BIO spotrebiteľ

Biozemiaky - chutné a zdravé

04.04.2004 00:00
Zemiaky - každý jedálný lístok ich pozná. Čo sú však BIOzemiaky? Odpoveď na túto otázku, ale aj na to, prečo by sme ich mali vyskúšať, ako ich vypestovať a kde ich zohnať prináša následujúci článok. Hľadáte potraviny s vysokou nutričnou hodnotou? Potraviny, ktoré nie sú chemicky ošetrované? Vyskúšajte biozemiaky! V porovnaní s konvenčnými sú chutnejšie, dlhšie vydržia, obsahujú viac sušiny a vitamínov. A hlavne menej dusičnanov.
Biozemiaky sa pestujú v systéme ekologického poľnohospodárstva, ktorý je prísne kontrolovaný a riadi sa presnými pravidlami v súlade s platnou legislatívou:
  • pestovať sa môže len na pôde, ktorá sa nenachádza v zaťažených územiach a ktorej využitie na tento účel odsúhlasil kontrolný ústav na základe výsledkov analýz cudzorodých látok,
  • hnojiť sa môže len organickými hnojivami, zeleným hnojením, zvyškami rastlín a prírodnými anorganickými hnojivami,
  • na ochranu sa môžu používať len biologické prípravky a mechanické spôsoby regulujúce množstvo burín a škodlivých činiteľov a organizmov (cieľom je potlačenie burín pod hladinu ekonomickej škodlivosti, nie však ich vyhubenie, ochrana rastlín proti chorobám a škodcom je založená na podpore samoregulujúcej funkcie agroekosystému)

Kde sa dajú (certifikované) biozemiaky zohnať? Priamo „z dvora“ od ekofarmárov. Obráťte sa na nás, poradíme Vám, kde biozemiaky zháňame pre členov trenčianskeho klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva (Klub BIO-PaPa).

Ak si zemiaky pestujete sami a radi by ste si v tomto smere prehĺbili Vaše vedomosti, môžeme Vám ponúknuť dva zaujímavé tituly z knižnice Centra environmentálnych aktivít: Karol Kováč: Ekologické pestovanie zemiakov a Bulletin ekologického zemědělství č. : Ekologické pěstovaní brambor. Kompletný zonam ponúkanej literatúry a informácie o výpožičke nájdete v časti knižnica.

Divo žijúce zvieratá dávajú pri slepých ochutnávkach vždy prednosť bioproduktom. A čo my? Podporíme ekologické pestovanie a dáme si tú námahu zohnať si biozemiaky s výbornou kvalitou, chuťou a skladovateľnosťou? Kto raz vyskúšal, môže len podporiť heslo ekologických poľnohospodárov na celom svete: "Ochutnajte ten rozdiel"!






Hodnotenie: 93.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články

  • Biozemiaky - chutné a zdravé (práve čítate)

Diskusia: Biozemiaky - chutné ...

    Zemiaky

    Nájde sa niekto kto ponúka BIO zemiaky v okolí mesta Košice, alebo Prešov?
    Pavol Fábry   Reagovať
     
    0
     
    0

    DAJU SA V OKOLI RUZOMBERKA KUPIT BIO ZEMIAKY?V KRAJNOM PRIPADE MOZU BYT AJ Z ORAVY
    EVAPOHOVEJOVA   Reagovať
     
    0
     
    0

    Biozemiaky

    Ekofarma v Liptovskej Tepličke
    Adresa: PPD, 059 40 Liptovská Teplička
    Telefón: 052/7893241
    Mobil: 0905/414 250
    e-mail: dolinka@stonline.sk
    Kontaktná osoba: Anna Glejdurová
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií