Väčšina druhov zelenín sa v ekologickom systéme pestovania musí realizovať z predpestovaných priesad.
V prvom rade je to nutnosť pri všetkých teplomilných druhoch ako sú rajčiaky, paprika, baklažán, melóny, uhorky, pretože by z priameho výsevu v našich klimatických podmienkach veľmi ťažko dorástli do zberu.
Predpestovanie priesad je tiež nutné pri druhoch zelenín s dlhou vegetačnou dobou, ktorých počiatočný vývoj je veľmi pomaly (zeler buľvový, pór) a skorých druhov hlúbovín a šalátu kvôli skráteniu doby pestovania na poli a skoršiemu zberu.
Predpestovanie priesad v systéme ekologického poľnohospodárstva však volíme aj u tých druhov zeleniny, ktoré sa v našich podmienkach dajú vypestovať z priameho výsevu na pole (neskoré hlúboviny), kvôli:
Ideálnym riešením by bolo nakúpiť si hotovú sadbu zelenín od špecializovaných pestovateľov priesad. Je však nutné, aby aj títo boli riadne uznaní ekologickí pestovatelia.
V praxi zatiaľ neostáva nič iné, len si sadbu vypestovať vo vlastnej réžii. Je to aj v súlade s požiadavkou trvalo-udržateľného rozvoja - v maximálne možnej miere dosiahnuť uzavretý systém s vlastným kolobehom látok a produktov na farme.
Dnes to bola skôr taká teória. V ďalšej časti Vám niečo poviem o spôsoboch predpestovania priesad, kde sa už dostaneme viac k samotnej praxi.