Re: Borkén
Borken - dvojsiricitan (disiricitan, pyrosiricitan) draselny K2 S2 O5, je bezne a s oblubou pouzivany na konzervaciu ovocia, zeleniny a vina a jeho skutocna aktivita je zavisla od mnozstva molekularneho kyslicnika siriciteho v nom. Su zname jeho ucinne antimikrobialne a antioxidacne ucinky, no ako potravinove aditivum E224 je otvorene vedeny ako potencionalne nebezpecny pridavok - pri predavkovani moze iniciovat alergie alebo poskodenie ciev.
Ak vsak uvazime jeho zlozenie a priaznive vlastnosti, treba opat skonstatovat stare zname - vsetkeho vela skodi. I soli, cukru, octu, korenia a alkoholu...
Re: Borkén
naozaj je neškodný_...vyžral do zabudnutej antikorovej lyžice diery a to nie len do ponorenej časti, ale je vyššie. tak asi moc zdrave to nie je....
Re: Re: Borkén
Svedci to akurat o tom, ze zlozenie rozoziera material lyzice. Ano. To, co sa odozralo z lyzice asi obsahuje chrom, nikel a podobne kovy, ktore v takom stave nwhodno riskovat konzumovat. Ale samotny fakt, ze to rozlozilo kovovu lyzicu nehovori nic o zdravotnom posobeni potraviny. Vselico dokaze spravit dieru do antikoru. Aj pitna voda. Podla zlozenia vody a kovu a sposobe posobenia.
Borkén
vedel by mi niekto napisat nieco o BORKENE - dvojsiricitan draselny
je bezpecne ho pouzivat na konzervovanie zeleniny?
Reagovať