Posledné dve čokolády za inšpiratívne príspevky posielame pani Zuzane a pani Eve. Ďakujeme za Vaše zaujímavé tipy!
Nápoj plný ovocia?
Zuzana, 18. 04. 2006 píše:
Tvarovaná fľaška - dobre uchopiteľná dieťaťu, objem 0,3 l. Usmievavý tigrík na obale. Naozaj milý. Pečiatka s papagájom tvrdí: "+ vitamíny". Nečudo, že malých nakupujúcich zaujme. Naviac roztancovaná reklama. Nápis na obale: "Ovocný nápoj vyrobený z koncentrátov niekoľkých druhov ovocia, obohatený vitamínmi. Podiel ovocnej šťavy: min. 12,5 %. Zloženie: voda, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, koncentráty (12,5 %) z týchto druhov ovocia (jablko, pomaranč, mandarínka, maracuja, mango, hruška, hrozno, ananás, marhuľa, citrón), regulátor kyslosti (E330 – Kyselina citrónová), chemické konzervačné látky (E202 – Sorban draselný, (E211 – Benzoan sodný), vitamínová zmes. Pasterizované.". Názov výrobku: FIGO MULTIVITAMÍN. Iste tento "nápoj plný ovocia, to najlepšie pre moje dieťa" nemá v obsahu éčiek na mnohé výrobky. Zaujalo ma však zloženie pre cieľovú skupinu deti a reklama k tomuto výrobku.
Obal predáva
Pani Zuzana trafila kliniec po hlavičke: pri výrobkoch pre deti ide čoraz viac o zvyšovanie jeho atraktivity - z hľadiska vizuálneho či ponuky zábavy. Samozrejmosťou sú pestrofarebné obaly, ale rozširujú sa aj rafinovanejšie spôsoby oslovenia detského zákazníka: vrchnák ako píšťalka či rôzne súťaže - deti vyhrávajú figúrky, obrázky alebo dokonca „
magickú ceruzku“
www.jupik.com/cz/ ). Svet toho či onoho výrobku je zároveň prezentovaný ako svet plný zábavy a exotiky (viď napr.
www.jupiland.com/sk/ ).
Je na nás, rodičoch, trpezlivo deťom vysvetľovať, o čo tu ide a namiesto reklamovaného výrobku im ponúknuť radšej niečo iné (ideálne doma pripravené), i keď menej „cool“.
Oxid siričitý do BIO obchodu nepatrí
Druhý zaujímavý príspevok je od pani Evy. Podaril sa jej dobrý „úlovok“ – v predajni
biopotravín kúpila sušené jablká, ošetrené oxidom siričitým (siričitany nielen potravinu konzervujú, ale pôsobia tiež ako
antioxidanty, čím zabraňujú hnednutiu - napr. nesírené marhule sú hnedé, na rozdiel od krásne oranžových sírených).
Eva píše:
Pred chvíľou som si v predajni s biopotravinami kúpila sušené jablká a zarazila ma prítomnosť oxidu siričitého, na ktorého výskyt je bežne spotrebiteľ upozornený s informáciou, že je treba produkt pred konzumáciou opláchnuť. Na tomto výrobku to nie je (pre sušené jablká by to asi nebolo najlepšie riešenie) a pre istotu je to označené len kódom (E 220 – oxid siričitý látka v kategórii 5). Okrem neho je tam aj kyselina sorbová (E 200 – kyselina sorbová - kategória 3). Tak na zdravie!
Oxid siričitý môže spôsobovať alergické reakcie u astmatikov, u citlivých osôb vyvoláva bolesti hlavy, nevoľnosť a hnačku (Dr. Vrbová). Sírenému sušenému ovociu by sa citliví jedinci a ľudia, ktorí sa chcú zdravo stravovať, mali radšej vyhýbať. V niektorých obchodoch s biopotravinami sa dnes už dajú kúpiť rôzne druhy sušeného ovocia aj v kvalite BIO. Jabĺčka (ani iné ovocie) ošetrené oxidom siričitým na pult
biopotravín rozhodne nepatria :-(.
Riešenie - 100% BIO v obchodoch?
Súťaž o 80 000 pier
Na Slovensku zatiaľ obchody s podielom 100% certifikovaných biopotravín nemáme. V Rakúsku a Nemecku je ich však niekoľko desiatok, pretože zákazníci sú ochotní si za službu „garancie 100% BIO“ priplatiť.
Tieto obchody sú združené vo zväzoch, ktoré zabezpečujú odborné poradenstvo a sú označené jednotným logom, takže zákazník na 1. pohľad zvonka indentifikuje ponuku 100% biopotravín rovnako ako my podľa zeleného kríža identifikujeme lekárne. Predajne sa dobrovoľne zaväzujú k určitým pravidlám (100% produktov z ekologického poľnohospodárstva, ale aj prísne prevádzkové pravidlá) a za kontrolu si platia. Spotrebiteľ vie, čo kupuje.
Jedného dňa, po rozvinutí BIO spracovateľkého priemyslu, sa snáď takýchto obchodov dočkáme aj na Slovensku. Dnes by nemali šancu ekonomicky prosperovať.
Biopotraviny a prídavné látky
Častá otázka slovenských spotrebiteľov je, ako je to s použitím prídavných látok v
biopotravinách. Sú, či nie sú povolené?
Od vstupu Slovenska do EÚ je legislatíva ohľadne prídavných látok v biopotravinách trochu voľnejšia ako predtým. Z celkového počtu cca 600 prídavných látok povolených v potravinárskom priemysle v rámci krajín EÚ, je ich
pri výrobe biopotravín povolených len necelých 40.
Tu je ich zoznam v kategorizácii podľa (ne)priaznivosti voči organizmu (podľa Ing. Syrového):
1/ Priaznivo pôsobiace látky
E 170 – uhličitan vápenatý
E 270 – kyselina mliečna
E 290 – oxid uhličitý
E 300 – kyselina askorbová
E 306 – výťažok bohatý na tokoferol
E 322 – lecitíny
E 410 – karobová guma
E 440 – pektín
E 948 – kyslík
2/ Prijateľné látky
E 551 – oxid kremičitý
E 406 – agar
E 334 – kyselina vínna
E 296 – kyselina maleinová
3/ Menej vhodné látky
E 330 –kyselina citrónová
E 333 – citráty vápenaté
E 335 – vínan sodný
E 336 – vínan draselný
E 400 – kyselina alginová
E 401 – alginát sodný
E 402 – alginát draselný
E 407 – karagenan
E 415 – xantánová guma
E 416 – karaganová guma
E 422 – glycerol
E 500 – uhličitan sodný
E 501 – uhličitan draselný
E 503 – uhličitan amónny
E 504 – uhličitan horečnatý
E 516 – síran vápenatý
E 524 – hydroxid sodný
E 938 – argón
E 941 – dusík
4/ Nepriaznivo pôsobiace látky
E 412 – guarová guma
E 413 - tragantová guma
E 414 - arabská guma
E 341 – fosforečnan vápenatý
5/ Výrazne nepriaznivé látky
-
V tejto skupine sa nenachádza ani jedna prídavná látka povolená v biopotravinách, na rozdiel od cca 45 typov používaných v bežných výrobkoch.
Pokiaľ ide o prídavné látky v skupine 4), podľa knihy Dr. Vrbovej „VímE, co jímE?“, prvé tri (E 412-414) nepatria medzi látky podozrivé zo závažných nežiadúcich účinkov na ľudské zdravie, i keď všetky z nich sú alergény. Podľa rovnakého zdroja je prídavná látka označená ako E 341 – fosforečnany vápenaté – považovaná za bezpečnú (nie sú známe žiadne nežiadúce účinky). „BIO-éčka“ zo skupiny 3) sú podľa knihy Dr. Vrbovej bezpečné, jedine látky zo skupiny E 400-407 označuje za alergény.
Niekomu sa môže zdať, že BIO legislatíva je príliš benevolentná, iný je zase vďačný, že pri kúpe biopotravín má záruku, že sa vyhne aspoň tým najrizikovejším prídavným látkam.
Konečné rozhodnutie o tom, ktoré potraviny skončia v nákupnom košíku a aké jedlá ponúkneme našim drahým blízkym, je len na nás. Plný stôl kvalitných potravín a jedlo plné lásky Vám praje
Redakcia BIO magazínu
Chcete sa o prídavných látkach dozvedieť viac?
Odporúčame dve kvalitné publikácie od českých autorov:
Súvisiace odkazy