Postup:
Do horúceho mlieka postupne za stáleho miešania prisýpame krupicu. Uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí pridáme jogurt, tvaroh, Lučinu, cibuľu, pažítku. Osolíme a ochutíme cesnakom. Podávame s celozrnným pečivom.
Postup:
Na troške oleja osmažíme nahrubo nastrúhanú mrkvu, zalejeme vodou, osolíme a varíme. Na záver pridáme vločky, necháme prevrieť, odstavíme a tesne pred podávaním pridáme cesnak, príp. petržlenovú vňať.
(množstvá neuvádzam, v škôlke je 20 detí)
Postup:
Ovsené zrná preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočené cez noc. Potom ich prepláchneme a dáme variť. Jablko a zeler očistíme, na hrubo postrúhame a pokvapkáme šťavou z citróna. Pridáme vychladnutý ovos, na hrubo postrúhaný syr a nasekané orechy. Zmes dobre premiešame, pridáme osolený jogurt a necháme hodinu v chladničke. Podávame s tmavým chlebom alebo grahamovým pečivom.
Tip pre gazdinky:
Údený syr akoby potlačil v tomto šaláte výraznú chuť zeleru, voči ktorému má mnoho ľudí predsudky. Osvedčilo sa mi nevravieť hneď, čo je na tanieri. Treba ochutnať.
Postup:
Pšeno preberieme od prípadných nečistôt, zalejeme vriacou vodou, necháme 2 - 3 minúty stáť a vodu zlejeme. Postup opakujeme ešte dvakrát (inak zostane pšeno horké). Potom takto sparené pšeno prepláchneme studenou vodou a varíme na miernom ohni v 1 l vody (je dôležité tento pomer: 100 g pšena – 1 l vody, zachovať). Uvarené pšeno scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Po vychladnutí ho zmiešame s ostatnými prísadami. Zmes vložíme do zapekacej misky a upečieme.
Tip pre maminy: Pšeno pre deti - Sparené pšeno uvaríme v mlieku na kašu alebo ho dáme variť do zeleninovej polievky miesto cestovín. Uvarené pšeno môžeme podávať ku kuraciemu mäsu a zelenine ako prílohu (miesto ryže či zemiakov) alebo ho zmiešame s banánom a podávame ako sladké hlavné jedlo.
1 šálku sušeného ovocia (odporúčam zmes: marhule, slivky, figy, datle, ale aj samostane so slivkami je to výborné)
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
štipku soli
Postup:
Vyšľaháme vajce s medom, pridáme mlieko a potom olej. Zmiešame múku s vločkami, zomletými orechmi, soľou a kypriacim práškom. Pridáme vyšľahanú zmes. Na záver vmiešame sušené hrozienka, slnečnicu a pokrájané ovocie. Cesto rozotrieme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečieme pri 200 º C asi 12 minút.
Tip pre gazdinky:
Na cesto pravidelne poukladáme mandle. Upečený koláč krájame na štvorce tak, aby mandle boli vždy v ich strede.
Tip pre maminy:
Každá rodina má svoje tradičné vianočné druhy pečiva. Skúste okrem nich pripraviť pre svoje deti tento chutný a súčasne jednoduchý, rýchly koláčik.
Tieto recepty Z. Gallayovej boli prevzaté z mesačníka Štiavnický život.
Hodnotenie: 91.6%, 12 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.
Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií