BIO spotrebiteľ

Zvieratá v krutých mrazoch

08.02.2006 00:34
Extrémne mrazy, ktoré v posledných dňoch dosahujú aj na Slovensku rekordné hĺbky sú veľkým problémom aj pre zvieratá. Prosíme preto chovateľov a majiteľov psov, aby urýchlene urobili potrebné opatrenia, ktoré môžu zvieratám zachrániť zdravie a život. Adekvátna starostlivosť o zviera je POVINNOSŤOU každého chovateľa.
Extrémne mrazy, ktoré v posledných dňoch dosahujú aj na Slovensku rekordné hĺbky sú veľkým problémom aj pre zvieratá. Bohužiaľ drsnou zimou trpia nielen zvieratá opustené, stratené, túlajúce sa po uliciach, ale aj tie, ktoré svojich majiteľov majú. Ide predovšetkým o psy chované vonku, na dvoroch a v záhradách, ktoré sú často uväznené na krátkych reťaziach a chýba im aj to najzákladnejšie vybavenie – zateplená búda, kvalitné krmivo a čerstvá voda. Musíme bohužiaľ konštatovať, že nejde o ojedinelé prípady nevhodného ustajnenia a zanedbávania, ale o tisícky zvierat, ktoré trpia podchladením, podvýživou, izoláciou.

Prosíme preto chovateľov a majiteľov psov, aby urýchlene urobili potrebné opatrenia, ktoré môžu zvieratám zachrániť zdravie a život. Adekvátna starostlivosť o zviera je POVINNOSŤOU každého chovateľa.

  • Ak chováte psa vonku, je bezpodmienečne nutné, aby zviera malo vhodné ustajnenie – najlepšie búdu, zabezpečenú proti studenému mrazivému počasiu, najmä ak pes patrí medzi krátkosrsté plemená. Najlepší spôsob je, že zateplíte vnútro búdy napríklad starými kobercami alebo polystyrénom, ktoré budú lepšie izolovať teplo. Účinok zvýšite, ak urobíte do búdy krytý vchod, cez ktorý bude môcť pes voľne prechádzať. V prípade, že mrazy sú mimoriadne extrémne, je potrebné psa aspoň dočasne prichýliť do vnútorných priestorov. Niektoré plemená nnemôžu byť ustajňované vonku vôbec! (ratlík, boxer, ridgeback, doberman apod)
  • Dohliadajte na stály prísun čerstvej vody – niekoľkokrát denne. Keď teploty klesá pod nula stupňov, voda v miske zamrzne a pes zostane bez tekutín.
  • Podvýživený alebo zle živený pes sa len veľmi ťažko môže ubrániť podchladeniu. Dbajte na to, aby mal pravidelný prísun kvalitnej potravy – granule s vyšším obsahom tuku.
  • Pokiaľ zviera nie je tetované alebo začipované, označte ho známkou na obojku, na ktorej bude uvedený kontakt na chovateľa. V prípade straty a zabehnutia je to najrýchlejšia cesta, ako ho vrátiť domov. Mrazy, predovšetkým v noci, sú pre zatúlané zvieratá smrteľným nebezpečenstvom. Na klzkých komunikáciách sa tiež ľahko môžu stať príčinou dopravných nehôd alebo sami uhynúť pod kolesami áut. Snažte sa zviera zabezpečiť, aby sa nemohlo stratiť či zabehnúť.


Ďakujeme za spoluprácu.





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Monika Ďurkovičováhovorkyňa Slobody Zvierat

Diskusia: Zvieratá v krutých ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Welfare zvierat
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií