BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Ťahák na éčka

  1. Ťahák na éčka
    Všímate si na obaloch potravím éčka? Neviete si v obchode rýchlo spomenúť čo za konkrétnym éčkom skrýva?
    Máme pre Vás ťahák na éčka. Ťahák obsahuje dve tabuľky. Prvá rozdeľuje éčka do piatich skupín na:


    Priaznivo pôsobiace látky
    Látky ešte prijateľné
    Látky menej vhodné
    Látky pôsobiace nepriaznivo
    Výrazne nepriaznivé látky


    V každej skupine je zoznam éčiek podľa čísla. Tabuľku (1) ( .xls 17 kB ) si môžete samozrejme vytlačiť.

    Ča...

    Reagovať

  2. Strúhaný chren

    Vie mi niekto vysvetliť, prečo strúhaný chren nemožno kúpiť bez éčiek? To, že bez konzervačných prísad má kratšiu životnosť, sa mi nezdá byť dostatočným argumentom, veď aj živé jogurty majú záručnú dobu len niekoľko dní...
    Jozef Neoral   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Strúhaný chren

    Z jedného sprostého dôvodu - domáceho chrenu si spravíš len toľko, koľko spotrebuješ do budúceho kopania. V obchode by to ale takto nešlo. V biznise to je aj 2 roky na sklade a NESMIE sa to pokaziť...
    Apropo, vieš mi dať zoznam E z Tvojho chrenu?
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Skúste napísať do fóra, lebo článok je skôr o ečkach ako o chrene. Osobne by som na Vašom mieste ešte dopísal, aby sa niekto ozval, komu rastie chren v záhrade pri plote. Nech Vám ho vykope a pošle. Ten bude určite bez ečiek :) Za tie peniaze Vam to určite bude stáť.
    Marián   Reagovať
     
    0
     
    0

    kyslá kapusta

    ešte nedávno som kupovala obyčajnú kyslú kapustu od výrobcu z Bernolákova / predáva ovocie - zelenina KISS Senec / v otvorenom sáčku, také vrecúško akoby na suchý zips, dá sa otvárať-zatvárať, nadávala som, že šťava sa mi vždy vyleje, ale kapusta chutila úžasne, chrumkala, no báseň. Od nedávna ten istý výrobca vyrába v zašitých vrecúškach, šťava sa nevyleje, za to na obale sa objavili 4 éčka, ktoré teraz neviem naspamäť, lebo nemám doma kapustu a kapusta sa odrazu stala mäkkou, slanou a to už nie je tá istá kapusta. Spýtala som sa v obchode : prečo? No tak vraj preto lebo to takto teraz predpisujú normy EÚ. Norma mi predpísala, že mám jesť mľandravú, nechutnú kapustu s éčkami. No proti tomuto sa ťažko dá bojovať! Asi si natlačím kapustu do suda sama doma a na balkóne mi vykvasí, kým na to neprídu v EÚ. Majú divné normy. Minule som pozerala v televízii, že z Portugalska nesmieme dovážať malé sladké babány - asi lebo nemajú éčka - lebo vraj majú iný uhol zakryvenia ako predpisuje EÚ norma. Za chvíľu nám predpíšu aj zakryvenie nosa a iných údov tela.
    Eni zo Senca   Reagovať
     
    0
     
    0

    Je zaujimave ze E110 s výrazne nepriaznivim ucinkom na zdravie sa nachádza aj vo vytamínových šumivých tabletách, ktoré by mali našemu zdraviu pomáhať.
    masi   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re:

    E 110 je žlté farbivo a slovo VÝRAZNE NEPRIAZNIVÝ je silno zavádzajúce. Uvediem príklad - chlór je zelenkavý plyn. V 1. sv. vojne ho použili ako nervový plyn a výsledky boli (pre tých v zákopoch) katastrofálne. Už aj malé množstvo chlóru dokáže zanechať trvalé nervovo paralytické následky. Tak prečo sa potom chlórom dezinfikuje pitná voda? Prečo je chlór v čistiacich práškoch na biele prádlo alebo v Save? Z prachprostého dôvodu - lebo je ho tam minimálne molekulárne množstvo (detto dezinfekcia vody - 1cm3 Cl na 10.000.000 L vody, tzn na 10 m3 vody).
    A to isté platí aj o E110. Výrazne nepriaznivý účinok na zdravie má po prekročení dávky mg na deň. Aj keby ste si lupsli celú tubu šumivých vitamínov, aj tak by ste tú dávku neprekročili.
    Apropo, jedna otázočka? Načo si dávate šumivé vitamíny? Načo iní kupujú aj nešumivé a ládujú sa s nimi každý deň?
    No na nič. Doplňujúce vitamíny sú len obchodný ťah farmaceutických spoločností. Všetko, čo v tej tablete do seba dostanete aj vylúčite. Že prečo? Pretože tie vitamíny (alebo minerály) sú extrahované. Tzn. sú v čistej chemickej forme prvku, nie zlúčeniny. Človek potrebuje prijímať vitamíny a minerály vo forme zlúčenín, aby boli ľahko štiepateľné. Čo ale chemické prvky nie sú.
    Takže ďalej papajte vitamínky a mineráliky z pixiel a čudujte sa, ako veľa ich potrebujete, lebo nie veľmi zaberajú... Vyhadzujte peniaze, lebo farmaceutické firmičky ich potrebujú. Buďte na obchode závislí, lebo presne o to tým firmám ide!
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0

    nevedomosť

    Ahojte, nechcem aby niekto nadobudol dojem že píše pán chytrý. Mal som ale možnosť nazrieť na výsledky testov západných univerzít, kde boli veľmi zaražajúce výsledky ohľadne ečiek. Tie ktoré su u nás akože neškodné tam nedostanú ani ošípané. Napríklad v testoch sa písalo že E330 je silne rakovinotvorné a určitých štátoch EU zakázané. Veľké farmaceutické a potravinárske spoločnosti tieto informácie popieraji konieckoncov čo iné im ostáva. V tabuľke na sťahnutie je v kategorii "látky menej vhodné". Neviem nebudem robiť nijaké vyjadrenia. Nemôžme si veľmi vyberať či jesť s ečkami alebo bez, asi by sme boli hladný - sú totiž všade. Snaď len by som doporučil jesť viac antioxidantov ale určite nie z lekárne.
    peťo   Reagovať
     
    1
     
    0

    Éčka v potravinách

    Doporučuju všem, kteří se zajímají o éčka v potravinách se podívat na web http://www.emulgatory.cz - je tam kompletní seznam éček s jejich hodnocením nebezpečnosti.
    Petra   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Éčka v potravinách

    Nie je to kompletný zoznam Éčiek. Skoro polovica tam chýba!
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ťahák na éčka

    Škoda že tú to stránku už dlho nikto nenavštívil. Ale bola by som rada keby sa ozval asi pán, ktorý písal do diskusie, že štúdie zo zahraničia ohľadom éčiek sú oveľa prísnejšie a že to, čo máme zaradené do stupňa 3, to oni nedávajú ani prascom. Keby bližšie popísal fakty, alebo poslal niečo ohľadom týchto štúdií, napr. link, alebo kde sa to dá preštudovať? Rada by som si to pozrela.
    Dikes
    IH   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Ťahák na éčka

    Ak Vás bližšie zaujíma problematika "éčiek", odporúčam knihu "VímE, co jímE?". Autorka D. Tereza Vrbová v nej fundovane popisuje všetky prídavné látky a ich možné riziká pre určité skupiny populácie (alergici, hyperaktívne deti a pod.)

    Ja si éčka na etiketách dlhodobo pozorne všímam a žiaľ musím konštatovať, že sú čoraz viac prítomné, a to aj v potravinách a nápojoch určených deťom. Je na nás, spotrebiteľoch, aby sme si získali čo najviac dostupných informácií z overených zdrojov (k nim nepatria letáky vydávajúce kyselinu citrónovú E330 za rakovinotvornú látku) a tie veľmi "éčkové" potraviny a nápoje jednoducho prestali kupovať. Prečo by sme mali kupovať napr. rôzne dresiny alebo omáčky plné éčiek, keď si ich - z čerstvých surovín a lacnejšie - vieme pripraviť doma?
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Ťahák na éčka

    Samozrejme, že sú v nápojoch. Aj cukor má svoje označenie E (E955), aj kyselina citrónová má svoje označenie E (E300), aj oxid uhličitý má svoje označenie E (E290), ... tak prečo by tam nemali byť? Máte dojem, že ich požívanie je škodlivé? Nie je! Škodlivé to bude, ak dáte decku k dispozícii 2 litrovú fľašu. Potom sa nečudujte, že Vaše decká chytia ADHD. No bodaj by potom neboli hyperaktívne, keď ich všetci predávkovávate cukrami, tzn. energetickými jednotkami...
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ťahák na éčka

    No, aby sa všetci komentujúci dostali do obrazu, E neznamená emulgátor. E totiž znamená "prídavná látka", lat. additivum. Preto ich aj voláme aditíva. A čo písmeno E?
    Písmeno E je začiatok kódového reťazca zloženého z tohoto písmena a čísla. Donedávna boli čísla len trojciferné, ale neustále dokonalejšie analýzy cemických reakcií a stále hlbšie a hlbšie prenikanie do štruktúr pomocou elektrónkového mikroskopu výrazne zvýšilo zoznam aditív. Preto sú už aj čísla štvorciferné.
    A čo vlastne znamená to E? No, skúste sa trochu zamyslieť. Keďže to nie je E ako emulgátor (tzn. látka proti hrudkovateniu a zrážaniu), tak čo by to mohlo tak asi byť, aby to vedel každý v Európe? Už Vám zapína? Bingo!
    Je to E ako Európa.
    Pôvodne to bolo EAC (European additives clasification), ale po dohodách medzi štátmi o písaní všetkých látok v zložení na obaloch sa pristúpilo len k "E". Už aj preto, lebo zvyšné písmená "AC" po súčte všetkých na obale dávali reťazec dlhý aj 30 znakov. A 30 znakov, to sú 3-4 slová...
    Takže záver:
    E neznamená emulgátory, ale európske označenie prídavných látok E 123 alebo E 1234, v rámci podskupín aj E 123xy, E 1234xy.
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ťahák na éčka

    Navštívte stránku (nižšie), aby ste sa poučili, čo to vlastne Éčka sú...
    <a href="http://bojzadobrejedlo.blogspot.sk/2015/03/za-vsetko-mozu-ecka.html">bojzadobrejedlo.blogspot.sk</a>
    Ferdinand Pačes   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií