BIO spotrebiteľ

Aditíva v potravinách
...alebo éčka, éčka, a zase éčka!

24.06.2005 07:35
V dnešnom svete nás sprevádza chémia všade, od ranného umytia až po zhasnutie lampy na nočnom stolíku. A dostala sa aj do potravín. Zahusťovadlá, emulgátory, prídavky na zjemnenie chute, na jej zvýraznenie, aromatické látky, aditíva pre lepšiu farbu, vôňu, či na predĺženie doby trvanlivosti. Sú bezpečné z hľadiska nášho zdravia?

Prečítala som výborný článok o éčkach, nedá sa mi nepodeliť sa s niektorými jeho časťami:

Do potravín sa bežne pridávajú látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín, zvýrazňujú alebo obnovujú farbu potravín, zvyšujú alebo regulujú kyslosť a zahusťovacie vlastnosti, prípadne dodávajú potravinám sladkú chuť bez použitia repného cukru. Všetky tieto látky sa súhrnne nazývajú prídavné látky (aditíva).

Niektoré aditíva sú úplne neškodné - napr. E 100 je prírodné žlté farbivo kurkumín.

Horší je E 223, disiričitan sodný, ktorý sa pridáva do zemiakovej kaše nielen kvôli konzervácii, ale aby zemiaky nezhnedli. Kyselina benzoová a sorbová sú ďalšie konzervačné látky, ktoré moc neprospievajú zdraviu. Konzervujú sa nimi nealkoholické nápoje, džemy, chlieb s dlhšou trvanlivosťou, kečupy, horčica.
Našťastie máme možnosť kúpiť si výrobky, ktoré ich neobsahujú. Pochopiteľne sú drahšie, ale zato chutnejšie.

Upozorňujem, že u mnohých éčiek môžu byť uvedené údaje o nebezpečnosti sporné či sa môžu líšiť podľa názorov autorov. Veľmi pochybujem o údajnej nebezpečnosti kyseliny citrónovej, obsiahnutej bohato aj napr. v citrusových plodoch a používanej v potravinárstve tak často, že by ľudstvo snáď už dávno malo vymrieť. Tým samozrejme nechcem túto problematiku nijako zľahčovať a radím Vám, zbytočne sa nevystavujte pôsobeniu syntetických, často karciogénnych látok.

Priemerný spotrebiteľ sa nemusí obávať nadmernej konzumácie škodlivých látok, ale napríklad veľký milovník údenín, ktorý nakupuje len u výrobcu, ktorý používa maximálnu povolenú dávku prísad, už ohrozený byť môže.

Chemikáliam v potrave sa môžeme vyhnúť hlavne pri nákupe základných surovín k príprave vlastných jedál, namiesto aby ste nakupovali tzv. hotovky nebo polotovary, ktoré môžu byť týchto látok plné. Asi najväčšiu istotu máme u ekologických produktov označených ochranou známkou BIO. Tieto potraviny boli vyprodukované v systéme ekologického poľnohospodárstva a žiadne chemické aditíva do týchto potravín neboli pridané. Cena týchto skutočne kvalitných potravín ale nie je vždy prijateľná a sortiment je aspoň zatiaľ trochu obmedzený.

Na chemické potraviny obvykle môže upozorniť jasne nižšia cena, podozrivo dlhá trvanlivosť, výrazná a neprirodzená farba, lesk alebo chuť. Tieto ukazovatele bohužiaľ nie sú 100%né, potravín pomerne lacných a predsa bez zbytočnej chémie (niektoré kečupy, horčice...) máme niekoľko druhov. V túto chvíľu nastupuje orientácia v názvoch aditív v potravinách.

Ak sa stravujeme v tzv. rýchlom občerstvení – fast food, nielenže taká potrava je nevýživná (nie z hľadiska energetickej výdatnosti, ale z hľadiska optimálneho obsahu bielkovín, vlákniny, vitamínov, apod.), ale obsahuje taktiež skoro určite veľmi veľa chemikálií.

Ako spotrebitelia máme jediný nástroj, ako ponuku potravín na trhu usmerniť - vyberať si medzi potravinami a nekupovať potraviny nevyhovujúce.
Na záver je hádam dobré povedať, že čerstvé prírodné potraviny sú asi vždy najlepšia voľba.

Ak vás vyššie uvedené fakty zaujali, prečítajte si kompletný článok z 25.5.2005 na stránke Priroda.cz.

A na záver ešte jedna poznámka:
Autor článku síce nesúhlasí so zaradením kyseliny citrónovej ako nebezpečnej látky, ale podľa názoru V.Syrového v jeho knihe o éčkach Tajemství výrobcú potravin tkvie odpoveď aj v slovách autora tohto článku – citujem: ...používané v potravinárstve tak často, že by ľudstvo snáď už dávno malo vymrieť...
Prílišná spotreba je tým faktorom, ktorý môže znamenať veľké riziko pre zdravie, ako napríklad okyslenie krvi, preto to označenie menej vhodnej látky. Skúste si zo zaujímavosti prezrieť čo všetko máte v kuchyni s E330, ako sa kyselina citrónová nazýva v skratke. Možno sirup? Džem? Sladkosti?

A tak vám aj nám teda prajem pestrý a ľahko dostupný výber kvalitných potravín, najlepšie v BIO kvalite na váš stôl a veľa zdravia!

aditíva (prídavné látky)




Hodnotenie: 84.4%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Aditíva ...

    E - kyselina citrónová

    Niekoľko informácii o kyseline citrónovej. Samozrejme, prirodzená kyselina citrónová je neškodná, ba prospešná pre ľudský organizmus, je hojne obsiahnutá v ovocí (jablká, citrusy a iné). Lenže tá, ktorá sa pridáva do potravín, je vyrobená priemyselne. Výrobný proces spočíva v skvasovaní cukornatých roztokov (glukózy) pomocou plesne Aspergillus niger. Vieme, že tieto plesne produkujú mykotoxíny (aflatoxín), ktoré majú karcinogénne, mutagénne a teratogénne účinky. Z produktu sa prakticky nedajú odstrániť (pri zohrievaní nad 180° C sa zničí len 50% toxínov). Takže nie je na vine kyselina citrónová ale spôsob výroby, čo si výrobcovia v žiadnom prípade nepripustia. Oponujú tým, že pridávané množstvo je 100 - 200x menšie, ako škodlivá dávka, no u každého jedinca je iný prah citlivosti, práve preto je riziková.

    K názoru V. Syrového, že ľudstvo by už dávno malo vymrieť ... Človek je jediný tvor na našej planéte, ktorý sa dokáže neuveriteľným spôsobom prispôsobovať - ale nie donekonečna. Dôkaz: koľko druhov zvierat vyhynulo, koľko druhov rastlín je ohrozených, bohužiaľ, zásahom ľudských aktivít, ale človek pretrváva ? Prečo teda pribúda každoročne len na Slovensku 30.000 nových prípadov rakoviny, nepočítam ďalšie tzv. civilizačné ochorenia. Možno aj toto je daň za tie "zlé" E-čka, o ktorých sa možno o 50 rokov dozvedia naši potomkovia, aké sú škodlivé. Veď podobne to bolo aj so syntetickými vitamínmi a dnes odborníci varujú pred prílišným užívaním umelo vyrábaných vitamínov, dokonca je dokázané, že niektoré sú vo veľkom množstve toxické - a to prešlo len pár desiatok rokov.

    E 330 alebo kyselina citrónová

    Som tiež jedna z tých "bláznivých" mamín, ktoré nakupujú potraviny so zoznamom É-čok v ruke. Ani neviem, ako sa zoznam ku mne dostal, ale odovzdávam ho ďalej.
    Prekvapilo ma, keď sa ku mne zoznam dostal o E 330 je napísané výrazne v samostatnom odstavci, citujem: "zamlčované E 330 je z najnebezpečnejších (rakovinotvorná), obsiahnutá v Schweps-citrón, horčica, krabie mäso......", kyselina citrónová je takmer vo všetkom čo sa u nás predáva, nechcela som tomu veriť. Myslím si, že väčšina z nás ani netuší aké nebezpečenstvo sa za É-čkami skrýva.
    Bublinka

    Alergia na glutaman sodny

    Rada by som strucne reagovala na clanok. Do tejto doby som sa ani naznakom nevenovala zlozeniu potravin, ktore denne konzumujem. No cely zivot mi zmenila jedna skusenost; prejavila sa u mna alergia na glutaman sodny E621. Skuste sa zamysliet, kde vsade sa dava tato latka a pritom nie je vobec potrebna pre nas organizmus. Je pre mna obrovsky problem sa stravovat mimo vlastnu kuchynu. Glutaman sodny sa uklada od mala v lymfatickych uzlinach a moze nakoniec sposobit rakovinu.
    Sisa

    je to az neuvertelne, ako sa clovek dokaze skodit. spamatame sa, az ked bude neskoro. ak uz nie je. myslim, ze za takych cca 10 rokov, bude aj vplyvom e- ciek na onkologiach poriadny naval. spamatajme sa!



Čítať celú diskusiu k článku (8 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií