Totiž: prišla ku nám už nie jedna otázka ohľadne morských rias. Napríklad ako načo sú vôbec dobré tie chaluhy? Prečo ich máme jesť, keď také u nás nerastie?! A nakoľko aj ja sama často odporúčam riasy ako prírodné liečivo a na jednej strane stretávam s ich výborným hodnotením a pôsobením, na strane druhej s minimálnou informovanosťou ba až zatracovaním.
Nuž prečo riasy?
Zopár pozitív morských rias:
- čistia telo, odbúravajú z tela ťažké kovy a rádioaktívne látky
- bohatý obsah vápnika, železa, jódu, draslíka, kyseliny listovej či vitamínu A,D,E.
- zdroj bielkovín
- regulujú hladinu cholesterolu
- neutralizujú kyseliny z modernej stravy
- sú "BIO" – darí sa im len tam, kde je čisté more
- majú pozitívny vplyv na vlasy
Aké druhy rias poznáme a čo s nimi?
Poznáme a aj dostaneme kúpiť už aj nás na Slovensku niekoľko druhov rias:
Nori
Jedny z najpopulárnejších rias pre začiatočníkov. Jeden z najväčších zdrojov bielkovín, pomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu, rozpúšťajú tuk, zlepšujú trávenie ťažkých jedál.
Príprava:
Ideálnou formou sú Vločky Nori, ktorými už len posypete pokrmy ako s petržlenovou vňaťou. Ešte aj tak vyzerajú, výhoda pre nedôverčivých stravníkov :-D
Wakame
Upravujú krvný tlak, čistia krv. Obsah vápnika je niekoľkonásobne vyšší ako u kravského mlieka – odporúčam pri alergiách na kravské mlieko!! A taktiež železo je bohato zastúpené.
Ako ich pripravíte?
Opláchnite kúsok wakame, niečo o veľkosti poštovej známky. Namočte ho a keď po pár minútkach zmäkne, nakrájajte ho na kúsky a krátko povarte, záverom 5-10 minút, v polievke, ktorú varíte. Alebo do zeleninových šalátov cca na pol hodinku namočte a nakrájajte na pásiky. Rovno sa tak dajú konzumovať surové.
Kombu
Obsah jódu ich predurčuje ako liek na štítnu žľazu už storočia v čínskej medicíne. Okrem toho výborne čistí črevá, odvádza z tela jedy a chráni pred vysokým krvným tlakom.
Príprava:
Kúsok (veľkosť ako 2-3 poštové známky) potrebujeme variť asi hodinu, preto sú ideálne pri varení strukovín ale ryže natural. Nakoľko zmäkčujú ostatné potraviny, uľahčujú ich stráviteľnosť.
Poznáme aj
Tororo Instant Kombu – čo je vlastne tá istá riasa, len už prepripravená sušením sa slnku, naložením v ryžovom octe a roztrhnaná. Ju stačí už len rozpustiť v uvarenej polievke alebo omáčke. Svojou príjemnou kyslou chuťou jemne doladí pokrm.
A recepty kde použijeme riasy?
Riasy môžete pridávať do bežných zeleninových jedál, obilninových. Výborné sú v polievkach, šalátoch. Stačí pridať podľa návodu.
Tak vám prajem dobrú chuť a zdravia veľa.