Prečítala som výborný článok o éčkach, nedá sa mi nepodeliť sa s niektorými jeho časťami:
Do potravín sa bežne pridávajú látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín, zvýrazňujú alebo obnovujú farbu potravín, zvyšujú alebo regulujú kyslosť a zahusťovacie vlastnosti, prípadne dodávajú potravinám sladkú chuť bez použitia repného cukru. Všetky tieto látky sa súhrnne nazývajú prídavné látky (aditíva).
Niektoré aditíva sú úplne neškodné - napr. E 100 je prírodné žlté farbivo kurkumín.
Horší je E 223, disiričitan sodný, ktorý sa pridáva do zemiakovej kaše nielen kvôli konzervácii, ale aby zemiaky nezhnedli. Kyselina benzoová a sorbová sú ďalšie konzervačné látky, ktoré moc neprospievajú zdraviu. Konzervujú sa nimi nealkoholické nápoje, džemy, chlieb s dlhšou trvanlivosťou, kečupy, horčica.
Našťastie máme možnosť kúpiť si výrobky, ktoré ich neobsahujú. Pochopiteľne sú drahšie, ale zato chutnejšie.
Upozorňujem, že u mnohých éčiek môžu byť uvedené údaje o nebezpečnosti sporné či sa môžu líšiť podľa názorov autorov. Veľmi pochybujem o údajnej nebezpečnosti kyseliny citrónovej, obsiahnutej bohato aj napr. v citrusových plodoch a používanej v potravinárstve tak často, že by ľudstvo snáď už dávno malo vymrieť. Tým samozrejme nechcem túto problematiku nijako zľahčovať a radím Vám, zbytočne sa nevystavujte pôsobeniu syntetických, často karciogénnych látok.
Priemerný spotrebiteľ sa nemusí obávať nadmernej konzumácie škodlivých látok, ale napríklad veľký milovník údenín, ktorý nakupuje len u výrobcu, ktorý používa maximálnu povolenú dávku prísad, už ohrozený byť môže.
Chemikáliam v potrave sa môžeme vyhnúť hlavne pri nákupe základných surovín k príprave vlastných jedál, namiesto aby ste nakupovali tzv. hotovky nebo polotovary, ktoré môžu byť týchto látok plné. Asi najväčšiu istotu máme u ekologických produktov označených ochranou známkou BIO. Tieto potraviny boli vyprodukované v systéme ekologického poľnohospodárstva a žiadne chemické aditíva do týchto potravín neboli pridané. Cena týchto skutočne kvalitných potravín ale nie je vždy prijateľná a sortiment je aspoň zatiaľ trochu obmedzený.
Na chemické potraviny obvykle môže upozorniť jasne nižšia cena, podozrivo dlhá trvanlivosť, výrazná a neprirodzená farba, lesk alebo chuť. Tieto ukazovatele bohužiaľ nie sú 100%né, potravín pomerne lacných a predsa bez zbytočnej chémie (niektoré kečupy, horčice...) máme niekoľko druhov. V túto chvíľu nastupuje orientácia v názvoch aditív v potravinách.
Ak sa stravujeme v tzv. rýchlom občerstvení – fast food, nielenže taká potrava je nevýživná (nie z hľadiska energetickej výdatnosti, ale z hľadiska optimálneho obsahu bielkovín, vlákniny, vitamínov, apod.), ale obsahuje taktiež skoro určite veľmi veľa chemikálií.
Ako spotrebitelia máme jediný nástroj, ako ponuku potravín na trhu usmerniť - vyberať si medzi potravinami a nekupovať potraviny nevyhovujúce.
Na záver je hádam dobré povedať, že čerstvé prírodné potraviny sú asi vždy najlepšia voľba.
Ak vás vyššie uvedené fakty zaujali, prečítajte si kompletný článok z 25.5.2005 na stránke Priroda.cz.
A na záver ešte jedna poznámka:
Autor článku síce nesúhlasí so zaradením kyseliny citrónovej ako nebezpečnej látky, ale podľa názoru V.Syrového v jeho knihe o éčkach Tajemství výrobcú potravin tkvie odpoveď aj v slovách autora tohto článku – citujem: ...používané v potravinárstve tak často, že by ľudstvo snáď už dávno malo vymrieť...
Prílišná spotreba je tým faktorom, ktorý môže znamenať veľké riziko pre zdravie, ako napríklad okyslenie krvi, preto to označenie menej vhodnej látky. Skúste si zo zaujímavosti prezrieť čo všetko máte v kuchyni s E330, ako sa kyselina citrónová nazýva v skratke. Možno sirup? Džem? Sladkosti?
A tak vám aj nám teda prajem pestrý a ľahko dostupný výber kvalitných potravín, najlepšie v BIO kvalite na váš stôl a veľa zdravia!
Čítať celú diskusiu k článku (8 príspevkov) Pridať názor na článok