BIO spotrebiteľ

Recepty zo škôlky

03.10.2005 09:25
Recepty zo škôlky Nezábudka v Banskej Štiavnici zo štvrtka 29. 9. 2005. Viac podrobnosti nájdete v článku: Biopotraviny v škôlke!

Snehuliaková nátierka

(podľa Českej BIOkuchařky A. Michalovej, upravené)
Potrebujeme:
  • 110 g pohánková krupica BIO
  • 250 g mlieka
  • 1 mäkký tvaroh
  • 1 Lučina (nemusí byť)
  • 1 biely smotanový jogurt (zvolenský)
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku (rodičom viac, deťom menej)
  • soľ
  • pažítka (petržlenová vňať)

Postup:
Do horúceho mlieka postupne za stáleho miešania prisýpame krupicu. Uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí pridáme jogurt, tvaroh, Lučinu, cibuľu, pažítku. Osolíme a ochutíme cesnakom. Podávame s celozrnným pečivom.

Rýchla mrkvová polievka

Potrebujeme:

Postup:
Na troške oleja osmažíme nahrubo nastrúhanú mrkvu, zalejeme vodou, osolíme a varíme. Na záver pridáme vločky, necháme prevrieť, odstavíme a tesne pred podávaním pridáme cesnak, príp. petržlenovú vňať.
(množstvá neuvádzam, v škôlke je 20 detí)

Mäso s bylinkami

Potrebujeme:
  • kuracie mäso
  • cibuľa
  • olej
  • rajčinový pretlak
  • hladká múka
  • soľ
  • bylinková zmes na cestoviny BIO

Postup:
Na troške oleja osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme a dusíme vo vlastnej šťave. Na záver pridáme pretlak, zahustíme trochou múky a ochutíme bylinkami (zvyčajne pridávame cesnak, ale vzhľadom na polievku sme toto vynechali). Podávame s cestovinami BIO.
(množstvá neuvádzam, v škôlke je 20 detí)

Celerový šalát

Potrebujeme:

Postup:
Ovsené zrná preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočené cez noc. Potom ich prepláchneme a dáme variť. Jablko a zeler očistíme, na hrubo postrúhame a pokvapkáme šťavou z citróna. Pridáme vychladnutý ovos, na hrubo postrúhaný syr a nasekané orechy. Zmes dobre premiešame, pridáme osolený jogurt a necháme hodinu v chladničke. Podávame s tmavým chlebom alebo grahamovým pečivom.

Tip pre gazdinky:
Údený syr akoby potlačil v tomto šaláte výraznú chuť zeleru, voči ktorému má mnoho ľudí predsudky. Osvedčilo sa mi nevravieť hneď, čo je na tanieri. Treba ochutnať.

Šalát zo špaldových zŕn

Potrebujeme:
  • 1 šálku špaldových zŕn BIO
  • 2 jablká
  • šťavu z polovice citróna
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 lyžicu hrozienok BIO
  • mletú škoricu
  • med

Postup:
  • zrná preberieme od nečistôt, premyjeme, necháme namočené cez noc, opäť premyjeme, uvaríme, scedíme
  • hrozienka namočíme na 10 minút, zlejeme vodu
  • jablká na hrubo nastrúhame a polejeme citrónovou šťavou
  • orechy nasekáme
  • všetko spolu zmiešame a ochutíme medom a škoricou
  • naložíme do misiek a ozdobíme plátkami jablka
Podávame na desiatu alebo olovrant, príp. ako dezert.

Tip pre maminy:
Špaldové zrná si môžete uvariť deň vopred, scediť a uložiť do chladničky. Nasledujúci deň máte rýchle občerstvenie, keď sa napr. deti vrátia zo školy. Dnešný recept môže odradiť tým, že „zrno jedia len sliepky“... koniec koncov – chlieb či cestoviny sú tiež len zo zŕn...

Pšenový nákyp

(podľa
Českej BIOkuchařky A. Michalovej, upravené) Potrebujeme:
  • 100 g pšena BIO
  • 1 mäkký tvaroh
  • 4 lyžice medu
  • 3 lyžice oleja
  • 2 vajcia
  • hrsť hrozienok BIO (namočených 20 minút vo vode)
  • mletú škoricu
  • 1 vanilkový cukor
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • hrsť slnečnicových semienok

Postup:
Pšeno preberieme od prípadných nečistôt, zalejeme vriacou vodou, necháme 2 - 3 minúty stáť a vodu zlejeme. Postup opakujeme ešte dvakrát (inak zostane pšeno horké). Potom takto sparené pšeno prepláchneme studenou vodou a varíme na miernom ohni v 1 l vody (je dôležité tento pomer: 100 g pšena – 1 l vody, zachovať). Uvarené pšeno scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Po vychladnutí ho zmiešame s ostatnými prísadami. Zmes vložíme do zapekacej misky a upečieme.

Tip pre maminy:
Pšeno pre deti - Sparené pšeno uvaríme v mlieku na kašu alebo ho dáme variť do zeleninovej polievky miesto cestovín. Uvarené pšeno môžeme podávať ku kuraciemu mäsu a zelenine ako prílohu (miesto ryže či zemiakov) alebo ho zmiešame s banánom a podávame ako sladké hlavné jedlo.

Koláč zo sušeného ovocia

(volám ho aj vianočný) Potrebujeme:
  • 3/4 šálky celozrnnej špaldovej múky hladkej BIO
  • 1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky hrubej BIO
  • 1/2 šálky ovsených vločiek BIO
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1/3 šálky slnečnicových semienok BIO
  • 1 šálku sušených hrozienok BIO
  • 1 šálku sušeného ovocia (odporúčam zmes: marhule, slivky, figy, datle, ale aj samostane so slivkami je to výborné)
  • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli

Postup:
Vyšľaháme vajce s medom, pridáme mlieko a potom olej. Zmiešame múku s vločkami, zomletými orechmi, soľou a kypriacim práškom. Pridáme vyšľahanú zmes. Na záver vmiešame sušené hrozienka, slnečnicu a pokrájané ovocie. Cesto rozotrieme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečieme pri 200 º C asi 12 minút.

Tip pre gazdinky:
Na cesto pravidelne poukladáme mandle. Upečený koláč krájame na štvorce tak, aby mandle boli vždy v ich strede.

Tip pre maminy:
Každá rodina má svoje tradičné vianočné druhy pečiva. Skúste okrem nich pripraviť pre svoje deti tento chutný a súčasne jednoduchý, rýchly koláčik.

Tieto recepty Z. Gallayovej boli prevzaté z mesačníka Štiavnický život.





Hodnotenie: 91.6%, 12 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Recepty zo ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií