Realizácia Dní ekologického poľnohospodárstva sa uskutočnila z iniciatívy tímu ľudí, ktorí pripravovali Akčný plán rozvoja ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Medzi jeho priority patrí aj zlepšenie informovanosti verejnosti o prednostiach ekologického poľnohospodárstva a
biopotravín a zvýšenie podielu slovenských
biopotravín na domácom trhu.
Dni ekologického poľnohospodárstva sú zastrešujúcou akciou pre informačné, vzdelávacie a marketingové aktivity pre spotrebiteľov, ktoré majú spoločný cieľ: povzbudiť čo najviac ľudí, aby ochutnali biopotraviny alebo navštívili ekologickú farmu a na vlastné oči sa presvedčili o tom, ako funguje. Mottom 1. ročníka Dní EP bolo „Nájdi si svojho ekofarmára“.
Mottom ekologických poľnohospodárov na celom svete je „
Ochutnaj ten rozdiel!“ Výborná chuť
bioproduktov a biopotravín, ako aj prínos pre zdravie a životné prostredie, sú hlavnými faktormi, prečo ich na celom svete obľubuje čoraz viac spotrebiteľov.
Dni EP sa uskutočnili v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva na Slovensku. Záštitu nad podujatím prevzal minister pôdohospodárstva pán Zsolt Simon.
Aktivity uskutočnené v rámci Dní ekologického poľnohospodárstva:
- vydanie a distribúcia informačných materiálov (25 000 letákov a 5 000 bulletinov)
- spustenie internetovej stránky, s denne aktualizovaným kalendárom akcií, 12 tipmi ako sa zapojiť do podujatia a ďalšími informáciami o ekologickom poľnohospodárstve na Slovensku pre verejnosť i médiá
- hlasovanie o „NAJ biopotravinu“ (280 hlasujúcich)
- turné infostánku po Slovensku s výstavou BIO-NEBIO (8 miest)
- prednášky (v 5 mestách)
- dni otvorených dverí na ekofarmách (3 ekofarmy)
- ochutnávky v bio-obchodoch (3 mestá) a prezentácie (niekde s ochutnávkami) na školách
- ďalšie akcie (seminár Ekologické včelárenie v EU, Ekojarmok, kurz varenia...)
Spolu sa uskutočnilo pri príležitosti Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku vyše 30 akcií. Do ich prípravy a realizácie sa zapojilo 5 organizácií a vyše 50 jednotlivcov – všetci na dobrovoľnej báze. Podujatím bolo priamo oslovených okolo 5 – 10 000 ľudí.
NAJ biopotravina roka 2005
Ešte stále je na Slovensku veľa spotrebiteľov, ktorí biopotraviny nepoznajú. Na druhej strane ľudia, ktorí ich raz ochutnali, sa stávajú ich stálymi odberateľmi a veľmi si ich pochvaľujú. Preto sa
Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne, pri ktorom už 4. rok funguje aj klub priateľov ekologického poľnohospodárstva (Klub BIO PaPa), rozhodlo zorganizovať hlasovanie o najobľúbenejšiu slovenskú biopotravinu. Z celkového počtu 280 hlasujúcich dostala 44 hlasov (vyše 15%)
špaldová krupica z Ekotrendu Myjava s.r.o. a stala sa tak v spotrebiteľskom hlasovaní najobľúbenejšou biopotravinou roka 2005“. Za tento výrobok získava firma
Ekotrend Myjava s.r.o. ocenenie od ministerstva pôdohospodárstva, Zväzu Ekotrend a Centra environmentálnych aktivít, ako aj možnosť používať nápis „NAJ
biopotravina roka 2005“ na obale výrobku.
Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku má obrovský potenciál, ale chýba osveta
Informovanosť spotrebiteľov je prvým krokom k dopytu po zdravých
biopotravinách a rozvoju domáceho bio-spracovateľského priemyslu. Dnes je na Slovensku vyše 200 ekofariem a necelých 5% pôdy z celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy je obhospodarovanej v
systéme ekologického poľnohospodárstva. Hoci sa už aj na Slovensku rozbieha trh s
biopotravinami (dajú sa kúpiť vo vyše 30 špecializovaných obchodov a aj
v niektorých reťazcových obchodoch), žiaľ,
veľká väčšina produkcie ide stále na vývoz v podobe nespracovaných bioproduktov (jahňatá, jalovice, jablká, lesné plody...).
Ďalšiemu rozvoju ekologického poľnohospodárstva na Slovensku najviac pomôže osveta spotrebiteľov. Preto bolo usporiadanie Dní ekologického poľnohospodárstva veľmi potrebné a dôležité. Záujem ľudí o možnosť kúpy bioproduktov a tisícky rozdaných informačných materiálov počas turné infostánku potvrdzujú, že ekologické poľnohospodárstvo má na Slovensku obrovský potenciál.
Hovorí minister Simon:
„Hlavnými prekážkami rozšírenia bioproduktov na Slovensku je ich vyššia cena a ťažká dostupnosť. V prvom prípade určite pomôže osveta. Aj preto som rád, že sa na celom Slovensku konajú Dni ekologického poľnohospodárstva. Pokladám za veľmi dôležité, aby sa aj bežným spotrebiteľom, ktorí sa o to sami mimoriadne nezaujímajú, dostali informácie o tom, čo to vlastne bioprodukcia je, čo znamená pre ich zdravie a pre zdravie prostredia v ktorom žijú.“
Produkty ekologického poľnohospodárstva sa vyznačujú vysokou kvalitou a výbornou chuťou. Žiaľ, mnohí slovenskí spotrebitelia
bioprodukty a biopotraviny ešte neobjavili. Čo im odkazuje pán minister Simon?
V prvom rade to, že ak si kúpia produkt označený ako bio, majú záruku, že konzumujú skutočne tú najvyššiu kvalitu.
Ekologickí poľnohospodári produkujú veľmi chutné, zdravé potraviny a starajú sa o dobré životné prostredie. Je celospoločenským záujmom, aby sa ekologické poľnohospodárstvo aj na Slovensku stalo široko medializovanou témou, tak ako v iných krajinách Európskej únie.
Dni ekologického poľnohospodárstva sú 1. významným krokom k zvýšeniu informovanosti spotrebiteľov v histórii ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Preto všetkým organizátorom podujatia, Ministerstvu pôdohospodárstva, ktoré podujatie finančne podporilo a prevzalo nad ním záštitu, a v neposlednom rade dobrovoľníkom, bez pomoci ktorých by realizácia podujatia v takej šírke nebola možná, patrí
poďakovanie!
1. ročník Dní ekologického poľnohospodárstva sa končí a začínajú sa prípravy 2. ročníka.