BIO spotrebiteľ

Vyhodnotenie Dní ekologického poľnohospodárstva

18.10.2005 07:43
S úspechom sa končia historicky prvé Dni ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Od 23. septembra, kedy sa podujatie začalo krstom loga EKOpoľnohospodárstvo za účasti ministra Simona v Bratislave, sa uskutočnilo spolu vyše 20 podujatí za spolupráce 10 organizácií a vyše 50 dobrovoľníkov v desiatich mestách, na ekofarmách, školách a v bio-obchodoch. Najobľúbenejšou biopotravinou roka v hlasovaní spotrebiteľov sa stala špaldová krupica z produkcie Ekotrendu Myjava, spol. s r.o.
Realizácia Dní ekologického poľnohospodárstva sa uskutočnila z iniciatívy tímu ľudí, ktorí pripravovali Akčný plán rozvoja ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Medzi jeho priority patrí aj zlepšenie informovanosti verejnosti o prednostiach ekologického poľnohospodárstva a biopotravín a zvýšenie podielu slovenských biopotravín na domácom trhu.

Dni ekologického poľnohospodárstva sú zastrešujúcou akciou pre informačné, vzdelávacie a marketingové aktivity pre spotrebiteľov, ktoré majú spoločný cieľ: povzbudiť čo najviac ľudí, aby ochutnali biopotraviny alebo navštívili ekologickú farmu a na vlastné oči sa presvedčili o tom, ako funguje. Mottom 1. ročníka Dní EP bolo „Nájdi si svojho ekofarmára“. Mottom ekologických poľnohospodárov na celom svete je „Ochutnaj ten rozdiel!“ Výborná chuť bioproduktov a biopotravín, ako aj prínos pre zdravie a životné prostredie, sú hlavnými faktormi, prečo ich na celom svete obľubuje čoraz viac spotrebiteľov.

Dni EP sa uskutočnili v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva na Slovensku. Záštitu nad podujatím prevzal minister pôdohospodárstva pán Zsolt Simon.

Aktivity uskutočnené v rámci Dní ekologického poľnohospodárstva:
  • vydanie a distribúcia informačných materiálov (25 000 letákov a 5 000 bulletinov)
  • spustenie internetovej stránky, s denne aktualizovaným kalendárom akcií, 12 tipmi ako sa zapojiť do podujatia a ďalšími informáciami o ekologickom poľnohospodárstve na Slovensku pre verejnosť i médiá
  • hlasovanie o „NAJ biopotravinu“ (280 hlasujúcich)
  • turné infostánku po Slovensku s výstavou BIO-NEBIO (8 miest)
  • prednášky (v 5 mestách)
  • dni otvorených dverí na ekofarmách (3 ekofarmy)
  • ochutnávky v bio-obchodoch (3 mestá) a prezentácie (niekde s ochutnávkami) na školách
  • ďalšie akcie (seminár Ekologické včelárenie v EU, Ekojarmok, kurz varenia...)

Spolu sa uskutočnilo pri príležitosti Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku vyše 30 akcií. Do ich prípravy a realizácie sa zapojilo 5 organizácií a vyše 50 jednotlivcov – všetci na dobrovoľnej báze. Podujatím bolo priamo oslovených okolo 5 – 10 000 ľudí.

NAJ biopotravina roka 2005

Ešte stále je na Slovensku veľa spotrebiteľov, ktorí biopotraviny nepoznajú. Na druhej strane ľudia, ktorí ich raz ochutnali, sa stávajú ich stálymi odberateľmi a veľmi si ich pochvaľujú. Preto sa Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne, pri ktorom už 4. rok funguje aj klub priateľov ekologického poľnohospodárstva (Klub BIO PaPa), rozhodlo zorganizovať hlasovanie o najobľúbenejšiu slovenskú biopotravinu. Z celkového počtu 280 hlasujúcich dostala 44 hlasov (vyše 15%) špaldová krupica z Ekotrendu Myjava s.r.o. a stala sa tak v spotrebiteľskom hlasovaní najobľúbenejšou biopotravinou roka 2005“. Za tento výrobok získava firma Ekotrend Myjava s.r.o. ocenenie od ministerstva pôdohospodárstva, Zväzu Ekotrend a Centra environmentálnych aktivít, ako aj možnosť používať nápis „NAJ biopotravina roka 2005“ na obale výrobku.

Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku má obrovský potenciál, ale chýba osveta

Informovanosť spotrebiteľov je prvým krokom k dopytu po zdravých biopotravinách a rozvoju domáceho bio-spracovateľského priemyslu. Dnes je na Slovensku vyše 200 ekofariem a necelých 5% pôdy z celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy je obhospodarovanej v systéme ekologického poľnohospodárstva. Hoci sa už aj na Slovensku rozbieha trh s biopotravinami (dajú sa kúpiť vo vyše 30 špecializovaných obchodov a aj v niektorých reťazcových obchodoch), žiaľ, veľká väčšina produkcie ide stále na vývoz v podobe nespracovaných bioproduktov (jahňatá, jalovice, jablká, lesné plody...).

Ďalšiemu rozvoju ekologického poľnohospodárstva na Slovensku najviac pomôže osveta spotrebiteľov. Preto bolo usporiadanie Dní ekologického poľnohospodárstva veľmi potrebné a dôležité. Záujem ľudí o možnosť kúpy bioproduktov a tisícky rozdaných informačných materiálov počas turné infostánku potvrdzujú, že ekologické poľnohospodárstvo má na Slovensku obrovský potenciál.

Hovorí minister Simon: „Hlavnými prekážkami rozšírenia bioproduktov na Slovensku je ich vyššia cena a ťažká dostupnosť. V prvom prípade určite pomôže osveta. Aj preto som rád, že sa na celom Slovensku konajú Dni ekologického poľnohospodárstva. Pokladám za veľmi dôležité, aby sa aj bežným spotrebiteľom, ktorí sa o to sami mimoriadne nezaujímajú, dostali informácie o tom, čo to vlastne bioprodukcia je, čo znamená pre ich zdravie a pre zdravie prostredia v ktorom žijú.“

Produkty ekologického poľnohospodárstva sa vyznačujú vysokou kvalitou a výbornou chuťou. Žiaľ, mnohí slovenskí spotrebitelia bioprodukty a biopotraviny ešte neobjavili. Čo im odkazuje pán minister Simon?

V prvom rade to, že ak si kúpia produkt označený ako bio, majú záruku, že konzumujú skutočne tú najvyššiu kvalitu.

Ekologickí poľnohospodári produkujú veľmi chutné, zdravé potraviny a starajú sa o dobré životné prostredie. Je celospoločenským záujmom, aby sa ekologické poľnohospodárstvo aj na Slovensku stalo široko medializovanou témou, tak ako v iných krajinách Európskej únie.

Dni ekologického poľnohospodárstva sú 1. významným krokom k zvýšeniu informovanosti spotrebiteľov v histórii ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Preto všetkým organizátorom podujatia, Ministerstvu pôdohospodárstva, ktoré podujatie finančne podporilo a prevzalo nad ním záštitu, a v neposlednom rade dobrovoľníkom, bez pomoci ktorých by realizácia podujatia v takej šírke nebola možná, patrí poďakovanie!

1. ročník Dní ekologického poľnohospodárstva sa končí a začínajú sa prípravy 2. ročníka.





Hodnotenie: 60%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Vyhodnotenie Dní ekologického ...

    Ocenenie

    Iba na doplnenie spravy - organizacny vybor prvych Dni ekologickeho polnohospodarstva v zastupeni panom Ing. Rudolfom Trebatickym bol pri prilezitosti Svetoveho dna potravin oceneny madailou FAO UN, za uspesnu realizaciu prvych Dni ekologickeho polnohospodarstva na Slovensku. Vzhadom na skutocnost, ze pan Ing. Trebaticky sa zo zdravotnych dovodov nemohol oslav svetoveho dna potravin zucastnit osobne, ocenenie za neho prebrala clenka organizacneho vyboru pani Zuzana Homolova z Ekotrendu.
    Michal Demes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Čo keby pán Demeš napísal, čo je medaila FAO UN!
    Marián   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Dni EP 2005



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií