BIO spotrebiteľ

Vyhodnotenie súťaže „Kto nájde viac éčiek?“ (2)

16.05.2006 07:13
Jednoduchý spôsob, ako určiť „záťaž“ potraviny nepriaznivými prídavnými látkami, je vypočítať celkový E – koeficient. Jeho výška záleží nielen od samotného počtu prídavných látok, ale aj stupňa ich zdravotnej prospešnosti, resp. neprospešnosti.
Výpočet si môžete prakticky vyskúšať na vzorke 9 výrobkov, ktoré boli nominované do našej súťaže, ale neumiestnili sa na bodovaných (čokoládových) miestach. Vy ostatní, ktorí ste sa zapojili do našej súťaže s inými tipmi, sa už môžete tešiť na sladkú odmenu :-).

Aby bolo možné urobiť si úsudok o tom, aký bude celkový dopad konkrétnej potraviny, zrátame jednotlivé číselné hodnoty obsiahnutých prídavných látok a dostaneme celkový koeficient vhodnosti danej potraviny (čím je nižší, tým lepšie).

Pozrime sa napríklad na taký džús Relax jahoda. Zloženie: voda, cukor (glukózový sirup), jablčný koncentrát, kyselina citrónová, prírodná a prírodne identická aróma (jahodová), kyselina askorbová (vit. C), farbivo (E 122).

zloženie Jupíka
zloženie Jupíka
Podľa tabuľky Ing. Syrového dostávame nasledovné číselné ohodnotenie:
- kyselina citrónová (E 330): 3
- kyselina askorbová (E 300): 1
- syntetické červené farbivo azorubín (E 122): 5

Celkový koeficient: 3+1+5=9 bodov

Teraz je snáď všetko jasné a môžeme prejsť k samotnému vyhodnoteniu súťaže. Potešilo nás množstvo príspevkov od vás, ako aj fakt, že ste si dali prácu s pomenovaním a kategorizáciou ( v niektorých prípadoch aj popisom) prídavných látok. Na prídavné látky z kategórií 4 a 5 upzorňujeme priamo v texte farebným značením takto:
4 - látky pôsobiace nepriaznivo
5 - látky výrazne nepriaznivé.

Na 6.-14. mieste sa umiestnili

Jupík - obľúbený nápoj detí
Jupík - obľúbený nápoj detí
Jupík (nesýtený ovocný nápoj pre deti)
Celkový koeficient: 1+1+3+3+5+5+5+3+3=29

Tip poslala: Mária M.

Text správy:
Dobrý deň, pripájam sa do súťaže o éčkach: JUPÍK - nápoj pre deti:
E 440 – stabilizátor ( kategória 3, látky menej vhodné)
E 410 – karubin (kategória 1, priaznivo pôsobiace látky)
E 461 - karboxymetylcelulóza ( kategória 3, látky menej vhodné) - možné následky: anafylaktický šok, zažívanie, alergia
E 202 - sorban draselný ( kategória 3, látky menej vhodné)
E 211 - benzoát sodný - môže vyvolať alergiu (kategória 5, významne nepriaznivé látky)
E 129 – Allura červená AC (farbivo) - alergia, môže zapríčiniť rakovinu, v USA zakázané (kategória 5, významne nepriaznivé látky)
E 122 - Azorubín farbivo - alergia, astma, kožné reakcie - pokusy na zvieratách: vedľajšie účinky na krvný obraz, pľúca, pankreas (kategória 5, významne nepriaznivé látky)
E - 330 - kyselina citrónová ( kategória 3, látky menej vhodné)
E - 501 - uhličitan draselný ( kategória 3, látky menej vhodné)


JoJo vexta
JoJo vexta - na jedenie alebo na hranie
Gumové cukríky JoJo Vextra
Celkový koeficient: 2+3+3+5+5+5+5=28

Tip poslala: Zuzana C.

Text správy:
Látky ešte prijateľné (Kategória 2)
E903 karnaubský vosk - leštidlo, lubrikant, nosič

Látky menej vhodné (Kategória 3)
E330 kyselina citrónová, škodlivá vo väčšom množstve
E422 glycerol, sladidlo, zvlhčovadlo, škodlivé vo väčšom množstve

Výrazne nepriaznivé látky (Kategória 5)
E104 žlté farbivo (Chinolínová žltá) nevhodné pre alergikov, astmatikov a hyperaktívne deti, škodlivé vo väčšom množstve
E110 oranžové farbivo (Žltá FCF) nevhodné pre alergikov, astmatikov a hyperaktívne deti, škodlivé vo väčšom množstve
E129 červené farbivo (Allura červená AC)
E133 modré farbivo (Brilantná modrá FCF) nevhodné pre alergikov, astmatikov a hyperaktívne deti, škodlivé vo väčšom množstve


BeBe Brumík s mliečnou náplňou - (cereálna sušienka)
Celkový koeficient: 3+3+3+3+3+3+4+4=26

Tip poslala: Zuzana C.

Text správy:
Látky menej vhodné (kategória 3)
E330 kyselina citrónová, škodlivá vo väčšom množstve
E422 glycerol, sladidlo, zvlhčovadlo, škodlivé vo väčšom množstve
E500 uhličitan sodný, reguláror kyslosti, kypriaca látka
E503 uhličitan amónny, regulátor kyslosti, kypriaca látka, škodlivá vo väčšom množstve
E472b mono- a diacylglyceridy jedlých mastných kyselín estrifikovaných kyselinou mliečnou, emulgátor, stabilizátor
E475 polyglycerinestery jedlých mastných kyselín emulgátor, stabilizátor


Látky pôsobiace nepriaznivo (kategória 4)
E412 guma guar, stabilizátor emulzií a zahusťovadlo, znižuje hladinu cholesterolu, u citlivých osôb dráždi pokožku
E450 difosforečnan, regulátor kyslosti, kypriaca látka, emulgátor, stabilizátor zdroj fosforu, škodlivý vo väčšom množstve


Pims čoko piškotóty
Pims čoko piškotóty
PIM´s Čokopiškóty
Celkový koeficient: 4+1+3+1+3+2+3+3+3+1=24

Ďalší tip od Mateja Š.

Text správy:
Je to síce absolútna novinka na trhu, ale sú tam neobyčajne neprospešné Éčka. Je to opäť výrobok našej susediacej krajiny. Je paradox, že v Českej republike vyrábajú takéto produkty, ktoré idú vo veľkej miere rizikovej skupine (deťom). Naopak, hľadal som veľké množstvo aditív v potravinách od nemeckej firmy Haribo, ktorá sa tak preslávila, že do gumových cukríkov pridávala želatínu vyrábanú s ropy...ale vždy som tam vyhľadal 3-7 E... Nie je to až tak veľa v porovnaní s inými výrobcami, zväčša českými.

Zloženie:
glukózo-fruktózový sirup, cukor, horká čokoláda (15%): cukor, kakaová hmota, kakaové maslo, emulgátor (E476, sójový lecitín), vanilín, pšeničná múka, vajcia, zemiakový škrob, pomarančový koncentrát (1,5%), zahusťovadlo (glycerol), repkový olej, želírovacia látka (pektín), regulátor kyslosti (kyselina citrónová, kyselina jablčná, citran sodný), aróma (pomarančová), soľ, kypriaca látka (E503), emulgátor (E471), farbivo (karotén)

1. emulgátor E476 = polyglycerol polyricínoleát, zatiaľ neznáme účinky, začal sa používať nie tak dávno, umelé aditívum používané aj ako antioxidant, zatiaľ neškodná prísada
2. emulgátor sójový lecitín = E322, prírodná látka
3. zahusťovadlo glycerol = E422, živočíšny pôvod, používané ako plnidlo, neškodné zahusťovadlo
4. želírovacia látka pektín = E440a, rastlinný pôvod, vysoké dávky pôsobia laxatívne, neškodná prísada, ktorá iba pri vysokých dávkach škodí, výťažky z ovocia, ktoré podporujú trávenie, aj emulgátor
5. regulátor kyslosti kyselina citrónová = E330, najnovšie štatistiky potvrdili, že kyselina citrónová je rakovinotvorná, objavili sa alergie aj rakovinové nádory, je obsiahnutá skoro všade, vyrába sa synteticky, iba v niektorých prípadoch sú výťažky rastlinného pôvodu
6. regulátor kyslosti kyselina jablčná = E296, neškodné aditívum prírodného pôvodu, slúži aj ako antioxidant, vyskytla sa aj geneticky upravovaná
7. regulátor kyslosti citran sodný = E331, syntetický vyrábané, mierne škodlivé aditívum, v Rusku a USA zakázané
8. kypriaca látka E503 = uhličitan amónny, umelá kypriaca látka, v istej miere aj konzervant, podozrivá prísada
9. emulgátor E471 = mono a diacylglyceroly vyšších mastných kyselín, vo zvýšenom prísune spôsobuje kožné ochorenia, geneticky upravované aditívum
10. farbivo karotén= E160a, rastlinný pôvod, no čoraz častejšie umelo vyrábané aditívum, požitie je bez rizika


APETITO - syrová omáčka na cestoviny
Celkový koeficient: 1+1+3+4+3+3+3+3+3=24

Tip poslala: Eva V.

Text správy:
Zloženie:
E 410,
E 270,
MODIFIKOVANÝ ŠKROB,
E 425,
E 339 – Fosforečnan sodný,
E 331,
JEDLÁ ŽELATINA,
E 466,
E 407,
E 330,
E 200
DOBRÚ CHUŤ :)))))


JOJO – LEKORKY
Celkový koeficient: 5+5+5+3+3+3=24

Ďalší príspevok od Evy V.

Zloženie : škrobový sirup, kukuričný sirup, rastlinný tuk, extrakt zo sladkého drievka, sirup z invertovaného cukru FARBIVÁ:
E 104 – Chinolínová žltá,
E 124 – Košenilová červenná A,
E 133 – Brilantná modrá FCF,
E 153.
ARÓMY: vanilková, banánová, jablková, malinová, čučoriedková, anízová silica.
EMULGÁTORY: E 471. KYSELINY: vínna E 334.
KONZERVAČNÉ LÁTKY: E 202


Nescafe 3in1
Celkový koeficient: 4+3+4+3+3+3+1+1=22

Nominoval: Matej Š.

Text správy:
Zloženie: cukor, glukózový sirup, stužený rastlinný tuk, rozpustná káva (11%), mliečne bielkoviny, regulátory kyslosti (E340ii,E331iii,E452ii,E524), jedlá soľ, protihrudkujúca látka (E554), emulgátor (E471), farbivá (riboflavín, beta-karotén)

Ak dobre rátate so mnou, tak vás musí vychádzať 8 aditívnych látok. Poďme rátať „éčka“ ešte raz:
1. regulátor kyslosti E340ii = dihydrogénfosforečnan draselný, patrí do látok, ktoré obmedzujú príjem Ca, Mg a Fe a vstrebávanie týchto stopových prvkov do organizmu, nie je vhodný predovšetkým rizikovým skupinám ( deťom, tehotným ženám, alergikom...)
2. regulátor kyslosti E331iii = citrát sodný, syntetická látka vyrábaná z kyseliny citrónovej, nevhodná predovšetkým rizikovým skupinám, organizmu vo vysokých dávkach škodí, konkrétne poškodzuje trávenie
3. regulátor kyslosti E452ii = polyfosfát, je to vlastne emulgátor umelo vyrábaný z difosfátu (E450), látka pôsobiaca nepriaznivo na stratu kostného tkaniva, zabraňuje príjem viacerých stopových prvkov, patrí medzi nebezpečné aditíva nevhodné pre všetky skupiny ľudí
4. regulátor kyslosti E524 = hydroxid sodný, málo obvyklý, vo vyšších dávkach veľmi nepriaznivo poškodzuje kostné tkanivo, ktoré tak stráca regeneračnú schopnosť, kostné tkanivo sa tak stáva menej odolnejšie voči vonkajším rizikovým faktorom ( nádorové ochorenia, nedostatok erytrocytov, nedostatok Fe, nevoľnosti...)
5. protihrudkujúca látka E554 = kremičitan vápenato-hlinitý, málo obvyklá prírodná látka, neškodná pre organizmus, v tele sa nevstrebáva, antiaglomeračný účinok, jej ťaženie poškodzuje skôr životné prostredie
6. emulgátor E471 = mono a diacylglyceroly jedlých vyšších mastných kyselín (napr. sójový lecitín), veľmi veľké využitie v potravinárskom priemysle (napr. na výrobu čokolád ), vo vyšších dávkach laxatívny účinok, inak úplne neškodná zahusťujúca prírodná prísada
7. farbivo riboflavín = E101, látka vhodná pre organizmus, vitamín B2, prírodné alebo umelé žlté farbivo
8. farbivo beta-karotén = E160a, inak aj karotén alebo karotín, oranžové farbivo, farbivo priaznivo vplývajúce na organizmus, rastlinný výťažok, dnes už väčšinou aj umelo alebo geneticky upravovaný


Moskovský chlieb

Viera

Takže mňa ohromil u nás predávaný Moskovský chlieb, ktorý ma éčiek asi 13 a keď som si prečítala zloženie mrazeného lístkového cesta a to je jedno od akého výrobcu, tiež som skoro odpadla. Ak to všetko treba konkretizovať, tak za chvíľu pôjdem do obchodu a doplním.


Tatárska omáčka

P.

Zdravím.. Neviem, či vo výrobku, ktorý tu uvediem je najviac emulgátorov, ale každopádne je ich tam dosť. Takže sa vám predstavuje lahodná Tatárska omáčka od známej firmy, ktorá má na zlepšenie chuti a hlavne zvýšenie doby trvanlivosti na štyri mesiace!!!!! asi 5 druhov rôznych emulgátorov, neviem presne čísla, dúfam, že to neva...SLOVENSKÝ VÝROBOK. Ale najlepšie je, že takú pravú chutnú tatársku si vieme ukuchtiť aj doma, kto nevie, nech mi napíše, dám mu recept.

***

To je z dnešného BIO spotrebiteľského okienka všetko. Zajtra sa dozviete, ktoré výrobky obsadili 5. a 4. miesto. ... A ak Vás niečo k téme prídavných látok napadne, smelo napíšte svoj názor pod článok. Vaše príspevky





Hodnotenie: 84%, 10 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Vyhodnotenie súťaže „Kto nájde viac ...

    Prosím zavolajte si aj odborníka

    pár pripomienok:

    glycerol, glycerín - väčšinou je rastlinného pôvodu, vyskytuje sa všade kde sú tuky.
    k.citronová v tele sa zučastnuje Krebsovho cyklu a ľudský organizmus si ju sám aj produkuje ( po nemecky k. citronová =krebs ale v preklade krebs znamená aj rakovina.

    Guarova guma pri priamom styku s pokožkou môže spôsobyť alergiu nie v potravine.

    Bolo by dobré aby poznatky čitatelov okomentovali aj odborníci inak zavádzate verejnosť.
    sweete

    K tomu Jupiku:

    Pisete ze:
    E 129 – Allura červená AC (farbivo) - alergia, môže zapríčiniť rakovinu, v USA zakázané (kategória 5, významne nepriaznivé látky)

    Zatial co v encyklopedii sa da docitat, ze to vobec nie je pravda :

    In the United States, Allura Red AC is approved by the Food and Drug Administration for use in cosmetics, drugs, and *food*. It is used in some tattoo inks and is used in many products, such as orange soda.


    Allura Red AC has few health risks associated with it in comparison to other azo dyes. Upon its introduction onto the market, there were fears that Allura Red AC was carcinogenic; however, studies have since shown that this is *not* the case. The initial reports of its consumption causing tumors have since been shown to have been caused by the presence of para-cresidine.

    Although para-cresidine is an important reactant in the manufacture of Allura Red AC and is a known carcinogen, further studies conducted since have found no trace of para-cresidine to be present in food-grade Allura Red AC.


    ---

    Z toho vyplyva, ze E129 NIE JE rakovinotvorne a vy tu zavadzate ludi.
    axarydax

    Trochu nepochopitelne sa mi zda, preco by mali kyseliny citronova a askorbova dostat 4 "zle body" podla Ing. Syroveho. Su jedny z najdolezitejsich kyselin v celej biochemii cloveka.. A "najnovsie vyskumy dokazali, ze kyselina citronova je rakovinotvorna" ?!?!? To, ze ma nejaka latka oznacenie E neznamena, ze vsetci z nej umrieme!!!
    er99

    cukriky jojo

    z cukrikov jojo sa tvoria rakovinotvorne latky a tak sa rakoviny rychlejsie tvori. v jojo cukrikoch je velmi vela skodlivich eciek

    alergia na kyselinu citrónovú?

    Už niekoľko rokov sledujem, že mám alergiu na potraviny. Ale ktoré???? Posledný štvrťrok sa utvrdzujem, že je to kyselina citrónová. Povážte: sirup Yo, ktorý je pasterizovaný, obsahuje ovocný koncentrát a kyselinu citrónovú..... Vyhádžem sa tak, že zaberá iba Fenistil. Nehojí sa to. To isté s paradajkami. Raz škodia raz nie. Výsledok: lúpané paradajky v konzerve mi škodia a čersté nie. Lúpané paradajky obsahujú paradajky a kyselinu citrónovú. Ešte sú zjavne pre mňa škodlivé džúsy s kyselinou citrónovou - napr.: Yo hruška... Ale Rauch 100 % pomaranč, ktorý je akože iba pasterizovaný je ok.



Čítať celú diskusiu k článku (7 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií