosti, pozvánky na akcie, novinky v legislatíve, život na ekofarmách ...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií