BIO spotrebiteľ

Mlieko áno, alebo nie?

04.05.2005 07:40
Mlieko. Čo sme o mlieku, a o tom či mlieko áno alebo nie, prečítali na iných stránkach?

MLIEKO - piť či nepiť?


Mlieko nebolo nikdy kráľovským mokom, no napriek tomu sa stalo nápojom, ktorý okúsilo po stáročia najviac ľudí na celom svete.

Článok MLIEKO - piť či nepiť? (Národná Obroda 29.04.05) hovotí o mlieku ako o dokonalom nápoji. Všíma si aj negatíva, okrem iného sa v ňom píše, že oponenti upozorňujú aj na riziko toxických látok v mlieku. Samostatnú kapitolu tvorí alergia a averzia voči mlieku. V závere článku je spomenutý zoznam látok v mlieku.

Mlieko áno, alebo nie?


Väčšina lekárov považuje kravské mlieko za nepostrádateľnú súčasť výživy. Zaznievajú aj hlasy spochybňujúce význam mlieka. Niektorí zachádzajú až tak ďaleko, že radia celkom vylúčiť ho z hry. Kto sa v tom má vyznať? Práve otázku: Mlieko áno, alebo nie? si kladie aj článok z časopisu Harmónia.

V článku o mlieku sa ďalej píše:Možno to spôsobila slabá osveta, možno hlasy odporcov, možno nevábna chuť mlieka s množstvom éčok a rôznych chemikálií, ktoré v ňom zabijú všetko živé, len aby dlho vydržalo. S mliekom sa skutočne niečo stalo. Skúsili ste si nechať mlieko skysnúť a doma si urobiť chutný nápoj? Ani neskúšajte. To, čo vznikne, sa nedá nazvať ináč ako gebuzina.
Ako vo väčšine ďalších článkov aj tu sú spomenuté, pozitíva aj negatíva, na ktoré má mlieko vplyv. Pozitívnych faktorov je však spomenutých ďaleko viac. Viď. aj stručný prehľad článku: Dokonalosť v bielom, Plnotučné s mierou, Pol litra každý deň, Fámy o alergii?, Kyslomliečne produkty a vek, Acidofilné mlieko a antibiotiká, Čo skrýva pohár mlieka.

Prílišné pitie mlieka zvyšuje riziko rakoviny


Ženy, ktoré vypili viac ako štyri poháre mlieka denne boli dvakrát viac ohrozené , že sa u nich vyvinie agresívnejšia forma rakoviny vaječníkov ako tie, ktoré konzumovali menej ako dve dávky.
píše sa v článku Prílišné pitie mlieka zvyšuje riziko rakoviny. (Magazín Atlas.sk/TASR 06.04.05). V článku sa nespomína aké mlieko spôsobuje zvýšene riziko rakoviny.

Ľudia pijú čoraz menej mlieka


Podstatu článku Ľudia pijú čoraz menej mlieka (pravda.sk 23.03.05) asi najlepšie vystihuje citát:Málo mlieka vo výžive ohrozuje najmä zdravý vývoj kostry detí. Klesajúci predaj sa zasa prejavuje na hospodárení mliekarní. Celé odvetvie je už druhý rok v strate.
Ďalej odznieva názor, že zdravie obyvateľstva by podľa mliekarov malo byť vecou dlhodobej stratégie vlády. Slovensko sa vstupom do Európskej únie vrátilo k podpore predaja tzv. školského mlieka. Peniaze naň plynú tak z Bruselu, ako aj z národného rozpočtu.

Článok "Ľudia pijú čoraz menej mlieka" má zároveň aj najviac príspevkov v diskusii.

mlieko




Hodnotenie: 76%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Súvisiace články


Diskusia: Mlieko áno, alebo ...

    intolerancia mlieka

    Vedecké zdôvodňovanie "nepitia mlieka" má svoje korene predovšetkým v japonsku a v ostatných východoazijských štátoch. V tejto oblasti je v populáciii vysoké množstvo ľudí ktorí trpia vrodenou intoleranciou laktózy - trpia hnačkou z čerstvého mlieka. Ak veľa ľudí z mlieka "ochorie" logicky sa kultúrne traduje že je nezdravé čo ovplyvňuje aj miestnych vedcov. Skutočne je ale logicky možné, že ak niekto napriek intolerancii konzumuje veľa mlieka môže ochorieť aj veľmi závažnými chorobami. To neznamená ale že je mlieko automaticky škodlivé pre všetkých.
    Ak sa snažíme ekologicky stravovať doporučujem nasledujúci postup: ak niečo neznášam alebo mám na to fyzickú averziu tak to do seba nepchám. Telo vie dobre čo nepotrebuje. Platí to predovšetkým u detí, ktoré majú kultúrou nedeformované ochranné vnímanie.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Mlieko áno, alebo nie?

    Osobne som za pitie mlieka, ma lahodnu chut, konzistenciu a vela vapnika; mlieko je podla mojho nazoru zdrave. Ako aj kazda matka po narodeni potomka a ako aj ine cicavce, vsetci sme na mlieku vychovavany. Obsahuje predsa dolezite ziviny pre vyvoj kazdeho ziveho \\\"mlieko cicajuceho\\\" tvora.)

    metabolizmus.sk/zdrave-potraviny/vapnik-%E2%80%93-dovod-preco-pit-mlieko
    Laci   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Mlieko áno, alebo nie?

    Najnovšie zistenia. Informácie mám z posledného medzinárodného semináru dietetiky v Prahe v apríli 2012.
    Prirodzené mlieko domácich zvierat, kozie, kravské, ovčie - áno, ale mlieko by nemalo byť ošetrené:
    1., homogenizované- znamená, že tuk, ktorý mlieko prirodzene obsahuje sa neupravuje tak aby sa neusádzalo, pretože tento zásah rozbije prirodzene veľké molekuly tuku, ktoré ľudské črevo dokáže rozoznať, ale ak je zmemnené homogenizáciou, molekula je maličká, preniká cez črevo do krvi a je to možná príčina vzniku cholesterolových plakov v krvi

    2.,pasterizované- teplom sa neusmrtia iba patogénne mikroorganizmi ale aj laktobacily, ktorých súčasťou sú aj takzvané živé bunky, ktoré pomáhajú tráviť bielkovinu mlieka

    3., nízky obsah tuku- každá malipulácia znižuje schpnosť vstrebávania

    Poučka:

    To čo je prirodzené sa vie tráviť samo, nemusíme špekulovať nad tým, či je to zdravé alebo nie. Máme príjmať potravu v tej najprirodzenejšej forme v akej sa v prírode nachádza.

    Lucia
    Lucia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Mlieko áno, alebo nie?

    a nie je jedno v akej forme sa dostane cholesterol do krvy? vsak aj ine zdroje potravin s vysokym obsahom cholesterolu ktore sa nehomogenizuju (a teda crevo podla vas by ich malo rozoznat) su nezdrave

    keby nebola pasterizacia tak by bolo ovela castejsi vyskyt chorob ako napriklad salmoneloza, to si mozete aj prestat umyvat ruky lebo sa tym vysusuje pokozka, ano vsetko ma svoje pre a proti, no myslim ze v tomto pripate prevazuje pre za pasterizaciu, na spravne travenie je dnes predsa vela alternativ
    Odhaer   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií