BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Záruka kvality a bezpečných potravín

1. Záruka kvality a bezpečných potravín
    Ekologické poľnohospodárstvo je zárukou kvalitných a bezpečných potravín. Dostane od vlády podporu, ktorú si zaslúži?
    Ministerstvo pôdohospodárstva volá po kvalitných a bezpečných potravinách.
    Presne také sú biopotraviny. Kedy sa o nich dozvie široká spotrebiteľská verejnosť? Prečo je ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku stále na okraji záujmu ministrov?

Koncom apríla sa v Bratislave uskutočnila medzinárodná konferencia o potravinovej bezpečnosti...

Reagovať

2. Aj ja sa pýtam

Pani Medalová, ak toto všetko je pravda o biopotravinach aj ja sa pýtam: Centrum environmentálych aktivít je členom združenia Ekotrend. Napíšte mi jednu jedinú akciu samotneho Ekotrendu, ktorou podporili a priblížili biopotraviny širšej mase ľudi! Ministerstvu na tom až tak nemusí záležať, ale Ekotrend a farmari sú finančne závislí na tom či sa o biopotravinach niečo dozvedia. Veď zisk z predaja biopotraviny ide pre nich samotných. Alebo je lahšie čakať na dotácie?
    Marián   Reagovať

0

0

klinec po hlavičke

samozrejme že je ľahšie čakať na dotácie - to bol presne trafený klinec po hlavičke;
    poľnohospodárska produkcia (nielen tá ekologická) je pri súčasnom dotačnom systéme iba vedľajšia - poľnohospodári často nepotrebujú/nemusia predať, čo vyprodukujú, z dotácií už aj tak kráľovsky vyžijú :))
    j.   Reagovať

0

0

Budem čakať na odpoveď.

Nešlo mi o dotácie ako také. Chcel som poukázať, že niekto tu chce aby konala vláda a propagovala biopotraviny, ale sám Ekotrend, ako skupina ekofarmárov, na propagáciu biopotravín robí .... No čo vlastne robí? Rád si na tú odpoveď počkám.
    Marián   Reagovať

0

0

pokus o odpoved

Zväz Ekotrend sa zúčastňuje v rámci svojich možností
    výstav ako sú Agrokomplex v Nitre, či Danubia Gastro
    v Bratislave. Ale z otázky zákazníka, či BIO znamená
    výrobok pre diabetikov je nám dosť smutno.
    Zatiaľ nemáme na to, aby sme mohli mať plateného čo i len jedného človeka , ktorý by robil iba prácu zväzu.
    A tak to robíme popri svojej práci na farme.
    Za každú informáciu o možnosti získať určité prostriedky na propagáciu BIO vopred dakujeme.
    Zuzana Homolova   Reagovať

0

0

Je to dosť?

Pani Homolová. Skúsili ste napísať článok o biopotravinách a poslať ho do časopisov o zdraví, do časopisov pre ženy, do časopisov pre deti s tým aby ich vydali v niektorej zo svojich rubrík? Kolko člankov o biopotravinách ste poslali do nejakých internetových médii? Toto nestoji ani korunu! A netreba sa vahovárať, že nemáte zamestnaného žiadného človeka, veď toto je súčasťou Vašej práce na farme starať sa okrem iného aj o to aby som mal stále väčší odbyt.
    Na Agrokomplexe sa nečudujte takým otázkam, veď všetko okolo Vás je v podstate Vaša konkurencia. Pokiaľ viem, Agrokomplex nezorganizoval ani ra Ekotrend. Ja som skôr myslel akú akciu urobil Ekotrend samostatne, tam kde by sa prezentoval sám! Na stránke biospotrebiteľ čítam že v Čechách majú to či ono, týždeň biopotravín naposledy bolo spomenuté. Vy(všetci členovia Ekotrendu) v tom čase budete robiť na svojej farme a budete čakať na informáciu ako získať prostriedky na propagáciu BIO :(. Nehnevajte sa, ale podľa mňa je to žalostne málo!!! Ministerstvo musí byť len rado ak na Slovensku máme taký "žobrajúci a čakajúci" zväz ekofarmarov.
    Marián   Reagovať

0

0

Na čo peniaze

Ešte chcem dodať jednu myšlienku. Ja sa ani nečudujem, že Vám nik nedá ani korunu, veď Ekotrend nerobí ani jednu samostatnu akciu, tak kde by potom skončili tie peniaze? Ak by ste zorganizovali akcie na školách pred supermarketmi, nemocnicami na námestiach, peniaze by sa našli. Ak čakáte na farme... Hádam si nemyslíte, že Vám budú padať pečené holuby ....
    Marián   Reagovať

0

0

pristup statu

Musim sa zastat Ekotrendu. Myslim, ze keby bol stat normalny, uz davno by bol zareagoval na aktivity a pokusy Ekotrendu a podporil by znacku BIO nejakou informacnou ci propagacnou kampanou. Stat - a konkretne Ministerstvo podohospodarstva - je ale imunny voci akymkolvek ziadostiam a volaniam po spolupraci a o pomoc. Podla toho aj vyzera napriklad nedavno schvaleny Akcny plan pre ekologicke polnohospodarstvo, ktory sa prave mohol stat nastrojom zmeny. Takmer vsetky pripomienky k akcnemu planu aj zo strany mimovladnych organizacii boli odmietnute a z akcneho planu sa stal akysi deklarativny nic neriesiaci dokument.
    Samozrejme (co sa Ekotrendu tyka) - vzdy sa da robit viac. Ovela viac. Ale ze Ekotrend nerobi nic, tiez nie je celkom pravda.
    Richard Medal   Reagovať

0

0

k propagácii BIOproduktov

S Ekotrendom mám osobne dobrú skúsenosť - v roku 2003 sme ich oslovili, či by nebola možná príprava ochutnávky jedál pripravených z BIOproduktov v Banskej Štiavnici na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení (pre budúce mamičky v rámci bloku Výživa), zúčastnili sa na nej nielen budúce mamičky a mamičky s novorodencami, ale aj primári všetkých oddelení, taktiež mnoho lekárov a sestričiek. Ochutnávka bola spojená s prezentáciou slovenských a českých BIOproduktov dostupných na našom trhu cez Ekotrend a s vysvetlením - čo je ekologické poľnohospodárstvo, čo sú BIOprodukty a ich vplyv na zdravie atď. Ekotrend obdaroval pôrodnicu niekoľkými vankúšmi plnenými špaldovými plevami. Mamičky si ich veľmi pochvaľovali a veľmi im chutilo. V ten istý deň bola ochutnávka aj na Základnej škole J. Kollára v Banskej Štiavnici určená pre verejnosť. Do tretice k ochutnávkam v Štiavnici: už tretí rok po sebe som robila ochutnávky pre svojich študentov. Ekotrend nám tento rok poskytol potraviny, z ktorých som pripravila niekoľko jedál na ochutnanie... tiež mi to nikto nezaplatí, ale osobne ma teší, že každý rok takto ochutnalo okolo 90 študentov BIOprodukty (čiže zatiaľ 270 spolu - je to málo na celé Slovensko, ale každý z nich má rodinu, kamarátov...), získali recepty, odporučenie na niektoré webstránky a zoznámili sa bližšie s tým, čo je ekologické poľnohospodárstvo a pod. (hoci teoretické poznatky získavajú na predmete Agroekosystém). Takže to som len chcela odpovedať Mariánovi, že niečo Ekotrend aj v tomto smere robí - nehodnotím koľko, ako - toto je len moja skúsenosť. Pravdou je, že záujem o takéto ochutnávky do budúcna by v Štiavnici aj bol, dokonca študáci sa zaujímali, či nezorganizujeme Kurz varenia z BIOproduktov, lenže je to nákladné. Neviem rozpočet Ekotrendu, ale chápem, že kampaň spojená s ochutnávkami niečo stojí.
    Dúfam, že sa informovanosť zlepší aj celková situácia.

A ešte jedna skúsenosť: pýtam sa v obchodoch, či majú špaldovú krupicu či iné BIOprodukty atď. Odpoveď: Nie, o to nie je záujem, to by asi nikto nekupoval... a ani nevedia, čo to BIOprodukt je. Po ochutnávke dostávam otázky, kde sa dajú tieto produkty kúpiť, prečo nie je taký obchod aj v Stiavnici. Čiže asi záujme by bol... Neviem, ako z toho kruhu von.
    Zuzana   Reagovať

0

0

ešte k propagácii BIOproduktov

Ešte ma niečo napadlo po tom, čo som čítala Mariánove slová určené pani Homolovej:
    Skúsili ste napísať článok o biopotravinách a poslať ho do časopisov o zdraví, do časopisov pre ženy, do časopisov pre deti s tým aby ich vydali v niektorej zo svojich rubrík? Kolko člankov o biopotravinách ste poslali do nejakých internetových médii? Toto nestoji ani korunu!

Bez toho, aby som poznala Mariána, pani Homolovú a bez toho, aby som chcela byť konfrontačná...
    Osobne som unavená z reklám, inzercií v časopisoch (aj o zdraví a deťoch) o tom, ktorý výrobok je ten zázračný, skvelý, jediný, plný vitamínov, mlieka... valí sa to na nás zo všetkých strán a keď mi niekto začne hovoriť o nejakom produkte v superlatívoch, hneď som podozrievavá...

Viac verím napr. osobnej skúsenosti priateľov, čo sa týka napr. dojčenia mi veľmi pomohli skúsenosti iných mamín uverejnené v časopise Dieťa nielen pre rodičov. V tomto časopise nájdete napr. aj Klub rodín so zdravou výživou. Preto som tam poslala svoju skúsenosť s BIOproduktami, aby som sa podelila s ostatnými rodičmi - článok nájdete v časopise Dieťa nielen pre rodičov číslo 6 z roku 2002 na strane 19 s názvom Prečo vyhľadávam BIOprodukty? (www.dieta.sk, Dúfam, že toto nie je zakázaná reklama)

Myslím, že každý z nás má možnosť urobiť to, k čomu Marián vyzýva Ekotrend - písať do časopisov, na internet... a bude to podľa mňa SKÚSENOSŤ, nielen reklamný článok firmy. Hoci Ekotrend by sa samozrejme mal propagovať, s tým súhlasím a mohli by sme dlho radiť ako. Ale skúsme urobiť niečo aj my - spotrebitelia, konzumenti BIOproduktov a fandovia... Čo Vy na to?

Želám všetkým pekný deň.
    Zuzana   Reagovať

0

0

Nemám tu správnu odpoveď

Pán Medal, nezastupujem štát. Súhlasim, že robí málo, ale ja chcem hovoriť o Ekotrende a o tom čo robí on. Štát ma nastarosti stovky vecí a biopotraviny v tých úlohach nepredstavujú ani 0.01%, ale Ekotrend má pre biopotraviny robiť 100%. Skúste mi odpovedať koľko ekofarmárov ponúka priamo svoju produkciu školskej jedálni v mieste svojho bydliska? Kto konkrétne tak robi? Koľko to stojí peňazí zrealizovať? Treba na to nejaké ministerstvo? Ktorý ekofarmár robil prednášku rodičom v škole o tom že je to pre ich deti lepšie? Koľko rodičov súhlasilo? Koľko je proti biopotravinam? Povedzte mi konkrétne čísla z nejakej školy, aby sa to dalo overiť.

Pani Zuzana, som rád, že Ekotrend urobil takúto akciu, ale máme rok 2005 a ja som sa pýtal na akcie v tomto roku. Aha dostali ste potraviny od Ekotrendu.
    Lenže toto podľa mňa nie je cesta, lebo niekto to musel zaplatiť a ľudia si väčšinou nevážia čo dostanú zadarmo.

Kurz varenia z biopotravín je nákladný? Tak ho nerobte a rovno varte! Druhá vec je, že však si to aj sami zjete! Tretia vec je, že ak nie je obchod, spojte sa tak ako to velí rozum aj pan Šlinsky tu kdesi na stránke a nakupujte spolu. Neverím, že Ekotrend by nevedel doručiť biopotraviny priamo do Vašej školy ak by ste nevarili za 3 roky pre 270 študentov ale denne pre 100 záujemcov! Problém je ten, že Ekotrend čaká na nejaké ministerstvo namiesto toho aby chodilo po školách, školských kuchyniach a rodičovských združeniach... toto ma nariadit Simon, alebo Fronc? A ešte k tomu pribaliť balík peňazí? Zobuďte sa! Keby to tak bolo, ľuďom by sa to nepáčilo a na biopotraviny by nadávali ako na takmer všetko čo ide z hora.
    Ďakujem za pozornosť!
    Marián   Reagovať

0

0

Reklama

Samozrejme nemám na mysli reklamne články. Mal som to pôvodne aj napísané, ale nechcel som písať zbytočne dlhý komentár. Každý má právo napísať, ale Ekotrend je istitúcia, ktorá by to mala mať skoro ako povinosť a Ekotrend je tu od toho, aby to robil a nečakal kdesi každý na svojej farme :-(. Toto tu celý čas kritizujem.
    Marián   Reagovať

0

0

školy

Vážený pán Marián,
    teraz ste naznačili možnosť variť v školských jedálňach bio. (Teda okrem iných vecí, ktoré ste naznačili). Naozaj na to treba keď nie priamo misterstvo, tak metodika pre školské jedálne a schopnú vedúcu školskej jedálne. Ďalej: tieto zariadenia MUSIA variť podľa schválených receptúr. MUSIA nakupovať potraviny, ktoré sú balené pre prepravu a pochádzajú od výrobcu a predajcu, ktorí sú oprávnení potraviny predávať z hľadiska hygieny. Napríklad mäso. Hygienikom schválený bitúnok si rozhodne nemôže dovoliť ktorýkoľvek farmár. Pre školské zariadenia platí zo všetkých najviac, že nemôžete zobrať od farmára vrece zemiakov a dať ho deťom na obed, len preto, že ste presvedčený o tom, že sú kvalitné a dobré. Každý nákup potravín sa musí zdokladovať. A ďalšia vec je cena potravín. Keď varíte aj len pre 100 stravníkov,cena kilogramu ryže alebo mäsa je závažná vec. Práve teraz predkladáme ponuku na ZŠ na Východnej ulici v Trenčíne (môžete si to overiť). Nebudú môcť z finančných dôvodov variť bio stále, ale aspoň v pravidelných intervaloch.
    Dotáciám nerozumiem. Ale vidím, ako na poľnohospodárskej pôde - kvalitnej pôde - rastú nové obytné štvrte a hypermarkety. Kúpiť slovenský zemiak alebo mrkvu v bežnom obchode je umenie. Ekotrend ani ministerstvo nie sú niečo abstraktné pojmy. Sú to ľudia, ktorí by mali pomôcť poľnohospodárom. Lenže tam ,kde nie je podpora a záujem štátu - a nemusí byť len finančná - sa čokoľvek robí ťažko. Zväz Ekotrend a pani Homolová sú obyčajní ľudia, ktorí sa snažia robiť to, čo robia najlepšie ako vedia. Popritom však musia aj z niečoho žiť. Nie sú to ľudia platení zo štátu len preto, že sú v tomto zväze. Všetko čo robia, robia len preto, že chcú. Tu je rozdiel napríklad oproti susedným Čechám. Ak by mohol Ekotrend mať zamestnancov ako české Probio, ktorí by sa venovali výhradne činnosti zväzu, bol by to určite prínos.
    Je ľahko kritizovať, ak sami neskúsime urobiť niečo tak, ako očakávame od druhých.
    Martina   Reagovať

0

0

Propagacia

Clenom/sucastou Ekotrendu je aj CEA - spravca portalu biospotrebitel a doteraz najkonkretnejsi propagator biopotravin, za co mu patri ucta a vdaka. V tejto faze vyvoja oslabeny Ekotrend si po rozpade na Ekotrend a Naruralis a najma po dalsom otrase sposobenom vznikom EKOTREND Myjava komercno-vyrobnej organizacie, iba z tazkostami hlada svoje miesto pod slnkom. Agrarna scena je rozdrobena a rozhadana a pani Homolova, vezmuc si na seba zodpovednost za vedenie Ekotrendu, to rozhodne nema lahke... Na Slovesku nie je nic lepsie v tejto katergorii, nakolko budovanie kontolnej a certifikacnej "bio-byrokracie" pohltilo vela ludskej prace a energie. Aj poslednym zanietenym praktikom a propagatorom biopestovatelsva typu pana Slinskeho uz v globalizacnom a byrokratickom tlaku miestami dochadza dych. Nevidiet veci v suvistlostiach je preto zavadzajuce. Je treba ocenit snahu kazdeho cloveka ci organizacie v oblasti vyroby, spracovania, predaja ci propagacie biopotravin a kriticke slova volit velmi uvzalivo. Inak sa mozu minut ucinku a odradit ci znechutit ludi, co to s biopotravinami myslia poctivo a rovnako tak ziju a pracuju. Dosledok moze byt ze na Slovensku budeme mat iba "bio-import" a budeme sluzit ako bio-exportna surovinova zakladna Spaldy a polotovarov z nej, ci inych komercne atraktivnych komodit. Vazim si preto ludi stojacich za Biospotrebitelom ci zdruzenim Ekotrend - jedinym, aj ked z objektivnych pricin zatial slabsie fungujucim zdruzenim na Slovensku.
    Pavol   Reagovať

0

0

skoly

tak metodika pre školské jedálne .... ta zakazuje varit z biopotravin? /a schopnú vedúcu školskej jedálne.... aj ju, ale veduca Vam nedokaze vypestovat bio/ tieto zariadenia MUSIA variť podľa schválených receptúr.... biopotraviny nevyhovuju tym recepturam? /, ze MUSIA nakupovať potraviny, ktoré sú balené pre prepravu a pochádzajú od výrobcu a predajcu, ktorí sú oprávnení potraviny predávať z hľadiska hygieny.... a ja som si myslel, ze biopestovatel a ekofarmar toto dokazu splnit, ba by som povedal, ze BIO splna este viac/ Napríklad mäso. Hygienikom schválený bitúnok si rozhodne nemôže dovoliť ktorýkoľvek farmár.... Tu nie som doma, ale chcete mi povedat, ze na kazdom druzstve je bitunok?/ Pre školské zariadenia platí zo všetkých najviac, že nemôžete zobrať od farmára vrece zemiakov a dať ho deťom na obed, len preto, že ste presvedčený o tom, že sú kvalitné a dobré. Každý nákup potravín sa musí zdokladovať.... a to je ako problem? Chcete mi povedat, ze farmari Vam pri predaji nedaju doklad?/ A ďalšia vec je cena potravín. Keď varíte aj len pre 100 stravníkov,cena kilogramu ryže alebo mäsa je závažná vec. Práve teraz predkladáme ponuku na ZŠ na Východnej ulici v Trenčíne (môžete si to overiť). Nebudú môcť z finančných dôvodov variť bio stále, ale aspoň v pravidelných intervaloch.... pozrite sa, ja som nespominal varenie z biopotravin kazdy den. Pestovatelovi by stacilo keby si biozeleninu od neho brala skola aj len jeden den do tyzdna, ale kdesi treba zacat a nie ako spravne hovorite len kritizovat druhych. Prvy kto kritizoval bola pani Medalova a preto som sa ozval aby kotrend urobil cop moze a potom nech kritizuje. Nepovedal by som ani slovo.
    Marián   Reagovať

0

0

Mariánovi

Marián,
    určite si myslím, že žiaden problém sa nevyrieši bez toho, aby sa o ňom hovorilo. Takže som úprimne rada, že sme sa tak pustili do kritizovania, hodnotenia, sršíme nápadmi. To je fajn. Neviem ale, prečo sa mi zdá, že ste na niečo veľmi veľmi nahnevaný. Čo to je? Situácia, v ktorej sa nachádzame? Nechcem sa na diaľku (a vlastne ani na blízko) hádať - napadá ma pri Vašich slovách otázka: A čo konkrétne ste urobili/robíte Vy?? Pretože Vaše nápady sa mi zdajú rozumné, ako je to s ich realizáciou? Myslím, že diskutovať sa dá aj vecne, bez napádania, takže predchádzajúcu otázku neberte osobne. Mňa tiež mrzí väčšina vecí, o ktorých píšete. Skutočne. Veľa vecí by malo byť inak, aby sme boli spokojní.

Opäť dovoľte pár poznámok napísaných z mojich skúseností možno ako odpovede na niektoré Vaše otázky, takže pýtate sa:
    a) koľko ekofarmárov ponúka priamo svoju produkciu školskej jedálni v mieste svojho bydliska? Kto konkrétne tak robi? Koľko to stojí peňazí zrealizovať? Treba na to nejaké ministerstvo?
    ---- ako matka by som toto veľmi uvítala, skúšam to zasa po svojom - rozprávam, vysvetľujem, doma varím a dávam ochutnávať ... aj v jednej škôlke - pri mojej otázke, či by nemohli byť zaradené do jedálneho lístka napr. celozrnné cestoviny, špaldová krupica, dostala som odpovede typu:
    1. je to drahé (po ponúknutí receptov aj s rozpočtom, v ktorom sa ukázalo, že nie všetko je drahé nasledovala odpoveď č. 2)
    2. deti by to nejedli, odhodia aj reďkovku z chleba, skúšali im jedlo XY a nejedli ho a keď si rodičia platia, stravu, nemôžu zostať hladné (po ochutnávke nátierok a trebárs špaldovej bábovky: prekvapenie... detičkám to chutí...aké čudo)
    3. keďže sme sa prehrýzli cez body 1. a 2., tak bol v skolke problém, že nemajú schválené receptúry... Neviem, nie som v tomto smere viac informovaná, dozvedela som sa, že Ekotrend skúšal tiež ponúknuť škôlkam a školám BIOprodukty a tiež dostali odpoveď v zmysle neschválených receptúr.... MÁTE O TOM VY INFORMÁCIE - ako to teda je?

Fakt je, že sme dali malého do inej škôlky, v ktorej práve včera papali deti špaldovú krupicu, ktorú som im kúpila a pani kuchárka vravela, že im chutilo (o čo som sa nebála), takže to môže byť súčasť jedálnička a skúsia aj iné špaldové jedlá. Takže to sa teším. (aj maličkosť poteší...)

b) pýtate sa: Ktorý ekofarmár robil prednášku rodičom v škole o tom, že je to pre ich deti lepšie? Koľko rodičov súhlasilo? Koľko je proti biopotravinam?
    ----Áno, súhlasím, toto je problém - rodičia. Nepoznajú, nie sú informovaní, obávajú sa, nedôverujú, sami tomu nefandia. Myslím, že toto by sa dalo riešiť zameraním sa napr. na ochutnávky práve pre budúce mamičky (špaldová krupica sa mi osvedčila pri dojčení), na prácu s materskými centrami (www.materskecentra.sk) a aj na ostatných (napr. som piekla špaldové koláče pri otvorení detského ihriska, otvorení humanizovaných priestorov čakárne u pediatrov, na karneval) - hlavne ochutnávky, recepty a potom KDE sa dajú BIOpotraviny kúpiť - čo cítim ako problém. V malom sme sa ho snažili vyriešiť tak, ako mi odporúčate - spojením sa. Na našej škole študáci založili "Potravinovú banku", ktorá je nezisková a stručne povedané je založená na tom, že sa nakupujú potraviny vo veľkých baleniach a potom si "zákazníci" prinesú vlastné obaly (poháre, dózy a pod.) a do nich si nakúpia. V sortimente sú aj BIOprodukty z Ekotrendu (špaldové cestoviny, múky, krupica...) - banka vznikla hlavne z dôvodu šetrenia obalmi, ale pravdu povediac aj ceny sú zaujímavé, Ekotrend má v ponuke pri baleniach nad 10 kg zaujímavé ceny (napr. aj o 10 Sk na kg menej než pri malých baleniach, čo je iste zaujímavé). Ide o neziskovú činnosť, takže sú potraviny lacnejšie ešte aj o to, čo si priráta obchodník.

c) píšete: Pani Zuzana, som rád, že Ekotrend urobil takúto akciu, ale máme rok 2005 a ja som sa pýtal na akcie v tomto roku --- prepáčte, napísala som len svoju skúsenosť, z Vášho príspevku som nepochopila, že sa pýtate na tento rok. Myslela som, že sa pýtate na čokoľvek, čo Ekotrend v tejto oblasti urobil.

d) píšete: Aha, dostali ste potraviny od Ekotrendu. Lenže toto podľa mňa nie je cesta, lebo niekto to musel zaplatiť a ľudia si väčšinou nevážia čo dostanú zadarmo. Kurz varenia z biopotravín je nákladný? Tak ho nerobte a rovno varte! Druhá vec je, že však si to aj sami zjete!
    -----------tým záujmom o Kurz varenia z BIOpotravín som chcela len poukázať na to, že táto téma študákov zaujala. To je síce pravda, že si to aj zjeme. Študáci smrdia grošom, ale pouvažujem nad tým... nejaký voľný čas si ešte snáď nájdem.

c) píšete: Neverím, že Ekotrend by nevedel doručiť biopotraviny priamo do Vašej školy ak by ste nevarili za 3 roky pre 270 študentov ale denne pre 100 záujemcov!
    ---- asi som sa nevyjadrila dosť presne vo svojom príspevku - nie som kuchárka!!! preto nemôžem variť denne pre študákov (príčiny prečo nemôže variť školská jedáleň som načrtla pri škôlke a niekedy ešte asi zaváži aj to, že sa do novôt veľmi nechce, prečo by mali za ten istý plat skúšať niečo nové??? Žiaľ, je to tak. Vy máte akú skúsenosť?), ochutnávku BIOproduktov som zaradila svojim študentom ako pedagóg v rámci jedného tematického bloku.

TZáver: Myslím, že zobudená som. Možno nekráčam po ceste, s ktorou súhlasíte. Možno by som po nej nemusela kráčať, keby veci fungovali tak, ako píšete. Iste treba volať po zmene. Súhlasím. Na druhej strane - snažím sa OSOBNE urobiť maximum. Možno je to boj s veternými mlynmi... mávam taký pocit, ale na druhej strane skúsiť vyhrať treba. Neviem, či ten náš slovný duel ľudí neunavuje, takže snáď by ste príp. mohli nechať na seba e-mail u správcu tejto stránky a môžme príp. debatiť tak. Alebo... nie ste zo Štiavnice?? Pekný víkend.

Pra

Zuzana   Reagovať

0

0

Poďakovanie a dávam Vám slovo

Chcem este zareagovat na to co napisal Pavol a potom uz necham priestor inym. Velmi rad podakujem aj p. Homolovej a aj kazdemu clenovi Ekotrendu, ale chcem, aby napisalli co konkretne urobili tento rok pre biopotraviny oni sami. Tymto teraz dakujem CEA za tuto stranku a zelam jej stale viac navstevnikov a biospotrebitelov! A teraz nech napise kazdy clen Ekotrendu co urobil tento rok na propagaciu biopotravin. Davam Vam slovo...
    Marián   Reagovať

0

0

Martine

Zaujal ma Váš príspevok - prosím, budete informovať na tejto stránke o tej škole v Trenčíne a jej skúsenostiach s BIOpotravinami??? Mám o to veľký záujem. Ako motivácia je to super - držím Vám VEĽMI palce.
    Zuzana   Reagovať

0

0

bio

Zaujem o diskusiu ma potesil.
    Len tak dalej

0

0

Poďakovanie a dávam Vám slovo...

Marian, skutocni vyrobcovia biopotravin-farmari su jednak skupi na slovo a nezucastnuju sa e-diskusie, nakolko na nu nemaju cas. Preto budte realistom a neocakavajte, ze masovo zacnu odpovedat ci zaujimat verbalne stanoviska... Navyse vacsina z nich nema ani moznosti ani technicke wwwedomosti:-). Verim, ze Biospotrebitel a Ekotrend bude zaujmy biospotrebitelov, bioproducentov, bioobchodnikov efektivne zastresovat, artikulovat ich hlas a najde si sposob, ako to urobi. Napriklad aj cez tuto stranku ci internetovu stranku zdruzenia Ekotrend.

Ocenujem Vase slova vdaky ludom z Biospotrebitela. Verim, ze diskusia, ktoru ste na moj vkus trocha konfrontacnou, no vdaka ostatnym diskutujucim v konecnom dosledku kostruktivnou kritikou otvorili, pohla vyvoj spravnym smerom a viacerych nas donutila zamysliet sa, ako dalej.
    Pavol   Reagovať

0

0

DOZRIEVANIE

Myslím, že táto búrlivá diskusia je prekrásnou ukážkou tragikomického paradoxu, svedčiaceho, že čím viac sa niekto angažuje za dobré veci, tým viac býva kritizovaný, že robí málo, zle ... a mohol by viac, lepšie ... (Netreba menovať.)
    Tí najpasívnejší majú svoj pokoj a môžu sa cítiť priam dokonalí v nechybovaní.
    Aktívny kritik má aspoň šancu časom pochopiť, že najviac ho iritujú tie nedostatky, ktoré sú aj jemu najvlastnejšie.
    Vďaka Bohu za neúnavných kritikov, provokujúcich k otváraniu a udržiavaniu tvorivých polemík! Až keď je autor dobrého nápadu či iniciatívy nútený obhajovať svoje postoje pred neúprosným ostrím kritiky, ujasňuje si svoje vízie do dôsledkov, dospieva k vyššej kvalite a hĺbke chápania.

K BIOPOTRAVINÁM A REKLAME:
    Dobrá vec reklamu nepotrebuje.
    To platilo, platí a bude platiť bez ohľadu na dobové špecifiká. Reklamu potrebujú len tí, čo sa snažia vyvolávať zdanie dobra.
    Ak sa o pozitívach biopotravín dozvie prostredníctvom reklamy niekto, kto na chápanie skutočných hodnôt ešte nedozrel, aj tak to jeho duši málo osoží. Biopotraviny sa preňho stanú len jedným zo záplavy módnych hitov, ktoré ho vždy zakrátko omrzia a odhodí ich ako otrepanú hračku, ak ho medzitým neprikvačia osudové okolnosti.
    Reklama je manipulatívna daromnica, ale objektívne a nevnucované informácie sú užitočné, potrebné.
    Kto svojím vývojom dospeje k potrebe ozajstného ozdravenia svojho života, potrebné informácie si bez problémov nájde. Sú dostatočne dostupné pre tých, ktorí o ne skutočne stoja.
    Nerobme z nich lacné, podenkové lákadlá, predajné na každom rohu.
    JOSHUA   Reagovať

0

0

Všetkým diskutérom

Ďakujem za všetky vaše názory, podnety... Netušila som, že tento článok sa stane najdiskutovanejším v (krátkej) histórii stránky BIO spotrebiteľ. Každá diskusia je prospešná. I keď miestami môže "bolieť", myslím, že v konečnom dôsledku sme všetci o niečo múdrejší a získali sme inšpiráciu pre nové - možno spoločné - aktivity. Teším sa, že je nás veľa, komu záleží na tom, aby biopotraviny dostali zelenú a verím, že onedlho sa bude z biopotravín variť nielen v materskej škole v Banskej Štiavnici, ale už aj na Východnej ZŠ v Trenčíne a na ďalších školách.
    Mojím obľúbeným heslom je, že "spolu dokážeme viac". Aj preto vznikla stránka BIO spotrebiteľ - ako priestor, kde sa môžu "stretnúť" všetci záujemci o podporu ekologického poľnohospodárstva, kde sa dozvieme, kto čo robí, čo sa mu podarilo .. a hlavne, aby sme si navzájom pomohli.
    Prajem si, aby si našu stránku všimli aj kompetentní z Ministerstva pôdohospodárstva a novinárska "obec". Verím, že každý koná najlepšie ako vie, v rámci svojich možností (aj Zväz Ekotrend). Verím, že plánovaná návšteva (i keď zatiaľ len na našej strane:-) u p. ministra Simona nás posunie v našich aktivitách na podporu ekologického poľnohospodárstva zase o kúsok ďalej, že keď si novinári niečo o problematike prečítajú, budú sa jej pravidelne venovať v médiách a biopotraviny sa dostanú do povedomia širokej verejnosti...
    Možno to ešte chvíľu potrvá, ale ja osobne mám pocit, že robíme dobrú, zmysluplnú vec. A čo je dobré, to má v živote svoje miesto.
    Klaudia   Reagovať

0

0

ako sa dostat do skol

Vsetko chce svoj cas - dovolte par skusenosti, ako sa podarilo aspon nadviazat kontakt so skolskou jedalnou na Vychodnej ulici v Trencine: prvym predpokladom bolo UKAZAT pani veducej SJ, ze to ide - prostrednictvom exkurzie, ktoru sme zorganizovali prave pre veduce SJ do Rakuska do verejnej vyvarovne, v ktorej sa vari iba z biopotravin;
    pani veduca SJ potom musi mat snahu nieco nove vyskusat - na ZS Vychodna sa to podarilo aj vdaka tlaku koordinatorky environmentalnej vychovy a projektu Zelena skola - ZAUJEM bol prebudeny;
    no a teraz sme v stadiu, kedy pre skolu musime vymysliet a sprostredkovat PRAVIDELNE DODAVKY pokial mozno CENOVO POROVNATELNYCH biopotravin s tymi konvencnymi, ktore bezne skolske jedalne nakupuju (napr. v Lidli) - a obavam sa, ze tu aj skoncime, lebo biopotraviny v sucasnych cenovych relaciach su do financnych limitov skolskych jedalni nezmestitelne;
    co sa ale istotne podari - aspon obcas nieco z biopotravin v jedalni uvarit - a zacat pomalicku s pravidelnou osvetou aj medzi ziakmi, rodicmi, pedagogmi, s upozornenim, aby "ochutnali ten rozdiel" a PRINIEST PRIKLAD, ZE SA TO DA aj pre dalsie jedalne.
    Nuz - a az sa dockame doby, kedy bude bio-producentov vela, ponuka na trhu zacne byt konkurencna, ceny sa znizia az k urovni tych konvencnych potravin, skolske jedalne uz budu vediet, co a ako.

P.S.: Tragikomicke pri tejto nasej skusenosti bolo stretnutie s metodickou pre skolske stravovanie na skolskom urade, ktora vobec netusila, co je to BIO-potravina...
    Richard Medal   Reagovať

0

0

Aha, ide to...

Pozrime sa. Pan Medal dokazuje, ze ide to dostat biopotraviny do skoly a problem nie su receptury. Dostal sa k cene. Ak si pamatam, tak pan Slinsky chce ponukat zeleninu v porovnatelnej cene a konvencnou zeleninou, takze ani toto nebude raz problem ak sa pri TN najde ekofarmar, ako on. Pytam sa pan Medal, trebalo na toto co ste urobili ministertsvo?
    Zuzana, Vas zaujima ako to p Medal urobil a co urobil. Chcete aby Vam niekto napisal. Pytam sa pani Medalovej, preco o tom nepise biopotrebitel? Je to nezaujimave pre dalsie skoly? Pani Homolova, preco nevvyuzivate tuto, alebo stranku Ekotrend na to, aby ste informovali co robite? Myslite si, ze nemam mat dovod si mysliet ze nic nerobite, ak o nicom neinformujete?
    Pavol, neocakavam ze ekofarmari teraz budu reagovat na moje otazky, ale necakajte ze ich za to budem chvalit! Skor opacne!

Zuzana, nie som nahnevany, to len tak naokraj. Cakal som presne to, ze teraz sa pustite vsetci do mna, namiesto toho, aby ste vsetci tlacili na Ekotrend. Poviem Vam svojim sedliackym rozumom co si myslim. Stat nepodporuje daleko vacsie skupiny ludi a ich zaujmy ako je skupina biospotrebitelov. Ak chce Ekotrend nieco od vlady mal by mat za sebou aspon 500 000 spotrebitelov. Smutne je, ze Ekotrend sa malo orientuje na tych samotnych spotrebitelov a zaryto mlci, caka a veri v zazraky:( Tieto stranky prinasaju spravy o akciach v Cechach, ale takmer o ziadnych akciach na Slovesnku. Preco? Je to snad moja chyba, alebo chyba komunikacie Ekotrendu so spotrebitelmi? A teraz ma kludne kritizujte...
    Marián   Reagovať

0

0

ešte školy

Ja som predsa nepovedala, že problém je vreceptúrach. Tam len nie je možnosť nejakých variácií, čo je škoda. Sama mám dve deti, ktoré chodia na obedy do školskej jedálne a týždenná ponuka je asi v štyroch variantách, ktoré idú stále dokola. To sa asi pamätáme všetci. Ale to nie je teraz dôležité. Spolupracujem s pánom Medalom, takže tá metodička školských jedální je osoba skutočná a nie vymyslená prekážka. Cena je naozaj veľmi závažná skutočnosť. Aby sme si rozumeli: kg múky v bežnej kvalite stojí okolo 10,-. Múka v bio kvalite 30,-. Najmenej. Snáď je to legislatívou, že naši výrobcovia potravín - ekofarmári - sa nedostanú so svojou značkou a vysoko kvalitnými potravinami až do sietí maloobchodných predajní. A keď sa dostanú, dopadnú ako bio mrkva z Agro Gajary. Tí ponúkajú mrkvu 1. tiredy vo svojom veľkoobchode za cca 15,-. V Bille ste ju mohli kúpiť za 30,-.
    A ešte to mäso: dochováte vo voľnom chove jatočné zvieratá, mäso v kvalite bio. Nemáte bitúnok, uzavriete zmluvu s najbližším bitúnkom, on mäso spracuje, ale keďže nemá certifikovanú bio výrobu, strácate aj Vy nárok na označenie svojej produkcie ako bio. Podľa ÚKSÚP na začiatku tohto roku nebol na Slovensku jediný certifikovaný bitúnok.
    Ja to všetko sledujem spoza pultu predajne s biopotravinami. Máte pravdu, u nás sa toho veľa nedeje. Keď si prezriete náš sortiment, zistíte, že slovenských výrobkov je naozaj malé percento. (Dokonca niektoré výrobky, ktoré nesú názov slovenskej firmy , pochádzajú napr. z Číny, boli zabalené v Čechách a dostali slovenskú len nálepku) Je to škoda,pretože ak na nejaký natrafíte, zistíte,že je ďaleko lepší a kvalitnejší, ako dovozové.
    ZUZANA: Určite dáme vedieť, ako to s jedálňou dopadlo.
    Martina   Reagovať

0

0

Aha, ide to...

Marian, mate pravdu a vase analyticke a ktiticke myslenie jasne popisuje stav veci v Ekotrende. Ten je vsak podla mna iba ozrkalenim stavu ekologickeho polnohospodarstva na Slovensku. Tlacit na Ekotrend sa prakticky neda - na koho? - na pani Homolovu, ktora robi aj z podporou rodiny v ramci svojich limitovanych moznosti a chopnosti? Na ludi v demokracii tlacit nejde. Stari rodicia ci rodicia sucasnych rolnikov posobiacich v podmienkach liberalizovaneho trhu boli nahnani nasilim do druzstiev ci statnych majetkov a po skusenostiach s tym spojenymi maju prirodzene obavy sa zdruzovat... Hospodarit samym a odolavat globalizacnemu tlaku liberalizovanero trhu je velmi tazke, ak nie nemozne. Vase slova "Ak chce Ekotrend nieco od vlady mal by mat za sebou aspon 500 000 spotrebitelov" sice zneju pravdivo, no ekologicke polnohospodarstvo je na zaciatku 21 storocia opat v zaciatkoch a oslovit, ci mat ako spotrebitelov, cca 10 % populacii krajiny je pri sucasnom stave v EU ci SK utopiou. Ved ani napriek niekolkym stovkam uradnikov nie je ani jeden na plny uvazok plateny clovek na ministerstve polnohospodarstva, co by pomohol ucinne rozbehnut ekologizaciu polnohospodarstva - a trebalo by cele pracovne/expertne teamy na vsetkych urovniach statnej spravy na danie veci do pohybu... Pan minister Simon to ma v tomto smere rovano "lahke" ako pani Homolova. Z uradov sa vsak skutocna zmena dosiahnut neda. Tlak chorlavejucich spotrebitelov a najma osveta na strankach Biospotrebitela vsak mozu byt ucinnym spustacim mechanizmom na postupne a ciltive zmeny smerom k vychove a spravnej praxi v ekologickom polnohospodarsve, produkcii a spotrebe zdravych - zivych potravin na Slovensku. Vedome som sa vyhol slovu Bio - pretoze, to sa uz zmenilo na obchodnu znacku a uz iba limitovane vystihuje jeho povody obsah.
    Pavol   Reagovať

0

0

Spúšťací mechanizmus

Pavol. Tlacenim na Ekotrend som nemal na mysli len pani Homolovu osobne, ale vsetkych clenov. Co sa tyka vlady, ministerstva, mate pravdu. Ale ja vyzyvam k tomu aby sa Ekotrend pozeral najskor na seba a na to ci robi a co robi. Ak budem vediet, ze robi aj co robi, potom aj sa budem pytat ci robi a co robi ministerstvo. A nie len ja, ale vsetci ti co budu vediet o aktivitach Ekotrendu, farmarov, atd... Pisete, ze ...osveta na strankach Biospotrebitela vsak mozu byt ucinnym spustacim mechanizmom na postupne.... A prave preto ziadam Ekotrend aby hovoril cez tieto stranky, alebo cez ich, o tom co robi! Lebo zatial sa viac pise o spustacich mechanizmoch v Cechach, Britanii, USA a velmi, velmi malo o tom co mame doma. Na to netreba ani spolky, a na to nevplyva ani globalizacia, myslim si. Nehladajme veci, preco sa nieco neda, ale ako sa to da!
    Marián   Reagovať

0

0

Spúšťací mechanizmus...

Marian. Ak vam na zmene veci skutocne zalezi popisnou a vysokokvalifikovanou kritikou stav veci nezmenite. Realna moznost zmeny je vstupit do Ekotrendu a ako jeho clen mozete vyuzit svoj mandat a vlastnou pracou a spolupracou s jeho clenmi zlepsit jeho cinnost v prospech ekofarmarov a biospotrebitelov celeho Slovenska. Alebo ako je to v kraji zvykom, zalozte nove - alternaltivne a lepsie fungujuce zdruzenie. Urobte to vsak z dovodov trvalej udrzatelnosti bez "nepotrebnych spolkov", EU dotacii ci politickej a ekonomickej podpory "zhora" a lepsie, ako vsetci co sa o to doteraz, vratane sucasneho vedenia Ekotrendu, zo striedavymi vysledkami pokusali a pokusaju. Takze vyuzite prosim moznost a ukazte, ako sa to kvalifikovane da. Myslim ze vela ludi na Slovensku by ocenilo zmenu sucasneho stavu k lepsiemu. Mam vsak obavu, ze zmena potrebuje este vela casu, tolerancie a trpezlivej spoluprace vsetkych zainteresovanych.
    Pavol   Reagovať

0

0

Už chápem

Pavol, pisete: Ak vam na zmene veci skutocne zalezi popisnou a vysokokvalifikovanou kritikou stav veci nezmenite... Nechcem sa dostavat do kolotoca nezmyslenych a nekonciacich debat. Povedzte mi ako nieco zmenim ak vstupim do Ekotrendu? Mojim cielom nie je kritika, pre kritiku. Chcem len byt jednoducho informovany! Chcem toho vela? Zalozit nove zdruzenie? Asi ma nechapete. Ja chcem, aby Ekotrend bola skupina ktora drzi pokope a nie kazdy kdesi na farme, a uz vobec nie nejake delenie. S tvrdenim ...tolerancie a trpezlivej spoluprace vsetkych zainteresovanych... suhlasim. Pre citatela tychto stranok je pre mna nepochopitelne, ze nespolupracuju aspon na tekej baze, ze informuju o tom co robia. Neverim ze by im CEA a pani Medalova nedala na stranke priestor. Som zvedavy ako ludia ( aj z Ekotrendu) vyuziju "Dobre spravy" a ako napisu ako sa veci napr za posledny rok v ich okoli zlepsili. Tuto diskusiu osobne povazujem za dobru spravu, lebo doteraz tu nic take neprebehlo. Aspon som nepostrehol.
    Marián   Reagovať

0

0

tak som prisla z farmy

A vidim, ze zaujem o bio je stale.
    Vsetky podnetne navrhy som si so zaujmom precitala.
    Vsetko je to fajn, len toho casu je akosi malo, hlavne
    pocas vegetacie.
    Verim, ze budu aj u nas lepsie casy pre tych, co sa
    chovaju slusne k prirode.
    Bohuzial sa musim vratit k tym nestastnym peniazom :
    osveta tiez nieco stoji. Vopred dakujem vsetkym, co maju zaujem o svoje zdravie a siria tuto myslienku aj vo svojom okoli.

0

0

Čo stoji jeden clanok?

Pani Homolova píše: osveta tiez nieco stoji. Pani Homolova, kolko stoji to, aby ste napisali jeden, jediny clanok o tom co robite na farme a pridali ho do tychto stranok?
    Marián   Reagovať

0

0

Co stoji jeden clanok?

Marian, pani Homolova ako aj vacsina ludi sa zrejme zdruzujuje, aby sa cez zdruzenie dostali k financnym zdrojom pre podkapitalizovanu agrarnu koncovku - prvovyrobu, kde je tazisko ich posobnosti. Ak sa chcete dozvediet co robi, neziadajte od nej dalsi clanok, ked ma pocit ze to nieco stoji... Nechapem jej argumentaciu, ktore je kontraproduktivna. Pozrite sa co robi na na svojej farme rovnako ako ostatni clenovia zdruzenia Ekotrendu cez stranku: http://www.ecotrend.sk/index.php?page=adresar, pripadne priamo cez http://www.eafra.sk kde su spristupnene viacere informacie co mozu dat ciastocne odpovede na vase otazky.
    Pavol   Reagovať

0

0

Články od ekofarmárov

Síce sme sa v diskusii dostali ďaleko od pôvodného článku, ale ak to môže pomôcť veci, prečo nie. Reagujem na Mariánove slová o tom, že na stránkach BIO spotrebiteľ sa málo píše o dianí na slovenských ekofarmách. Je to fakt a je to škoda. Ale nikoho nemôžete nútiť, aby napísal článok. Takže za seba len môžem povedať, že články od ekofarmárov veľmi chceme a samozrejme tu vždy bol a bude priestor pre vyjadrenia ekofarmárov. Viem si predstaviť, že by písali do samostatnej rubriky, ktorá by sa mohla volať napr. Čo nového u nás na farme, formou "z každého rožka troška". Bežní spotrebitelia by tak mohli získať predstavu o tom, ako sa rodia certifkované bioprodukty a biopotraviny, že vôbec nie je ľahké byť ekofarmárom či producentom biopotravín a čo sa skrýva pod kvalitou produktov s označením
    "pochádza z ekologického poľnohospodárstva".

Centrum environmentálnych aktivít - ako člen Zväzu Ekotrend - môže v tomto smere urobiť to, že na najbližšom VZ zväzu ponúkne ekofarmárom možnosť ich propagácie cez stránku BIO spotrebiteľ , napr. vytvorením samostatnej rubriky, vytvorením web stránok apod. - v podstate čokoľvek, o čo budú mať ekofarmári záujem.

Na druhej strane, chcela som Mariánovi povedať, že sa mi nepáčia jeho útoky na pani Homolovú. Pani Homolová je vždy ochotná poskytnúť informácie na stránky BIO spotrebiteľ, ak ju o to požiadam a pre lepšie fungovanie zväzu robí maximum, čo je v jej silách. Jeden človek ale Zväz Ekotrend nespasí (ani dvaja...). Navyše, citím v našej diskusii akúsi nerovnosť pozícií. My vystupujeme ako osoby s jasnou identitou, zatiaľ čo Vy, Marián, ste "len" v pozícii kritika Ekotrendu. Možno by bolo na čase, keby ste sa predstavili a tým by sa možno aj vysvetlil Váš záujem o skvalitnenie činnosti Ekotrendu. Zatiaľ totiž jeho kritika z Vašej strany vyznieva, takpovediac, prvoplánovo:-(
    Klaudia   Reagovať

0

0

Cakal som to

Co Vam pomoze ak napisem, ze sa volam Marian Chmura, nie som clen Ekotrendu ani ekofarmar, ani nerobim na ministerstve... Som obycany clovek, spotrebitel, ktori si precital clanok a vidi ze niekto ziada peniaze od statu, ale sam neviem preco by im mal stat na to dat peniaze ak maju rezervu prezentovat, na podla mna dobrej stranke, co vlastne robia okrem toho ze ziadaju peniaze. Vadi mi, ze malokto tu odpovedal na moje otazky. Vadi mi ze z odpovedi(nie vsetkych) citim ako sa veci nedaju... ale neviem co preto niekto robi. Na cenu som sa pytal preto aby som poslal peniaze, ale odpoved mi prisla, ze nemam cakat na clanok. Skoda. Citatel nech si urobi nazor sam:-(
    Marián   Reagovať

0

0

Zanietenie

Tak fajn, pán Chmura, teší ma. Hneď sa mi bude lepšie s Vami diskutovať, keď o Vás viem aspoň ako sa voláte a že hovoríte s pozície spotrebiteľa. A najradšej by som bola, keby ste do BIO magazínu napísali článok o tom, ako to vidíte Vy, čo by sa dalo zlepšiť vo práci Ekotrendu, ako by sa ekofarmári mali prezentovať... Vážim si Vaše zanietenie pre problematiku a bola by určite škoda, keby ste nás prestali burcovať k novým aktivitám, informovaniu sa navzájom o tom, čo kto robíme a plánujeme robiť. Napríklad s webmasterom stránky BIO spotrebiteľ pánom Fábrym chystáme seriál o subjektoch, ktoré pôsobia v systéme ekologického poľnohospodárstva na Slovensku po jednotlivých regionóch. Predstaviť by sme chceli farmárov, spracovateľov, obchody s ponukou biopotravín, ale aj drobných pestovateľov, ktorí pestujú ekologickým spôsobom, ale nemajú svoju produkciu certifikovanú. To je ďalšia vec, čo chceme urobiť pre propagáciu ekologického poľnohospodárstva na Slovensku. Samozrejme, záleží aj od ochoty ekofarmárov poskytnúť informácie o tom, čo pestujú alebo chovajú, či ponúkajú svoje produkty aj "z dvora", či je na farme možnosť agroturistiky a podobne.

Prepáčte mi, ale viac by mi vyhovoval ústretový tón v komunikácii. Som typická "Venušanka" a keď cítim z druhej strany útočný tón, je pre mňa ťažké efektívne komunikovať. Ďakujem za pochopenie!
    Klaudia   Reagovať

0

0

Aktivity Ekotrendu

K tym strankam ekofarmarov by som podotkol ze na tom sa uz zvaz pracuje.
    Do konca juna to bude spustene pre clenov ekotrendu: budu si moct v uzivatelsky jednoduchom prostredi vytvorit vlasne internetove prezentacie, ktore budu mat tvar napriklad <i>nazov_firmy.ecotrend.sk</i>.

Kazda aktivita nieco stoji, predovsetkym cas, ktoreho ma dnes kazdy malo.

Kedze si myslis ze zvaz nic nerobi tak tu je zopar veci na ktore si teraz spomeniem:
    januar/05 spolocna expozicia ekofarmarov na Danubia-Gastro Bratislava
    februar/05 exkurzia na najvacsiu svetovu vystavu BioFach Norinberg
    marec/05 seminar o ekologickom polnohospodarstve v Nitre
    marec/05 ucast ekofarmarov na konferencii vo Verone
    april/05 ucast na konferencii vo Warsave
    maj/05 prednaska na sympoziu o GMO Bratislava
    jun/05 ucast ekofarmarov na Bioakademii v Lednici, slovensku exkurziu organizuje Ekotrend
    jul/05 <i>mas pravdu nerobime nic :) </i>
    august/05 spolocna expozicia ekofarmarov na Agrokomplexe v Nitre
    september/05 konferencia v Kosiciach
    o vsetkych aktivitach su clenovia zvazu Ekotrend vcas informovani

neviem ci som si spomenul na vsetko ale podla mna je to na organizaciu s takym rozpoctom ako ma ekotrend celkom slusny vysledok.
    Milos Homola   Reagovať

0

0

Milos Homola

Rozhodol som sa ze napisem pani Medalovej ako si predstavujem informovanost. Je na nej ci to zverejni na stranke, pretoze to bude z velkej casti kritika, ale dufam ze aj inspiracia. Milos, to co pisete, je faj, ale napiste mi adresu kde je napisane aky postoj ma Ekotrend k Danubia-Gastro?
    Bolo to fajn? Bolo to na kocku? Kto tam konkretne bol? Co prezentoval? Ako? Komu? Kde sa o tom pise? Ako vidia ucat jednotlivi ucastnici Ekotredu? Ake skusenosti povedali dalsim clenom? Aky vyznam to ma pre mna spotrebitela? Ake dalsie media si tu ucast vsimli? Na druhej strane - nezaujima ma len ucast na nejakych vystavach, lebo toto naozaj stoji peniaze, ale zaujima ma ako ti ludia ziju, ake maju problemy, ake uspechy na tej svojej farme, preto len tak im moze niekto poradit, pomoct. Clenom Ekotrendu nepomoze ani ak budu mat napr: nieco.ecotrend.sk!!! A teraz pozor co napisem! Nepomoze to preto, lebo ste napisali, ze to budu prezentacie a o tie uz v roku 2001 nebol zaujem a dens mame rok 2005. Mne prezentacia nestaci, a ta nestaci 95% navstevnikom stranok. Prezentacia = reklama a ta ma nezaujima:( Ak chcete urobit naozaj nieco uzitocne tak nerobte prezentacie, ale zoberte si priklad napriklad z tejto stranky. Stranka biospotrebitel mi vyhovuje, len chyba mi presne to co pisem - a pisanie o tom co sa deje u nas na Slovensku, pretoze potom mam taky pocit, ze sa nic nedeje. A tvrdenie jednou vetou, ze bola vystava mi nestaci. Komu to staci, nech sa ozve....
    Stale narazate na nejaky rozpocet - neviem ako fungujete, ale stranky biospotrebitel su aktualizovane denne. Ja neverim, a uz vobec nie po tom co pisala pani Medalova, ze ak vecer pridete z farmy si sadnete a napisete niekolko slov aky ste mali den(to je to co ma zaujima), ktore poslete pani Medalovej emailom, ze ona to do tej stranky neprida! Aky na to treba rozpocet? O nom by tu mala skor hovorit pani Medalova, lebo udrzat stranku v takom chode asi nie je len tak. Ale farmar? Ja tomu stale nerozumiem...

Na zaver pisete, ze na to aky ma rozpocet... Aky ma rozpocet? Kde sa o tom docitam? Ako hospodari? Vidite, stale najdem nieco co ma zaujima, a verim, ze nie len mna.
    Marián   Reagovať

0

0

Diskusia

Ahojte alebo dobrý deň,
    kto si na čo potrpí.Našla som túto prestrelku až teraz a divím sa,že ste sa vyčerpaní prestali "inšpirovať" nápadmi čo by kto mal.Čiastočne súhlasím s pánom Marianom ale chápem aj "Medalovcov" a časť Ekotrendu.Marian má pravdu v tom,že nikomu nepomôže ak sa dozvie po funuse,že bola výstava kde sme sa zúčastnili atď.,ale nepáči sa mi že dosť tvrdošijne "tlačí na pilu" aby Ekotrend robil viac vo sfére propagácie a pritiahnutia pozornosti na seba.Hovorím z pozície konzument a amatér ekoproducent zároveň.Viem čo všetko obnáša starať sa o "faunu a flóru"takej farmy,je to drina ale to sa nesťažujem len konštatujem no a pritom robiť aj akvizíciu je nad sily jednotlivca alebo rodiny.
    Majofan   Reagovať

0

0

Je pravda ze ziadne verejne vystupy z nasivh aktivit robene neboli a inspirovani touto diskusiou to ideme zmenit.
    Stranka Ekotrendu sa zmeni, bude interaktivnejsia: viac informacii a clankov o aktulanych cinnostiach. (Snad aj cinnosti bude viac.)
    Momentalne mam skuskove obdobie takze chvilu potrva pokial si na to najdem dostatocne vela casu aby ta zmena stala za to.

Je prijemne vidiet ze to niekoho zaujima, zatial sme dopyt po takychto informaciach nezaregistrovali, tak sa ani nezverejnovali.

A podla mna by svoju internetovu stranku mala mat kazda firma ktora chce aby sa o nej ludia dozvedeli. Je to najlacnejsi sposob ako ludi informovat o svojej existencii a produktovch. Nie som mozno typicky slovak (TV nepozeram, radio nepocuvam) moj jediny zdroj informacii je internet. Pokial nieco hladam tak ako prve pouzujem google, tam je predsa vsetko a pokial budu mat farmari svoje internetove stranky je na nich co si tam daju, mozu si tam pisat aj blog, ale prezentovat by sa na internete podla mna mali.
    K rozpoctu sa konkretne vyjadrit neviem, ale spytam sa na to.
    O vsetkych pripravovanych aktivitach na zvazovej stranke vcas informujeme informujeme, napr ucast na danubia gastro http://ecotrend.sk/index.php?page=aktuality&id=17 , je to sice stroha infromacia, ale bola na stranke pocas celeho januara.
    Milos   Reagovať

0

0

Pravidla fóra

• Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií