Hemoglobín, nie je také obyčajné farbivo. Obsahuje železo, ktoré je nutné pre prenos kyslíka do tkanív tela. A taktiež červené krvinky, ktoré ak chýbajú, trpí organizmus tiež. Dlhodobá únava, vyčerpanosť, bledosť, roztržitosť sú príznakmi chudokrvnosti. Liečenie a presné určenie pôvodu ochorenia patrí do rúk lekárovi. Ale vy si môžete dopomôcť k zlepšeniu krvného obrazu aj sami. Vhodnou stravou.
Najlepším liekom na chudokrvnosť je bezpochyby čerstvá šťava z červenej repy. Cvikla, ako sa jej ľudovo hovorí, je silným a tradičným prírodným liečivom na anémiu. Denná dávka by mala byť pol litra šťavy a najlepšia kombinácia je s mrkvovou šťavou pre lepšie trávenie a harmonizovanie práce tráviaceho traktu, stimuluje ho k lepšej činnosti. Ale môžete vyskúšať aj jablčný mušt.
Zelenina, ktorej prísun vám pomôže: strukoviny, hlavne šošovica a biela fazuľa. Ďalej rajčiny, cibuľa a pór.
Bylinky ako pažítka a petržlenová vňať používajte do polievok, šalátov, na chleba.
Ovocie: jahody a hlavne marhule sú považované za vynikajúce pri regenerácii hemoglobínu. Či čerstvé či sušené a opätovne namočené sú vhodné na dennú konzumáciu. Jablká a ostružiny sú tiež ideálne.
Orechy sú energeticky veľmi výdatné, čiže ich denná konzumácia by nemala byť vysoká. Maximálne 15ks malých orieškov a lebo 8-10ks veľkých. Najmä mandľové a para orechy, pistácie sú vhodné pri anémii.
Semená tekvice a sezamu by vo vašom jedálničku nemali chýbať.
Vysokým obsahom železa sa pýši aj pšeno, ktoré sa opäť vracia do jedálničkov. Neviete čo s ním? Chutných receptov je dosť, napr. Pšenový pohár, alebo Nákyp zo pšena.
Z korenín je vhodné karí korenie, ideálna zmes, ktorá zároveň napomáha aj pri znižovaní cholesterolu.
Z nápojov je odporúčaný šípkový čaj.
Ak potrebujete výraznejšie zvýšiť hladinu železa, vedzte, že sa nachádza aj v kuracom a chudom mäse, vo vaječným žĺtkoch. Kyselina listová sa spoluúčastňuje na tvorbe krvi a nachádza sa v listovej zelenine a celozrných potravinách.
Nuž nech sa vaša krv opäť začervená :)
Čítať celú diskusiu k článku (121 príspevkov) Pridať názor na článok