Re: kvalita vajec
Hoci tých informácií je málo, je to asi tak, že tento jav sa
vyskytuje u čerstvých vajíčok. Určitou dobou skladovania by malo dôjsť k prejasneniu bielka. Vadou by bol výskyt tzv.krvavých škvŕn v žĺtku, prípadne v bielku. Odporúčam však upravovať vajíčko "na tvrdo" - je to bezpečnejšie a hoci sa to vidí možno čudné, takto upravené vajíčka sú stráviteľnejšie.
Reagoval p. Jozef Juršík, veterinárny lekár, za čo mu v mene všetkých BIOspotrebiteľov pekne ďakujem:-) KM
Re: kvalita vajec
Dobrý deň, neviem vysvetliť tento jav, ale viem uviesť vlastnú skúsenosť - je to bežné aj u našich bio vajec - stáva sa to hlavne v zimnom období. Niekedy počas mrazov sa ž´ltok sfarbí až do žlta - červena a celé vajce zmení konzistenciu - je akoby rôsolovatejšie. Nejedná sa o patologický stav - je to vplyv chladných teplôt. alena
Re: kvalita vajec
Môžem potvrdiť, takýmto vajíčkam nič nie je. Máme doma 10 sliepok, každý deň 8-10 vajec, mám ich domáce, vlastné, zaručene bio, lebo sliepočky papajú zo záhrady čerstvú burinku a iné dobroty, vlastnú kukuricu a podobne a predsa nájdem medzi vajkami také zahmlené. Vôbec neviem prečo. Nie sú dlho skladované lebo ich rozdám do rodiny, takže nikdy nemám doma viac ako 20-30 kusov, čo sa hneď spotrebuje. Bude to asi teplom ako hovorí predchádzajúci prispievateľ, nikdy nám nič nebolo z takých vajec.
kvalita vajec
chcem sa niekoho, znaleho veci opytat: poradte mi , prosim...
mame obcas slepacie vajicka od domaceho chovatela. po rozklepnuti je cast bielka akoby jemne zahmlena. su taketo vajicka v poriadku? nevsimla som si, zeby to tak bolo pri vajickach z obchodu... cim to je? uz sme ich jedli - nic nam nebolo, ale trosku sa obavam. mozem take vajce dat dietatu? aj "na mäkko"? dakujem luba
Reagovať