BIO spotrebiteľ

Vyhodnotenie súťaže „Kto nájde viac éčiek?“

15.05.2006 08:31
Súťaž prebehla a je vyhodnotená, ale s výsledkami vás budeme ešte nejaký ten deň napínať. Dnes začneme o tom, prečo bola vlastne táto súťaž, ako ste súťažili, a čo ste objavili. A tiež o sile spotrebiteľa...

Cieľ súťaže

Cieľom našej súťaže bolo v prvom rade poskytnúť základné informácie o tom, ktoré prídavné látky sú prijateľné a ktorým je naopak treba sa čo najviac vyhýbať. Na trhu sa objavuje čoraz viac potravín, cielene „vylepšených“ tak, aby vyzerali a chutili čo najlepšie a aby zároveň mali čo najdlhšiu trvanlivosť (čím dlhšia trvanlivosť, tým väčšia šanca uspieť s výrobkom na trhu).

I keď z oficiálnych miest sme vždy informovaní o neškodnosti prídavných látok, nejeden odborník na zdravú výživu upozorňuje, že:

  • limity prídavných látok sú stanovené bez ohľadu na fakt, koľko rôznych druhov prídavných látok potravina obsahuje (napr. množstvo jedného druhu farbiva v cukrovinke je pod hranicou limitu, ale potravina môže obsahovať aj 5 ďalších druhov farbív)

  • nie sú preskúmané dlhodobé účinky konzumácie potravín obsahujúcich väčšie množstvá prídavných látok

  • každý sme iný, a čo jednému neškodí, môže u druhého prispievať k hyperaktivite, vyvolať astmatický záchvat či inak negatívne ovplyvniť zdravotný stav (predovšetkým deti a alergici by sa mali rizikovým prídavným látkam vyhýbať).

Tajomstva vyrobcov potravin
Tajomstvá vyrobcov potravin
Pre ľahšiu orientáciu v „éčkach“ sa odvolávame na kategorizáciu prídavných látok známeho odborníka na zdravú výživu Ing. Víta Syrového, ktorý začal svoju profesionálnu dráhu vo výskumnom ústave potravinárskom v Prahe práve na oddelení výživových a aditívnych látok.

Pán Syrový rozdeľuje prídavné látky podľa ich účinku na zdravie človeka do piatich kategórií:
  1. priaznivo pôsobiace látky
  2. látky ešte prijateľné
  3. látky menej vhodné
  4. látky pôsobiace nepriaznivo
  5. látky výrazne nepriaznivé

Aké sú výsledky súťaže?

Budeme vás trochu napínať a zatiaľ prezradíme len toľko, že:
  • do súťaže sa zapojilo 13 súťažiaciach
  • víťazný „éčkový magnát“ vzišiel z celkového počtu 16 nominovaných výrobkov
  • spolu ste našli vyše 50 prídavných látok, z toho:
    • 12 z kategórie (4 = látky pôsobiace nepriaznivo)
    • 11 z kategórie (5 = výrazne nepriaznivé látky).

Aké „éčka“ ste našli?

Rozdelenie prídavných látok podľa účelu a príklady potravín, v ktorých ste tieto „éčka“ našli:

Vieme, čo jeme?
Vieme čo jeme?
Farbivá

E102 - Tartrazín (5)
E104 - chinolín (5)
E110 - žlť-oranž S, (5)
E120 - kyselina karmínová, košenilová červeň, (5)
E122 - Azorubín, červené umelé farbivoE 129 – Allura červená AC (4)
E 124 - Ponceau 4R (Košenilová červená A) (5)
E133 - brilantná modrá farba (5)

Obsahovali ich: ovocné nápoje, cukríky, lízatko

Konzervačné látky a antioxidanty

E 211 - Benzoan sodný (5)
E 220 - oxid siričitý (5)
E250 - dusitan sodný (5)

Obsahovali ich: ovocný nápoj, sušené jablká, paštika

Povolené nosiče a rozpúšťadlá nosičov

E412 – Guarová guma (4)
E414L - arabská guma (4)
E 476 - polyglycerolpolyricínoleát (4)

Obsahovali ich: paštika, cereálna sušienka

Sladidlá

E 950 - Acesulfam K (4)
E 951 - Aspartam (4)
E952 - Cyklamát sodný (5)
E 954 - Sacharín sodný (5)

Obsahoval ich ovocný nápoj

Iné povolené prídavné látky

E 339 - Fosforečnan sodný (4)
E340ii - dihydrogénfosforečnan draselný (4)
E450 - difosforečnan (4)
E452ii - polyfosfát (4)
E621 - Glutaman sodný (4)
E635 - Dvojsodné soli 5c-ribonukleotidov (4)

Obsahovali ich: paštika, cereálna sušienka , syrová omáčka, instantná káva

Sila spotrebiteľa

Teda, „urodilo“ sa tých éčiek, ale neklesajme na duchu :-). Výrobky obsahujúce dlhé zoznamy prídavných látok nechajme ležať v regáli a pošlime tak správu výrobcom, že o chemicky konzervované potraviny (E 211 benzoan sodný, E 250 dusitan sodný, E 338 kyselina fosforečná ), nápoje a cukrovinky so syntetickými farbivami ( E 102 tartrazín, E 110 žltá SY, E 124 košenilová červená, E 133 brilantná modrá), potraviny dochucované glutamanom sodným (E 621), sladené náhradnými sladidlami (s výnimkou diabetikov), potraviny „vylepšované“ zahusťovadlami, stabilizátormi, emulgátormi.... nemáme záujem.

Uprednostňujme výrobky, ktoré prídavné látky buď neobsahujú, ale len ich prijateľnejšie druhy, a to len v nižšom množstve. Pre zdravie nás a našich detí a pre radostnejšie žitie...

A to je na dnes všetko. Zajtra sa dozviete, akým spôsobom sme súťaž vyhodnocovali a umiestnenia z konca súťažného poľa.





Hodnotenie: 66.6%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Vyhodnotenie súťaže „Kto nájde viac ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Potravinová bezpečnosť
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií