BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Celiakia a bezlepková diéta

1. Celiakia a bezlepková diéta
    Celiaka - vážne ochorenie, ktorá sa vyznačuje
    neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilovín, používaných v jedlách.
    Človek, ktorého trápi celiaka musí prijímať len také potraviny, kde sa lepok nenachádza. Riešením je bezlepková diéta.
    Ľahko sa povie, horšie sa realizuje. Viete si predstaviť ako presvedčíte svoje 6-ročné dieťa že nesmie jesť rožky a chleba taký ako iní ľudia?!...

Reagovať

2. bezlepkova dieta

Mne zistili, ze mam celiakciu na hranici, chcela by som vediet ako sa mam stravovat, ci mam vsetko vylucit a co to pre mna znamena.Dakujem za skore ozvatie.Kubincová.
    Soňa Kubincová   Reagovať

0

0

Prosím o radu

Zistili mi celiakiu pred 4-mi mesiacmi.No som z toho nešťastná,lebo sama neviem čo všetko smiem jesť a čo nie.Chlieb si radšej pečiem doma,je chutnejší.Ale neviem ,ake smiem koreniny,ake jogurty okrem sojových,ake smiem kečupy,pudingové prášky,kotré tzv.éčka sa nesmú atd....Mäsove výrobky si testujem lugolovým roztokom,ale zväčša kupujem od českeho výrobcu (Kmotr) suché salamy,na krorých už je aj označenie,že sú prirodzene bezlepkové.Buďem veľmi vďačná,ak mi pomožete.
    Ďakujem
    s pozdravom vaša čitateľka
      Reagovať

8

0

Re: Prosím o radu

Dobry den,
    vsetci sme boli na zaciatku nestastny z toho ze nam diagnostikovali tuto chorobu a aj ked vsetci tvrdia, ze s celiakiou sa da plnohodnotne zit, tak to nie je pravda.
    Ale nezufajte, existuju prednasky, najnovsie mame festival v Cicmanoch 1,12 :)
    Nejedzte nic, kde je glutaman sodny, kde je karamel (fabrikovy),kupujte si certifikovane vyrobky s preskrtnutym klasom, vylucte ocot z kuchyne, nezujte zuvacky okrem orbitiek,ecko 1442, kecupy, horcicu a tatarku od helmansu.
    Ak potrebujete este stale pomoct, alebo poradit, ozvite sa mi rada vam vdacne pomozem, lebo viem ako sa citi clovek s celiakou. Kontaktujte ma na email ivamotylik@gmail.com
    a poslem vam t.cislo
    Pekny den
    Ivana
    ivana   Reagovať

0

1

Re: Re: Prosím o radu

veľmi by som potrebovala poradiť hlavne čo sa týka korenín, lebo neviem akú vegetu a podobne môžem do jedál používať, mojej dcére teraz diagnostikovali celiakiu, bude mať 18 rokov takže to znáša veľmi ťažko, pretože si musí zvykať na diétu.
    Denisa   Reagovať

0

0

co jest - chrobco34

V horeuvedenom článku máte základné potraviny i knihy a www stránky uvedené, čo smiete a čo nie. Bohuzial, nedá sa presne povedať co môžete a nemôžete jesť. V súčastnosti je velmi veľa výrobkov a záleží na výrobcovi, či urobí bezlepkovú verziu svojho produktu. Jediné čo je - hľadať oznacenie toho preskrtnutého klasu na produkte alebo opýtať sa tých, ktorí držia túto diétu... Situácia nie je ružová, ale určite nie úplne čierna :-) Len musíte hľadať, čo nie je až tak jednoduché...
    daniela   Reagovať

1

0

co jest-chrobco34

K zoznamu povolených výrobkov priradím ešte sušienky a keksíky označené Celi hop,Fitbela /pečivárne L.Hrádok/Veronika/výrobca Racio/. Z mäsových výrobkov je to spoločnosť PM Zbrojníky, ktoré majú aj označené výrobky šrtnutým klasom. Z jogurtov je to aj jogobela/základná nie light/s rôznymi druhmi ovocia.Ja osobne kupujem manželovi pudingy Dr.Oetker, rovnako aj prášok do pečiva z tejto firmy.Okrem toho ja nakupujem doplnkové bezlepkové výrobky u nás v Trenčíne-Bio obchod a v obchode Zdravá výživa.
    daška   Reagovať

0

0

Mam kamaratku, ktora ma celiaku. Prisne dodrziava dietu a naozaj to pomaha. Odkedy zapasi s touto chorobou, jej zivot sa vyzazne zmenil. Hlavne v tom, ze uz nemoze konzumovat muku. Ale zvikla si. Choroba ju donutila...
    bielicanka   Reagovať

0

0

mne zistili celiakiu deň pred mojimi 18.narodeninami, takže bola úžasna oslava, ale inak som to mala dosť hrozne, kedze som mala aj helikobaktera a este k tomu som prekonala dost tazky zapal pankreasu. Takze na rok mam zakaz pozivat mlieko a mliecne vyrobky, preto som sa chcela spytat, ze ci nepoznate nejake MNAM recepty bezlepkove a este aj bez mlieka a mliecnych vyrobkov. Dakujem
    maťka   Reagovať

1

1

Re:

Dobry den,
    ja mam presne tuto 2-kombinaciu :) :(
    A vypekam a vyvyram. Zvykla som si a teraz uz nevidim rozdiel.
    Poslite mi na Vas email a poposielam vsetko odskuksane :)

Peny den

Ivana
    ivana   Reagovať

0

0

Re: Re:

Dobrý deň, môžem poprosiť Vami odskúšané recepty k celiakii?
    Ďakujem,pekný deň.
    daniela
    Daniela   Reagovať

0

0

Re: Re: Re:

Dobrý deň
    mám všeliaké a je ich viacero, tak mi prosím aspoň
    orientačne napíšte čo by ste potrebovali.
    Sladké, slané?

Iva
    ivana   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re:

Dobrý deň,
    ďakujem za odpoveď.
    Dcére zistili celiakiu takže potrebujem niekde začať s pečením a varením,takže asi z každého rožka troška.
    Ešte raz ďakujem,Daniela
    Daniela   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re:

DObry den,
    myslite v prvom rade na to ze ked zacnete nahradzat lepkove pecivo, mucniky a ine lepkove potraviny bezlepkovimi zacne dcera priberat. Stalo sa to vacsine celiatikov. Treba zmenit stravovanie. Jest menej chleba, nejest sladkosti. Na ranajky si robievam kase (ryzove, pohankove) s ryzpvym mliekom a ovocim.
    Skuste zacat tym ze ak uz chcete varit stale rovnako, len zamente beznu muku za bezlepkovu (pri peceni) Zahustujte ak sa tomu neda vyhnut solamilom. Ked uz peciem, tak mam tie iste recepty, len som zamenila muku (treba mysliet na to ze je tahsia ako bezna muka). Do pecenia davam guarovu muku aby pecivo nebolo krehke. S mukami u nas celiatikov je jeden problem. Shear robi kvalitne muky ale je v nich strasne vela pridavnych latok (nazvime ich kludne chemikaliami). S tymito mukami spravim co len chcem, aj kysnute veci. Ostatny vyrobcovia maju zdravsiu a cistejsiu muku bez chemickych latok, ale z tej muky toho moc neurobite.
    Ja viem ze je to zo zaciatku tazke ale kym si zvyknete, skuste len nahradit muky.
    ivana   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re: Re:

ďakujem za odpoveď, neviem začať ale musím, snáď to pôjde
    s pozdravom Daniela
    Daniela   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

To Vam verim,
    sama som si tym presla,
    Trvalo mi to asi pol roka kym som sa zmierila s nejakymi vecami a naucila co a ako. Al dnes je to rok (akurat idem na kontrolu zajtra :) )
    a uz je dobre, uz to nevnimam ako nezvladnutelny udel.
    Drzte sa,
    ak by ste cokolvek mali kontaktujte ma na moj sukromny email
    ivamotylik@gmail.com
    naskenujem Vam recepty a poslala by som Vam ich ked budem mat vasu email adresu.
    Odkial ste?
    ivana   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Dobrý deň

Dcére zistili celiakiu; odporucila aj mne vyšetrenie,vraj je to dedičné. Rada by som vedela o tom viac,informácie získavam z internetu. Môžete mi prosím pomôcť ako začať, prípadne základné recepty.
    DAKUJEM PEKNE, PRAJEM PEKNÝ DEN
    zuzana jesenkova   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Dobrý deň

Dcére zistili celiakiu; odporucila aj mne vyšetrenie,vraj je to dedičné. Rada by som vedela o tom viac,informácie získavam z internetu. Môžete mi prosím pomôcť ako začať, prípadne základné recepty.
    DAKUJEM PEKNE, PRAJEM PEKNÝ DEN
    zuzana jesenkova   Reagovať

0

0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Dobrý deň,
    choroba je síce dedičná ale v súčasnosti si ju väčšina ľudí nadobudne životným štýlom, poprípade stresom, ako to bolo aj v mojom prípade.
    Vy ju teda mať nemusíte.
    Začať treba hlavne psychickou podporou a toleranciou.
    Potom si treba uvedomiť, či je potrebné silou mocou nahrádzať bezlepkové veci a trápiť sa ich zháňaním, alebo len vynechať lepok (náhrady za neho a zmeniť jedálniček) Z bezlepkových vecí sa priberá, keďže škroby sú zložené cukry. Keď budete mať odpoveď na to či nahradiť lepok za bezlepkovú stravu alebo vynechať a nenahrádzať budete sa vedieť pohnúť.
    Ak nahradíte a budete variť s oboma múkami, treba sa pripraviť na dvojité riady (doska na krájanie chleba, doska na cesto+valček, dva chlebníky) Lepok spôsobuje celiatikom rozleptávanie čriev a tým pádom mikrokrvácania, čiže fungovanie len kusok, alebo rezance si vyber nepripadá do úvahy. Nedodržiavanie diety znamená vypestovanie si rakoviny hrubého čreva.
    Jednoduhšia cesta je vylúčiť lepok a nenahradiť ho.
    Dá sa tak fungovať. Na raňajky si robím kaše (ryžovú, ovocnú, strukovinovú) Nič nezahusťujem už roky, rezance kupujem v prípade núdze ryžové, nejedávam múčne jedlá, nevyprážam. Keď pečiem, tak koláče ktoré sa dajú robiť bez múky. Pri rodinných akciách keď už musím pečiem len bezlepkové.

Je toho veľa a ťažko povedať, kde začať. Treba čítať na všetkom zloženie. To je pri nakupovaní hlavný prvý bod.

A jedna dôležitá vec, na ktorú lekári často zabúdajú. Celiatik má vždy nejakú komplikáciu aj s mliečnou bielkovinou alebo laktózou, keďže v mikroklkoch, ktoré nemáme sa tvoria enzími na štiepenie. Mlieko treba vylúčiť aj spolu s mliečnymi výrobkami v závislosti od problému. Celiatik často vypustí lepok a je mu stále zle. Treba však zistiť či máte intoleranciu na laktózu alebo alergiu na mliečnu bielkovinu. Dovtedy dupajte do lekára kým Vás nedá presnú diagnózu, pretože je v tom neskutočný rozdiel pre organizmus. Netreba sa uspokojiť s vyjadrením že nesmiete mlieko.

Hlavne si treba hovoriť že žiť sa dá aj bez lepku a sú ľudia na tom aj horšie ako my. Začiatky sú ťažké ale dá sa to zvládnuť :)
    Prajem pekný deň.

Ivana
    Ivana   Reagovať

0

0

Re: Re:

Dobrý deň budem velmi rada ked mi poradite je treba aj mlieko dodržiavať nepit pri celiakii? lekár nam nepovedal dokopy nic vraj info na webe........ čo dodať
    dakujem pekne
    Anka   Reagovať

0

0

Re: Re: Re:

Dobry den,
    neviem ci mate intoleranciu na laktozu alebo mliecnu bielkovinu.Ak nie a ani inu pridruzenu chorobu s mliekom tak vam mlieko a mliecne vyrobky nevadia. Len si
    davajte pozor na lepok, ktory je v takych veciach ze by ste sa cudovali.Hlavne
    zo zaciatku aspon pol roka aj na stopove mnozstva,kym sa Vam crevne sliznice
    nezregenuru. Lepok nam celiatikom sposobuje krvacanie sliznice.Citajte preto zlozenie a pytajte sa v restikach.
    keby ste cokolvek potrebovaliviacej tak sa mi ozvite.
    Drzte sa zatial.
    iva
    iva   Reagovať

0

0

Nepit mlieko

Ano, mne sa to osvedcilo a k spokojnosti mi nechyba ani mlieko ani lepok. A to myslim uplne vazne. Problem mam, ked sme niekde na vysokohorskej chate alebo daleko od civilizacie, kde je maly vyber potravin. Nastastie az tak zle mi nie je, ako niektorym, ktorym vadi aj stopove mnozstvo lepku. Takze obcasny ulet relativne dobre znesiem i ked idealne to nie je.

Neberte celiakiu vobec tragicky. Je to vasa jedinecna sanca sa stravovat zdravo. Keby ste nemali celiakiu, mozno by ste sa stravovali nespravne. Mozno fastfood, mozno vela udenin, mozno vela cukrov - sacharidov (tam patri aj chleba). Netvrdim, ze ste tento pripad, ale vacsina ludi stravu riesi, az ked je naozaj zle. Poznam ludi, ktorym puchnu klby a ked maju zle obdobie, tak ledva chodia, ale radsej beru imunosupresiva, akoby to so stravou aspon skusili.

Moja zena jedava takmer bezlepkovo a celiatik nie je. Mlieko nepijeme a syry jeme len kozie. Obaja dost radi varime, takze si jedla pripravujeme takmer vylucne zo zakladnych surovin. Manzelka robieva napriklad vynikajuce pecene zemiaky zapecene so spenatom a kokosovym mliekom (miesto smotany - i ked smotana teoreticky tak problematicka nie je). Obcasne spravi perfektne surove kolace z roznych typov orechov. Pravidelne robieva vynikajuce sushi so zeleninou s tempehom alebo lososom a tamari omackou na pokvapkanie. Na podobny sposob sa daju ingrediencie balit do ryzoveho papiera a zapekat.

Dnes mam na obed rizoto z Laoskej fialovej ryze, v tom smazeny por, mrkvu a huby shi-take.

Necitim sa chutovo frustrovany voci kolegom, ktori dnes budu mat v restauracii Bolognske spagety alebo vyprazany kuraci rezen? Resp. bielu muku s mletym masom alebo chutne brazilske kura + nejaky penicilin gratis.

A to dnes obed bez korenia. Chilly, bazalka, oregano, majoran,
    kari, estragon.... Chutovo sa da vyhrat, ale nechcem prebit chut tej lahodnej fialovej ryze. Inak mam korenene a primerane stiplave velmi rad.
    Bonus. Nasa strava je lacnejsia. Len samozrejme nic nekupujeme v celiatickych obchodoch, ale varime s primeranou laskou k jedlu a s co najvacsou laskou k tomu, komu varime. Aspon tak to chcem robit ja :D

Ak by ste este chceli nejake blizsie info, tak mi kludne napiste. Celiakia mi paradoxne nie ochudobnila ale obohatila jedalny listok.
    marrtin   Reagovať

3

0

Re: Re: celiakia

Ahoj ,mam 7 ročneho synčeka a minulého roku 6 myslim ze bol jun ked nam to potvrdili. Od vtedy sa fakt stravujeme iba dieta bez glutenova.no teraz v maji nam povedala pani doktorka ze je pravidelne porusovana dieta a mala som pocit ako keby mi neverila a dokonca aj vycitala ze sa asi nestaram a papa asi vsetko,no opak je pravdou,dokonca môj syncek je tak rozumny ze ak mu niekto nieco kupi iba" bezlepkove" hned beži mamka,mamka a ja to môžem ja som im vravel ze ja som celiatik.Bojujeme ako vieme len neviem ci nebudeme musiet skoncit s družinou "obedy" chodi do školy kde maju 5 bezlepkarov ak budu znova vysledky zle 19.10 .mame mat vysledky tak ho samozrejme odhlasim z druziny a bude môj zlatucky zas bez deti on sa tesi do druziny je jedinacik a niesom nadsena ak bude znova izolovany ,Teraz k veci ...nemame nejake dobre recepty? hlavne kysnute cesta? mne sa nejak nedaria pekaren mame ale co tam dam to vyhodim.nejaka rada? kde robím chybu? dakujem za odpoved a radu.prajem pekny večer Zaneta a Adamko synček .
    HAVIROVA ZANETA   Reagovať

0

0

Re: Re: 2kombinacia

dobry a ja by som poprosila a mozne skusennosti a potraviny i recepty vzhladom na 2kombiaciu dakujem
    Denisa Pošová   Reagovať

0

1

dotaz

Chcem vás poprosiť o radu. Podľa výsledkov krvi - protilátky je podpozrenie na celiakiu. Potvrdiť to však môže len gastroskopia. Problém je v tom, že už 2x sa mi to snažili robiť, ale stále si hadicu vytrhnem skôs ako možu urobiť odber vzorky. Existuje iné riešenie na potrebné vyšetrenie????????Díky za odpoveď
    Maja   Reagovať

0

0

Uz par tyzdnov mam problem s tym , ze nemozem nic jest, lebo mi je strasne zle. Nedavno som absolvovala gastro vysetrenie a doktor ma podozrenie na celiakiu. Lenze problem je v tom, ze mne je zle aj z tych potravin , ktore muku neobsahuju (napr. ryza). Neviete prosim poradit co s tym?Co by som mohla jest?
    lucia   Reagovať

0

0

prosim porate mi neviem si radi už 5 rokou chodim s jednim dievčatom ktoréj pred mesiacom zistili celiaka ako by som jej mohol pomôct či sa dá neako toto ochorenie prekonat alebo aspom potlačit a neakú adresu na bio obchod v okoli Nitri alebo v Nitr. krai CHorobu mala ako babetko a teras sa jej o vrátilo bude sa môct ešte niekedi najest bežnej stravi???? a ako na to
    valino   Reagovať

0

0

Dobrý deň,

chcela by som len podotknúť jednu vec .... všetky potraviny pre celiatikov, ale aj pre bezlaktózovú dietu sú u nás veľmi drahé. Ako je možné, že v susednom Rakúsku cena týchto potravín v prepočte na naše koruny je lacnejšia?
    Niekedy ide o tie isté produkty.

zdena

Reagovať

0

0

Re:

nenažranosť našich obchodníkov.producent si dá za 1kg múky cenu 1€ ale v obchode už máte cenu 4€.predajca nemá prakticky žiadne výdaje,ale naúčtuje si cenu aby sa nahrabal
    čačo   Reagovať

0

0

Ahojte..prosim vas..mam taky problem..nedavno som zistila ze moj priatel ma celiakiu a mala som dost velky problem s darcekom na Mikulasa..neviem ake "veci"by dany vyrobok nemal obsahovat..pomozte mi prosim..pomoze mi to aj do buducna..
    monika   Reagovať

0

0

ovos

Prosim nachádza sa v ovsených vločkach lepok?
    prosím o odpoveď
    milara   Reagovať

0

0

Re: ovos

Samozrejme. Muky sa naucis lahko , staci si povedat JA OPRaty. cize jacmen, ovos, psenica a raz. A si lapeny.
    dana   Reagovať

0

0

celiakia

Ahojte..je tato choroba vyliecitelna? V roku 1977 som mal tuto chorobu vraj som sa vyliecil lenze teras mam potiaze ktore su podobne tejto chorobe. Mohla sa mi tato choroba vratit. DAKUJEM VAM
    Radomir   Reagovať

0

0

Re: celiakia

Tato choroba sa neda vyliecit, ak dodrziavas dietu potlacia sa priznaky, v skutocnosti sa odhaduje ze jej vyskyt je az 20 nasobny...
    urcite sa ti "choroba" teda nevrati mas ju stale

mimochodom novy pohlad na celiakiu je dokonca taky ze ide naopak o zdravu reakciu na material -gluten, ktory by sa vobec v strave nemal vyskytovat, psenica sa pestuje len 7000 rokov, ludstvo je viacradovo starsie. -snad som zlepsil naladu proste teraz jeme na co nie sme usposobení...
    milan   Reagovať

0

0

bezlepkovu dietu maju moji dvaja synovia !!!
    ludmila55   Reagovať

0

0

ahojte pred dvomi rokmi po porode mi zistili z som alergicka na lepok.je to dost tazke prestat jest potraviny na ktore sme boli zvyknuty,ale da sa na to zvyknut.
      Reagovať

0

0

O tejto chrobe úocuje mozno druhykrat a je mi fakt luto ze taka choroba existuje lebo TI co ju maju, to maju naozaj tazke...Ale ktora choroba nieje zakerna? Mam sice len 17 rokov ale aj ja mam na veci svoj nazor
    Erika   Reagovať

0

0

Ahojte! I ja som sa pridala do rodiny celiatikov. Pred troma mesiacmi mi diagnostikovali celiakiu, teda v 33 roku života. Začiatky boli naozaj ťažké. Zvyknúť si na dietu, vlastne vedieť čo môžem a čo nie, kde môžem kupovať potraviny a ako to všetko zladiť s rodinou, aby všetko normálne fungovalo. Už teraz však viem, že dieta mi pomáha, cítim sa lepšie. Som len na začiatku, preto sa poteším každej dobrej rade.
    Iveta   Reagovať

0

0

ahojte. mne diagnostikovali celiakiu v dedstve. asi tak pred 17rokmi. Nebrala som to ani trošku vážne. Ale nedávno som počula že to môže mať dosť zlé následky. Asi tak 15 rokov nedodržiavam dietu, mám 2 krásne deti a niaké príznaky nemám. Mohlo sa stať chyba v diagnoze? Čo by ste my poradili, ako ďalej? Prosím poradte.
    sherona   Reagovať

0

0

chaos

mám v tom úplný chaos v stravovaní v bezlepkovej diete a ešte keď vidím keď taký chlieb stojí dokonca až vyše 80 korún a vlastne v normálnom obchode je len pár výrob. a aby človek s celiaky chodil do večšieho mesta a ešte špecialného obchodu kupovať. A za nehorázne ceny. To je hrozné. Som stoho hotový. Že táto choroba musí existovať? Prečo sa nedá vyliečiť? Ako chrípka?
    Ján   Reagovať

0

0

bezlepkova dieta.

Manželovi zistily bezlepkovu dietu a ja by som sa chcela opytat , v pripade kedˇ nebude dodržiavať bezlepkovu dietu, ake to môže mať nasledky, alebo kedˇbude jesť jedla s nízkym obsahom lepku?J to nebezpečne?Dakujem
      Reagovať

0

0

s celiakiou v Taliansku

Môže lekár v zahraničí ,predpisovať cudincovi s prechod.pobytom ,recepty na bezlep.potraviny,ked má stanovenú diagnoźu tu na Slovensku?ďakujem
      Reagovať

0

0

Dobrý deň....celiakiu ma dcéra už niekoľko rokov,doteraz bola figaro čokoláda na varenie bezlepková a zrazu sa v nej objavili stopy lepku.Vedel by mi niekto poradiť ktorá várová čokoláda je bezlepková?

Tákúto istú skúsenosť mám aj s Helmans kečupom.Na začiatku bol na ňom nápis prirodzene bezlepkový a teraz v novom balení, že je bezlepkový chýba. Ak by mal niekto s týmto skúsenosť prosila by som ho o radu.
    henrieta   Reagovať

0

0

Dobrý deň
    Mam 2 dcéry tiež celiakiou mladsia to ma 2roky a starsia to ma 1 rok.Ich stav sa ovela zlepsil ked su na bezlepkovej diete. Zacali priberat o 100percent su na tom lepsie .obe dcery do maju nastalo.neda sa to viliecit.Dcery sa stym po dlhom case zmierili.Vedia ake to ma nasledky.

Ps:pripadne vam poradim DAKUJEM
    ZANETA   Reagovať

0

0

celiakia

prosim vas...dceru 2mesiace bolelo brucho... a vcera jej zistili celiakiu hodnoty viac ako 100:-((vobec neviem co jej mam davat jest...prosim vas velmi pekne o radu .....dakujem
    zzzyka   Reagovať

0

0

Pomoc

Dnes mi pani doktorka zavolala, že môj 1a pol ročný synček má pozitývny test na celiakiu. Musí však ešte absolvovať ďalšie vyšetrenia. O celiakii som len počula, a keďže sa ma doteraz netýkala, nezaujímala som sa o ňu. Keď však tu všeličo o nej čítam, je to pre mňa zdrvujúca správa!!!!!!!!! Zaujíma ma, prečo ju má, keď ja i otec synčeka sme zdraví?
    Ďakujem za každú radu, pomoc pre moje dieťatko.
    Janka   Reagovať

0

0

celiakia

Mám 5ročnú dcérku s Dow.syndromom,ktorej zistili celiakiu,chodíme po všetkých možných vyšetreniach,tie detičky sú zaostalejšie ,nerozumia všetkému,začali sme pomaličky meniť stravu ale nechce ju jesť a nemôžem jej vysvetliť,že to je teraz jej strava lebo tomu nerozumie,prosím Vás pekne o radu aj o tú kde máme nato zohnať peniaze keď ja som na predlženej materskej s ňou a manžel na inv.dôchodku a ešte mame dve deti,keď je to taká drahá tá strava.Ďakujem
    sárka   Reagovať

0

0

ja mam celiakiu uz 3 roky dietu dodruzujem a stale nic da sa to vobec vilicit a bit zdravim ako pred tim???D
    akujem
    dada   Reagovať

0

0

juvenilna taz. osteoporoza celiakia

dobry den mam stiry deti z toho jedna diabeticka na izulinovej pumpe troch celiakov .14rocna ma aj celiakiu a osteoporozu
      Reagovať

0

0

prosím o radu

Držím dietu už pár rokov,a dopočula som sa že nemôžeme mleté koreniny,rada by som vedela či môžem používatˇcelé korenie a vôbec aké korenie je možné použivat´. Odpiše mi niekto? Dá mi radu ?
    Magdaléna   Reagovať

0

0

dada,počula som že sa dá,ale myslím si ,že po čase sa to vráti. Ja sama sa s tým nemôžem akosi zmierit,
      Reagovať

0

0

dada,počula som že sa dá,ale myslím si ,že po čase sa to vráti. Ja sama sa s tým nemôžem akosi zmierit,
      Reagovať

0

0

prosím o radu

Držím dietu už pár rokov,a dopočula som sa že nemôžeme mleté koreniny,rada by som vedela či môžem používatˇcelé korenie a vôbec aké korenie je možné použivat´. Odpiše mi niekto? Dá mi radu ?
    Magdaléna   Reagovať

0

0

Ahojte ja mam 30a prave cakam na vysledky.Netesi ma to ale na druhej strane moja prva reakcia na lekara bola....a to sa mam akoze vzdat toho co mam najradsej,masa?Jeho reakci bola rychla a pozitivna....nie!A vtedy mi padol kamen zo srdca a vycaril sa :-).Ak sa(nasa)choroba potvrdi tak zakladam spolok nespravodlivo Lepkavych(to akoze zme zlodeji?) ;-) Tak o dva tyzne zbieram vase prihlasky som z P.B. S pozdravom vas Kain.
    Kain   Reagovať

0

0

bezlepkova dieta

ahojte ja by som sa chcela opitat uz 8 rokou mam bezlepkovu dietu ale nedary sa mi pribrat co mam robit uz nemozem na seba pozerat aka som chuda a neviem ako mam pribrat.prosim odpiste mi.
    maria   Reagovať

0

0

Re: bezlepkova dieta

meso .. jedz meso aj tucne - to je tiez velmi dolezite.. a k tomu zeleninu- mimo strukovin (ako prilohu) ..a tiez ovocie..
    nic ine (mlieko, muka, cukor ..)
    mee   Reagovať

0

0

Re: Celiakia a bezlepková diéta

Ake ste maly problemy,nez vam zistili,ze mate celiakiu,ake su priznaky tejto choroby?
    Viera patakova   Reagovať

0

0

som tiež celiatik. bol to tiež pre mna šok ked mi vo veku 53 lekár oznámil túto milú správu. ale dnes sa už tým netrápim. varím si len z vhodných potravín, milujem koláče na ktoré je múka jizerka /dostať ju v č.r./ a mäsko je vždy super...
    viera   Reagovať

0

0

Mam celiakiu? ked mam na zavere vysetrenia napisane:Duodenum-parcialna vilozna atrofia bez IEL
    Gabriela   Reagovať

0

0

mam 3 rocnecho chlapceka a tiez sa mu zistila celiakia ale nam povedali vilucit mlieko soju jogurti syri neviem naisto ci to je to iste dakujem za pochopenie
    michaela   Reagovať

0

0

mam 3 rocnecho chlapceka a tiez sa mu zistila celiakia ale nam povedali vilucit mlieko soju jogurti syri neviem naisto ci to je to iste dakujem za pochopenie
    michaela   Reagovať

1

0

michaela   Reagovať

0

0

Pred mesiacom mi zistili,že mam celiakiu.Chcem sa opýtať ked mam bezlepkovú diétu,môžem jesť čokoládu??,čítala som ale nikde nepíše že čokoláda je zakazana,nevie či môžem alebo nie.A koľko trvá bezlepkova dieťa
    Lili   Reagovať

0

0

Prednedávnom mi zistili celiakiu ... odteraz som len na bezlepkovej diéte: <a href="http://www.mojavyziva.sk/bezlepkova-dieta-a-strava/">www.mojavyziva.sk</a> ... ale je to ináč v pohode, len proste riadny nezvyk zo začiatku :-(
    Martin   Reagovať

1

0

Dobrý večer... Mám takú otázočku, ja mam priateľa, ktorý má celiakiu už viac ako 5 rokov,diétu dodržiava veľmi prísne. Vieme ze bolesti,sa objavia dakedy. Ale on ich má stále,dakedy až také veľké že nedokáže prehovoriť. Pri tých bolestiach,navštevuje viac krát aj WC, občas zvracanie, nemôže sa ani pohnúť z domu. Mal aj zápal, ktorý sa zistil už keď bol chronický. Liečil sa,dlhodobo. No bolesti pretrvávaju.Viete nám poradiť ako ďalej? Za odpoveď ďakujem.
    Anna   Reagovať

0

0

mám rovnaký problém, človek si len tak funguje ako obyčajne a zrazu ani nevie ako zistí,že ma celiakiu..bohužiaľ toto je aj môj prípad, hneď som sa o tom dozvedela začala som si o nej vyhľadávať čo najviac informácii..Všetky môžné stránky som prešla, čítala všetko čo sa dalo..Tuším že som začala týmto: <a href="https://onlinelekaren.sk/zivot-bez-muky-ako-sa-vyrovnat-s-celiakiou/">onlinelekaren.sk</a> a potom mnohými inými..či už to bolo ohľadom toho čo napísali lekári a podobne..Hlavné je informovať sa..a to čo najlepšie a čo najviac..ja internete je už v dnešnej dobe toho skutočne veľa. Fakt veľmi veľa, aj produkty sa začali predávať vo veľkom všade možne, čiže stači si len čo to dať vyhľadať do googlu..a pozri nájdeš aj články ako tento a rôzne iné..pár klikov nič viac..vybrala som náhodný článok na internete, nejde o žiadnu reklamu, len o ukážku, že toho je na internete skutočne veľa :)
    Di.Diana   Reagovať

0

0

Pravidla fóra

• Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií