BIO spotrebiteľ

Šunka
Dáte si?

13.02.2006 00:05
Kto by nemal rád šťavnatý kus mäsa zvaný šunka? Málokto, okrem presvedčených vege-jedákov, odolá. A prosím presvedčených, aby ma nebili, možno ju mali radi, keď boli deti.
Šunka – dusená, light, pizza šunka, toastová, šunka od kosti, Bio, hydinová. Ponuka je veľká, tak ako dnešná doba žiada, ale rozdiely priam priepastné.

Veľmi sa mi páčil článok JE LIBO ŠUNČIČKU? na BIO spotrebitel.cz o tomto kúsku lahôdky. Akoby autorka Jana Průšová písala aj z mojej duše:

Keď sa povie šunka, možno sa vám rovnako ako mne vybaví obrázok z detstva: „mám angínu a zrazu sa objaví otec s balíčkom, v ktorom je ukrytá malá vzácnosť – šunka – na posilnenie!“ A strih – 10 rokov potom a ďalší obrázok: „som v nemocnici, operovali mi slepák a zase sa objavia moji záchrancovia s potravinovým balíčkom. Skrýva chleba s maslom a samozrejme so šunkou. A opäť strih – po ďalších 10-tich rokoch: „lekár mi s úsmevom oznamuje že som tehotná. Nasleduje rozhovor o tom, ako sa mám stravovať, čo áno a čo nie. A medzi prvými doporučenými jedlami zavonia – šunka.

Ako sa zdá, šunka je liek, špeciálna zložka našej stravy. Nuž tak buďte dobre informovaní, nech viete, čo si kupujete, na čom si pochutnávate, či naozaj deťom prilepšujete a za čo vlastne platíte.

Čo vlastne tá šunka je?

BIO šunka
Šunka v kvalite BIO
Pravá lisovaná šunka je bravčové mäso zo stehna (jedno z najkvalitnejších kúskov z prasiatka), ktorú mäsiar nakrája, zmieša so soľou a zmieša. Naloží mäso do formy, uvarí, vyúdi. Pri tomto postupe vzniká šunka takzvanej najvyššej kvality, ktorá obsahuje 16% svalovej bielkoviny – ale pozor, to nie je to isté ako mäso! (Napr. čistá svalovina ako napr. bravčová pečeň obsahuje 20% svalovej bielkoviny). A taktiež dôležitý je obsah vody - 10-20% a tá dodáva šunke šťavnatosť.

Trúfam si povedať, že na českom trhu je len jedna takáto šunka – BIO šunka z farmy Sásov. My už doma ani inú nejedávame, je naozaj vynikajúca, žiadne konzervanty, chémia, fosfáty. Zvieratá žijú podľa pravidiel welfare, čo napríklad znamená, že majú dostatok životného priestoru, môžu von do výbehu, žijú voľne v skupine širokej rodiny, dostávajú kvalitnú stravu bez antibiotík a GMO krmív. Je to šunka, ktorú kľudne dám aj deťom.

...píše Jana Průšová.

Aká je potom šunka, ktorú si bežne kupujeme v obchode?

Tú bežnú šunku v obchodom tvorí – bravčové mäso z veľkochovov (určite tušíte, že zásady welfare tieto zvieratá nepoznajú), tuk, voda a chemický kokteil. Kúzelné chemikálie dokážu vyčarovať chutnú šunku, ale pozor! Napr. vysoká dávka polyfosfátov viaže vápnik, mnohé ktoré predlžujú trvanlivosť sú priam toxické (ich zoznam nájdete v knihe V. Syrového – Tajomstvo výrobcov potravín). Farbivá a vône - chemické pomády -pridajú zdanie mäsa, hoci u tých najlacnejších je obsahom len tuk, koží a rastlinné (sójová, zemiaková) bielkoviny. A využívanie napríklad pšeničnej zložky pri výrobe zvyšuje riziko pre ľudí s celiakiou a zmes dusitanov je záťažou pre všetkých, obzvlášť pre deti.

Aké je zloženie šunky, by ste sa mali pri nákupe dozvedieť. Napr. Výberová šunka má 13% svalovej bielkoviny, štandartná len 10%. Malo by platiť, že čím drahšie, tým lepšie.

Prečo ten rozdiel?

BIO šunka
Prasiatka s mamou vo výbehu (Ekofarma Sasov)
Ste ako spotrebiteľ(ka) sklamaný(á), že šunka nie je len mäso, soľ, korenie a primerané množstvo vody, ale mäso veľa vody, tuk a „éčka“? Pýtate sa, prečo sa používa pri výrobe údenín rastlinná bielkovina? Prečo výrobcovia používajú všetkých „chemických pomocníkov“, často na hranici zdravotnej prijateľnosti? Pretože je to ekonomicky výhodné a časovo nenáročné – hlavne, aby sa to dobre predávalo.

( Prevzaté od Jany Průšovej.
Skrátená verzia
)

Nakoľko v našich slovenských končinách sa k Bio-šunke stále len tak ľahko nedostanete, ostáva nám zatiaľ držať päste našim farmárom. Nech sa im darí rozširovať svoje výrobky po našej krajine viac a viac.





Hodnotenie: 85.8%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Šunka ...

    aj my!!!

    aj my chceme bio šunku!!!! :-) sem s ňou. prosím, prosím, prosím!
    luba

    no teda, ja o bio sunke uz viem davno, ale este som ju v SR nestretla. Kupuje ju niekto niekde v BA?
    katarina

    denne

    Sunku, napriek k tomu ze je nezdrava jem takmer denne. Samozrejme nemyslim tu BIO,la eklasicku. O BIO som este nepocul, ale rad ju vymenim za tu beznu. Ta mi uz nejako prestava chutit a tusim mi aj skodi na zaludok.
    Atlet

    šunka

    Vážený čo sa týka dusenej šunky niet nad robenú ju vcelku. Môj recept je robený z karé aj z karmenádly.Postup je jednoduchý a to 1.5 kg mäsa 1dg sol 1.5dg rýchlosoly 1.5dcl vody.Sol rozmiešame vo vode a zalejeme mäso ktoré máme naložé tri dni pričom ho raz za 24 h.obrátime.Dáme do folie na ktorú nasypeme papriku alebo nahrubo zomleté korenie zabalýme a dáme do formy na šunku varýme 1.5h pri teplote 80 až85C.Dobrú chuť.
    gidko

    Re: Šunka

    Akurat, ze ta rychlosol je pekne svinstvo-karcinogenne(
    beeboob



Čítať celú diskusiu k článku (6 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií