Bioprodukty sa spracúvajú na biopotraviny tak, aby sa vylúčila možnosť ich znehodnotenia a zabezpečilo zachovanie ich výživovej hodnoty. Pri spracúvaní bioproduktov na biopotraviny sa dbá na:
Bioprodukty na výrobu biopotravín sa spracúvajú len v objektoch, v ktorých sú vytvorené podmienky na ich dôsledné priestorové a časové oddelenie od výroby konvenčných potravín. Zákon tiež vymedzuje technologické postupy, materiály na výrobu a na balenie, prídavné látky a konzervačné látky, ktoré sa používajú pri spracúvaní bioproduktov na výrobu biopotravín, prostriedky na asanáciu skladovacích priestorov na biopotraviny.
Ich kompletný zoznam je uvedený v Nariadení 2092/91, prílohe VI (.doc 122 kB).
Zaujímavý je aj pohľad na povolené prídavné látky v biopotravinách z hľadiska ich zdravotnej (ne)prospešnosti podľa kategorizácie odborníka na prídavné látky Ing. Víta Syrového v článku Éčka a biopotraviny.
Tieto pravidlá platili pred vstupom do Slovenska do Európskej únie. Na rozdiel od súčasnej legislatívy, pravidlá výroby pre konkrétne druhy biopotravín boli presne definované a prísnejšie. Ponechali sme ich na stránke – len tak pre zaujímavosť alebo ako inšpiráciu pre ekofarmárov, ktorí by sa k nim chceli v budúcnosti vrátiť a dobrovoľne sa zaviazali produkovať biopotraviny za podmienok nad rámec legislatívy (napr. ako ekologickí poľnohospodári združení vo zväze Demeter.